Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Babysitteri vapautti vanhempien kädet

Designmuseon Lapsen vuosisata -näyttely palauttaa mieliin suomalaislasten tärkeimmät tavarat nukenvaunuista legoihin

Kulttuuri
 
BabyBjörn
Nämä vauvat pääsivät heti tuoreeltaan vuonna 1961 testaamaan Björn Jakobsonin suunnittelemaa BabyBjörn-sitteriä.
Nämä vauvat pääsivät heti tuoreeltaan vuonna 1961 testaamaan Björn Jakobsonin suunnittelemaa BabyBjörn-sitteriä. Kuva: BabyBjörn

Jos sinun pitäisi nimetä yksi esine lapsuudestasi, mikä niistä olisi tärkein? Olisiko se Brion junarata, vanha klassikko? Fiskarsin oranssit sakset, joilla opettelit kädet hiessä leikkaamaan?

Vai se litteä muovinen kerhopullo, johon oli syöpynyt omenamehun tuoksu? Sarviksen kopisevat muoviastiat? Muuramen sänky, jonka ehkä tuunasit pankin tarroilla uuteen uskoon?

Artikkeliin liittyvät

Designmuseossa huomenna perjantaina avautuva Lapsen vuosisata -näyttely nostaa esiin näitä lapsuusmuistojen ankkureita. Mukana on monipuolisesti pohjoismaista muotoilua vuosilta 1900–2014; muun muassa huonekaluja, leluja, kirjoja, vaatteita ja mainontaa.

Lapsille suunnatun muotoilun historia on myös lisääntyvän pohjoismaisen hyvinvoinnin historiaa.

"Kyse on lapsia varten kehitetystä muotoilusta, arkkitehtuurista ja taiteesta – ei jostakin, mikä on annettu heille aikuisten maailmasta", kirjoittaa Ning de Coninck-Smith näyttelyn luettelossa. Tuotteiden tuli olla turvallisia lapsille ja helppoja vanhemmille.

Pohjoismaat ovat olleet uranuurtajia esimerkiksi lasten elinympäristön, koulujen ja päiväkotien, suunnittelussa. Ikea alkoi valmistaa lastenkalusteita 50-luvulla, sillä se tajusi, että esikaupunkeihin muuttavat lapsiperheet tarvitsevat kalusteita lastenhuoneisiin. Suomalaiset lapset taas ovat istuneet Aallon tuoleissa päiväkodista asti.

Kovasti käytettyä arkimuotoilua ovat edustaneet muun muassa Plaston muovilelut ja -lapiot, pienet Jopot ja Marimekon raitapaidat, niin tavanomaisia asioita, ettei niitä muotoiluksi välttämättä mielläkään. Suunnittelua on ohjannut käytännöllisyys, turvallisuus ja selkeys.

  

 

Lapsen Vuosisata – Pohjoismainen muotoilu ja lapset 1900–2014 Designmuseossa (Korkeavuorenkatu 23) 9. 10. 2015 – 13. 3. 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat