Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistatko nämä esineet lapsuudestasi?

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Tuukka Koivisto
Jukka-rullajakkaralla voi istua ja ajaa.
Jukka-rullajakkaralla voi istua ja ajaa. Kuva: Tuukka Koivisto

RULLAJAKKARA
Kaaduitko sinäkin tällä rullajakkaralla lapsena? Lähes jokainen suomalainen on jossain vaiheessa kotona, päiväkodissa tai koulussa törmännyt Jukka-tuotemerkkiin, eli jyväskyläläisen Juho Jussila Oy:n puuleluihin. Puisilla helistinpyörillä, palikoilla, Hakalla, Fortuna- ja Korona-peleillä sekä keinuhevosilla on leikitty vuodesta 1923. Opettaja Juho Jussila (1874–1947) havahtui vuosisadan alussa siihen, että monet arkisista puuesineistä tuotiin ulkomailta, vaikka materiaalia olisi ollut kotimaassakin. Oppia kehittävien puulelujen valmistukseen Jussila haki Saksasta. Leluja tehtiin heti vientiin, ja yritys kasvoi. Esimerkiksi Fortuna oli menestys Englannissa.

Suomalaista Jukkaa, ja samoihin aikoihin syntynyttä ruotsalaista Brioa yhdistävät puun lisäksi pelkistetyt muodot ja värit ja ajatus lelujen kehittävyydestä.

LEGO
Jos lapsuus olisi ääni, se voisi olla se omalaatuinen kova rahina joka syntyy, kun kasa legoja kaadetaan lattialle. Tanskalainen kirvesmiesmestari Ole Kirk Christiansen perusti Lego-yrityksen vuonna 1934. Toisiinsa lukittavat muovipalikat patentoitiin vuonna 1958. Nyt Legosta on tullut lähes yleisnimi, ja brändi kuuluu maailman tunnetuimpiin.

Kun 80-luvulla Legoa mainosti reteästi farkkuihin puettu tyttö, on lelut nykyään reilusti sukupuolitettu. Tytöille on Friendsit ja pojille muun muassa Star Wars -legot. Samalla Legojen alkuperäinen ajatus siitä, että lasta kannustetaan käyttämään mielikuvitustaan, on vähän romuttunut.

Tiukasti konseptoidut legot erikoispaloineen eivät enää niin hyvin taivu omiin leikkeihin, etenkään jos hukkaa alkuperäisen ohjekirjan.

TRIPP TRAPP
Monet menestyneistä lastentuotteista ovat syntyneet, kun suunnittelija itse on saanut lapsia. Peter Opsvik suunnitteli säädettävän tuolin vuonna 1972, kun hänen oma poikansa Thor ei enää mahtunut syöttötuoliin, mutta tavallinen tuoli oli vielä liian iso. Tripp Trapp kasvaa lapsen mukana, sillä sitä voi säätää moneen suuntaan.

Tuoli edustaa sisustuslehtikelpoista lapsitavaraa, ja sitä lisävarusteineen myydään lukuisissa eri väreissä. Pohjoismaissa sitä on myyty seitsemän miljoonaa kappaletta.

Syöttötuoli on hyvä esimerkki muotoilusta lapsen ehdoilla. Aluksi syöttötuoleissa oli omat pöydät, mutta lopulta lapset tuotiin saman pöydän ääreen, osaksi perhettä.

BABYBJÖRN-SITTERI
Metallikehyksinen, hytkyvä kangastuoli syntyi vuonna 1961. Suunnittelija Björn Jakobson oli varma, että babysitteri helpottaisi vanhempien ja heidän pienten lastensa elämää. Kasvatusasiantuntijat taas halusivat pitää lapset selällään tai vanhempiensa polvella. Vielä 70-luvulla lastenlääkärit korostivat lapsen ja vanhemman vartalokontaktin merkitystä. BabyBjörn-sitterin suosio kasvoikin vasta 80-luvulla.

BabyBjörn-rintareput taas heijastivat ajan näkemystä luonnollisesta raskaudesta ja lapsenhoidosta, vaikka toisaalta vapauttivat vanhemman kädet muihin asioihin.

REIMAN ULKOVAATTEET
Luonto ja ilmasto lyö leimansa pohjoismaiseen muotoiluun. Suomalaiseen lapsuuteen kuuluu ulkoilu, säällä kuin säällä. Ulos lähtevät lapset varustetaan tavalla, joka saa heidät näyttämään naparetkeilijöiltä tai astronauteilta.

Lastenvaatteisiin erikoistunut Reima alkoi 50-luvulla kehittää omia materiaaleja yhdessä suomalaisten tekstiilitehtaiden kanssa, sillä tarjolla ei vielä ollut säänkestäviä materiaaleja. Enstex-kangas syntyi 60-luvun lopulla Porin Puuvillan kanssa. Enstex hylki vettä, taipui hyvin ja tuntui mukavalta iholla. Reima halusi tehdä tehdasvalmisteisista lastenvaatteista laadukkaita, mutta pitää hinnat kuitenkin niin alhaalla, että suomalaisilla perheillä oli varaa ostaa niitä sodanjälkeisessä niukkuudessa. 

NUKENVAUNUT
Moni helsinkiläislapsi leikki tällaisilla Nordqvistin valmistamilla nukenvaunuilla. Tehdas sijaitsi Punavuoressa, ja tätä mallia valmistettiin vuosina 1945–1959. Nukenvaunujen kori on tehty vanerista, ja päällystetty kankaalla.

Vaikka ajatus lasten samanarvoisuudesta eli ja yhteiskouluja oli jo olemassa, olivat tyttöjen ja poikien leikit vielä 50-luvulla aika eriytyneitä.

Designmuseon rakennuksessa toimi Suomen ensimmäinen yhteiskoulu. Sen malli tuli Amerikasta.

The Lego Group
Lego mini-hahmo
Lego mini-hahmo
Kolbjorn Ringstad
Suunnittelija Peter Opsvikin poika Thor Tripp Trapp -tuolissa.
Suunnittelija Peter Opsvikin poika Thor Tripp Trapp -tuolissa.
Tuukka Koivisto
Reiman ulkoiluhaalareita 70-ja 90-luvuilta.
Reiman ulkoiluhaalareita 70-
ja 90-luvuilta.
Tuukka Koivisto
Nordqvist-nukenvaunut noin vuodelta 1954.
Nordqvist-nukenvaunut noin vuodelta 1954.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat