Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Grahn-Laasonen haluaa uudistaa taiteen rahoituksen: ”Kulttuuri ei voi olla pienen ryhmän etuoikeus”

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen HS
Kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen tutustui Kiasmassa Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu-näyttelyyn.
Kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen tutustui Kiasmassa Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu-näyttelyyn. Kuva: Juhani Niiranen HS

Nykytaiteen museo Kiasmalla näyttää menevän hyvin. Kello on hieman yli kaksitoista iltapäivällä, ja Tottelemattomuuskoulu-näyttely on täynnä vinksahtaneita tuotemerkkejä katselevia ihmisiä.

Sisäänpääsymaksua ei kuun ensimmäisenä perjantaina ole.

Yksi museovieraista on kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok). Kiireisellä ministerillä ei tosin ole juuri aikaa teosten ihastelemiseen. Tarkoituksemme on puhua suomalaisiin museoihinkin voimakkaasti vaikuttavasta suunnitelmasta.

Grahn-Laasonen haluaa uudistaa taiteen rahoituksen.

Ministerin kannanotolle on tilausta, sillä viime aikoina on kuultu poikkeuksellisen painavia kannanottoja rahoitusjärjestelmän uudistamiseksi. HS:n haastattelussa (HS 27. 9.) Suomen kulttuurirahaston erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio, kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cuporen johtaja Pasi Saukkonen ja Helsingin juhlaviikkojen väistyvä johtaja Erik Söderblom kuvasivat järjestelmää sekavaksi, jähmeäksi ja epäreiluksi.

Ministeri on pitkälti samaa mieltä.

"Nykyinen valtionosuusjärjestelmä on kieltämättä jäykkä, ja uusien toimijoiden on vaikea päästä järjestelmän piiriin", hän sanoo. "Se ei myöskään reagoi riittävän nopeasti kulttuurikentän uusiin tuuliin vaan suojelee vanhaa järjestelmää. Toisaalta nykymalli on tuonut vakautta ja pitkäjänteisyyttä kulttuurin tekemiseen ja turvannut palvelujen saatavuutta ympäri Suomea."

Grahn-Laasosen mainitsema valtionosuusjärjestelmä eli vos-järjestelmä on suomalaisen kulttuurirahoituksen selkäranka. Se takaa toimintaedellytykset erityisesti kuntien pysyville taidelaitoksille, kuten kaupunginteattereille, kaupunginorkestereille ja museoille.

Vos-järjestelmän piiriin pääsi pitkään uusiakin toimijoita, mutta viimeisen viiden vuoden aikana taiderahoituksen kasvu on reaalisesti pysähtynyt, mikä uhkaa jähmettää koko järjestelmän. Esimerkiksi Söderblom pelkää, että näin taide menettää uudistamistehtävänsä, ja siitä tulee vanhoja rakenteita ylläpitävä nostalgian tyyssija.

Grahn-Laasonen pitää kritiikkiä oikeana.

"Nykytila on se, että sen järjestelmän sisällä ei juuri tapahdu liikettä. Se ei tietenkään ole hyvä tilanne."

Ministeri on päättänyt asettaa virkamiesryhmän, jonka tehtävänä on selvittää uudistamistarpeet vuoden loppuun mennessä. Tämän jälkeen tarkoitus on koota kulttuurialan toimijoista oma ryhmä, joka veisi uudistamista eteenpäin ministeriön kanssa.

Haasteet ovat tiedossa hyvin.

"Tiedän, että se ei ole helppo uudistus. Kulttuurikenttä on hyvin voimakas ja siellä on vahvoja erisuuntaisiakin näkemyksiä. Se vaatii laajan keskustelun kulttuurikentän sisällä."

"Erisuuntaiset näkemykset" tarkoittavat sitä, että vanhat toimijat ovat pääsääntöisesti suhtautuneet äärimmäisen kriittisesti uusiin tulokkaisiin.

Esimerkiksi puheteatterit vastustivat sirkusten päästämistä vos-järjestelmän piiriin.

Kiasmaan lappaa yhä lisää väkeä. Jani Leinosen työt vaikuttavat uppoavan vastaanottajiin, reaktiot ovat pääosin ihastuneita. Yksi vanhempi rouvashenkilö tosin tuhahtelee närkästyneesti teokselle, jossa on viisikymmentäviisi versiota Elovena-tytöstä.

Pari heistä on aika rivossa asennossa.

Kiasmaa tuetaan esimerkiksi Kansallisteatterin ja Kansallisoopperan tapaan valtion varoin vos-järjestelmän ulkopuolelta.

Mitenkään uusi asia järjestelmän uudistamistarve ei ole. Vos-järjestelmää on kritisoitu usein. Muiden muassa Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki halusi ministeriaikanaan uudistaa sitä kannustavammaksi.

Suomen kulttuurirahaston selvityksen mukaiset vaihtoehtoiset mallit vos-rahoitukselle

Rajuin versio: lakkauttaminen

Rahan kosketus -selvityksessä esitellyt mallit teatterien ja orkesterien valtionosuusjärjestelmän uudistamiseksi, tiivistettyinä:

1. Säilytetään järjestelmä, mutta kehitetään sitä niin, että nykyisille vos-laitoksille luodaan taloudelliset kannustimet avautua vapaan kentän suuntaan. Uusjaossa esimerkiksi vapaa teatteriryhmä saa käyttöönsä kaupunginteatterin salin vierailunäytöstä varten. Uudistus tarkoittaisi myös uusia työtilaisuuksia esimerkiksi freelance-näyttelijöille ja -muusikoille.

 

2. Siirretään osa vos-laitosten rahoituksesta suoraan vapaille ryhmille lisäämällä harkinnanvaraisten avustusten osuutta. Toteutuakseen tämä vaihtoehto edellyttää laitosten toiminnan ja tilojen hallinnollista erottamista. Tämä tarkoittaisi, että kaikki taiteellista sisältöä tuottavat organisaatiot hankkisivat tilapalvelut erillisiltä organisaatioilta, kuten Helsingin Musiikkitalossa osin jo tapahtuu.

 

3. Tehdään vos-rahoituksesta määräaikaista. Esiintyjäryhmä voi nousta vos-laitoksen asemaan, mutta määräajan umpeuduttua se voi myös menettää asemansa. Näin uudet ryhmät korvaavat osittain vanhoja.

 

4. Lakkautetaan nykyinen vos-järjestelmä kokonaan ja korvataan se eri typpisillä ja eri tavoitteita palvelevilla avustusmuodoilla. Taidetta harjoittavan yhteisön (yhdistys, osakeyhtiö, osuuskunta jne.) pysyvä toiminta edellyttää, että se hakee säännöllisesti rahoitusta monista eri lähteistä. Osa niistä on pitkiä (kunnallinen avustus kaupunginorkesterin viisivuotiskaudelle), osa lyhyempiä (matka-avustus kiertuetta varten). Osa on sidottu tiettyihin tulostavoitteisiin (kuten vanhainkodeissa pidettyjen näytösten lukumäärä), osa abstraktimpia (vertaisarvioitu taiteellinen taso).

Arhinmäen suunnitelmissa oli, että osa rahoituksesta määräytyisi uuden tekemisen ja uusien ihmisten tavoittamisen kautta.

Myös Grahn-Laasosen mukaan uudistuksessa on tärkeää varmistaa, että myös tehtävän työn vaikuttavuudella ja tuloksilla on merkitystä. Hän pitää tärkeinä kriteereinä muun muassa lasten ja nuorten saavuttamista sekä kansainvälisyyttä.

"Kulttuuri ei voi jatkossakaan olla vain pienen ryhmän etuoikeus", hän perustelee.

"Näen paljon mahdollisuuksia myös nykyisten taidelaitosten tilojen monipuolisemmassa käytössä. Niiden esteiden purkaminen on keskeistä tulevaisuudessa."

"Kokonaisuudistus tietysti tarkoittaisi, että joku saisi lisää ja toiselta rahoitus vähenisi", Grahn-Laasonen lisää.

Juuri kokonaisuudistusta HS:ssä esiintyneet järjestelmäkriitikot kaipaavat.

Nyt ministeri kaipaa konkreettisia ehdotuksia kulttuuritoimijoilta. Hyvänä esimerkkinä hän pitää Suomen kulttuurirahaston Rahan kosketus -selvitystä, jossa esitellään neljä vaihtoehtoa vos-järjestelmän uudistamiseksi.

Esitettyihin malleihin hän ei vielä halua ottaa kantaa, mutta pitää tärkeänä, että rahoitusjärjestelmä mahdollistaa tulevaisuudessa paitsi pitkäjänteisyyden, myös nopean reagoinnin muutoksiin.

Käytännössä tämä tarkoittaa lisää rahaa vapaalle kentälle, kuten vaikkapa pienemmille teattereille.

Esimerkiksi Cuporen johtaja Pasi Saukkonen on arvostellut valtiota tahdottomuudesta kulttuuripolitiikassa. Oletteko te siis se kulttuuriministeri, joka todella uudistaa taiteen rahoituksen Suomessa?

"On totta, että kulttuuripolitiikkaa on leimannut viime vuosina visiottomuus. Kovin suuria muutoksia ei ole tehty, ja se on varmasti liittynyt pelkoon kohdata kulttuurikentän intressiristiriidat."

"Toisaalta en halua nostaa odotuksia liian korkealle. Tämä on uudistus, jota ei ole mahdollista tehdä ylhäältä päin yksin poliitikkojohtoisesti, vaan sen pohjalla pitää olla kulttuurikentän yhteinen keskustelu."

Haastattelu päättyy, vieressä sijaitsevassa koulussa aletaan opettaa museovieraille tottelemattomuutta.

Sitä ministerikin onnistuakseen tarvitsee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat