Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ote teoksesta Tšernobylista nousee rukous

HS julkaisee otteen Svetlana Aleksijevitšin teoksesta, jonka on suomentanut Marja-Leena Jaakkola

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

"Vielä äsken olin onnellinen. Miksi? En muista. . . Onni on jäänyt toiseen elämään. . . En ymmärrä. . . En tiedä, miten jaksoin palata elämään. Rupesin haluamaan. Ja nyt pystyn jo nauramaan ja juttelemaan. Surin häntä niin. . . Olin kuin halvaantunut. Teki mieli puhua jollekulle, mutta ei kenellekään ihmiselle. Kävin kirkossa, siellä oli yhtä hiljaista kuin joskus vuoristossa. Hiirenhiljaista. Siellä voi unohtaa itsensä. Kun aamulla heräsin. . . Haparoin kädellä. . . Missä hän on? Hänen tyynynsä, hänen hajunsa. . . Heräsin pienen tuntemattoman linnun ääneen. Lintu juoksi ikkunalaudalla kulkunen kaulassa. En ollut ennen kuullut tuota ääntä, tuota viserrystä. Missä hän on? En voi kertoa kaikkea, kaikesta ei voi puhua. En ymmärrä, miten selvisin elämään. Vasta kun tytär tuli illalla sanomaan "Äiti, olen jo lukenut läksyt", havahduin siihen, että minulla on lapsia. Mutta missä on hän? "Äiti, nappi on irronnut. Ompele se kiinni." Miten voin seurata häntä? Tavata hänet? Suljen silmäni ja ajattelen häntä kunnes nukahdan. Unessa hän tulee luokseni, mutta vain hetkeksi, häviäväksi hetkeksi, ja katoaa saman tien. Kuulen jopa hänen askeleensa. . . Minne hän häviää? Missä hän on? Hän ei olisi millään halunnut kuolla. Hän tuijotti pitkään ikkunasta ulos. Taivaalle. . . Työnsin hänen alleen tyynyn ja vielä toisen ja kolmannen, jotta hän näkisi korkeammalle. Hän teki pitkään kuolemaa. . . Kokonaisen vuoden. . . Emme pystyneet eroamaan. . . (On pitkään hiljaa.)

Ei, ei älkää pelätkö, olen oppinut olemaan itkemättä. Haluan puhua. . . En voi sanoa itselleni, niin kuin muut, etten muista mitään. Niin kuin ystävättäreni. Miehemme kuolivat samana vuonna, he olivat yhdessä Tšernobylissa. Ystävättäreni on jo menossa naimisiin. Ei, ei, en tuomitse häntä. Elämä on sellaista. . . On selviydyttävä. Hänellä on lapsia. . . Mutta minua piinaa outo ajatus, ihan kuin se olisi jonkun muun, ihan kuin olisin lukenut sen jostakin. Että olen nähnyt sen, mitä muut eivät vielä ole nähneet. Että jokin hirvittävä on näyttäytynyt meille ennen muita. . .

Hän lähti Tšernobyliin syntymäpäiviltäni. Vieraat istuivat vielä pöydässä, kun hän pyysi anteeksi ja nousi suutelemaan minua. Auto odotti ikkunan alla. Päivä oli lokakuun 19. vuonna 1986. Syntymäpäiväni. . . Hän oli sähköasentaja. Hän matkusti Neuvostoliittoa ristiin rastiin ja minä odotin. Niin oli ollut vuosikausia. Elimme kuin rakastuneet: tapasimme ja erosimme. Mutta tuolloin. . . Pelko valtasi meidän kummankin äidin, mutta ei meitä. Olen usein ajatellut, miksi. Mehän tiesimme, minne hän lähti. Olisimme ainakin voineet lainata naapurin pojalta kymmenennen luokan fysiikan oppikirjan ja vilkaista sitä. Hän kulki siellä ilman lakkia. Vuoden kuluttua kaikki hänen kaverinsa olivat kaljuuntuneet, mutta hänen hiuspehkonsa oli entistä tuuheampi. Kukaan heistä ei enää ole hengissä. Koko hänen työryhmänsä, kaikki seitsemän miestä, ovat kuolleet. Nuorina. . . Yksi toisensa jälkeen. . . Ensimmäinen kuoli kolmen vuoden kuluttua. . . Ajattelimme ensin, että sattumalta. Että se oli hänen kohtalonsa. Pian kuoli toinen, sitten kolmas, neljäs. . . Siinä vaiheessa jäljelle jääneet alkoivat odottaa vuoroaan. . . Niin he elivät! Minun mieheni kuoli viimeisenä. . . Sähköasentajat. . . He katkaisivat sähköt evakuoiduista kylistä, nousivat sähkötolppiin. . . Hylättyihin taloihin, kylänraittien varsille. . . He olivat kaiken aikaa ylhäällä, korkealla. . . Hän oli lähes kaksimetrinen ja painoi 90 kiloa. Kuka sellaisen miehen olisi pystynyt tappamaan? Kesti kauan ennen kuin aloimme pelätä. . . (Hymyilee odottamatta.) 

 

Suomentanut Marja-Leena Jaakkola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat