Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobel-voittaja Svetlana Aleksijevitš on rohkeuden ja tuskan tulkki

Ennakkosuosikkeihin kuulunut valkovenäläinen journalisti Svetlana Aleksijevitš sai vuoden 2015 Nobelin kirjallisuuspalkinnon

Kulttuuri
 
VASILY FEDOSENKO / REUTERS
Tuore Nobel-palkittu Svetlana Aleksijevitš haastattelussa kotiovellaan Minskissä eilen torstaina.
Tuore Nobel-palkittu Svetlana Aleksijevitš haastattelussa kotiovellaan Minskissä eilen torstaina. Kuva: VASILY FEDOSENKO / REUTERS

Eilen jaettu kirjallisuuden Nobel-palkinto muistutti siitä, että kirjallisuuden lajikirjo on laaja – ja laajenee koko ajan.

Valkovenäläinen Svetlana Aleksijevitš (s. 1948) palkittiin nimenomaan journalisti-kirjailijana, haastattelu- ja reportaasiteoksista, joissa Neuvostoliiton ja sen hajoamisen jälkeisen Venäjän ja naapurimaiden asukkaat ovat saaneet kertoa kokemuksistaan ja tunteistaan.

"Juuri se on hänen saavutuksensa", Ruotsin akatemian sihteeri Sara Danius sanoi palkintoilmoituksen jälkeen. "Sen lisäksi, että hän on tuottanut lukijoille teoksissaan aivan uutta tietoa, hän on luonut uuden kirjallisuudenlajin."

Sitä akatemia luonnehti palkintoperusteissaan "polyfoniseksi kirjoitukseksi, joka on monumentti aikamme kärsimykselle ja rohkeudelle".

Minskissä journalistiksi opiskellut ja siellä edelleen asuva Aleksijevitš ei ole viime vuosien kirjallisuus-nobelistien joukossa tuntemattomimmasta päästä. Hänen dokumentaariset teoksensa tunnetaan verraten hyvin eri puolilla maailmaa, myös Suomessa. Kirjasarjasta Suuren Utopian äänet on jopa suomennettu kaksi teosta.

Sodalla ei ole naisen kasvoja (1985, suom. 1988) sisälsi toisen maailmansodan naisveteraanien tarinoita. Tšernobylista nousee rukous (1996, suom. 2000) puolestaan kertoi haastatteluiden avulla, miten ydinvoimalaonnettomuus vaikutti monen ikäisten ihmisten elämään Valko-Venäjällä.

Lisäksi Aleksijevitš on samalla tekniikalla kartoittanut Afganistanin sodan kokeneiden neuvostosotilaiden ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen itsemurhaa yrittäneiden ihmisten elämää.

Häntä on myös palkittu laajasti ympäri Eurooppaa. Ennen kirjallisuus-Nobelia Aleksijevitš on saanut muun muassa Tucholsky-palkinnon Ruotsissa 1996, puolalaisen Kapuściński-palkinnon 2011 ja 2015 ja myös Frankfurtin kirjamessuilla jaettavan rauhanpalkinnon 2013.

Kotisivullaan Aleksijevitš kertoo etsineensä pitkään kirjallisuudenlajia, joka välittäisi kunnolla näkemystä maailmasta ja sen asukkaista. Se löytyi lopulta erilaisia ääniä ja kokemuksia dokumentoimalla.

"Mitä moniulotteisemmiksi ja hajanaisemmiksi maailma ja ihminen muuttuvat, sitä vaikeampi taiteen on sitä kuvata", hän sanoo, jopa hieman provosoivasti.

HS-haastattelussa 1998 hän puolestaan kuvasi teoksiaan "oman aikansa tunteiden ja sisäisen elämän ensyklopediaksi". Aleksijevitš osallistui tuolloin Helsingissä sananvapausjärjestö PENin maailmankongressiin.

Aivan uutta ja outoa haastatteluihin perustuva proosa ei kirjallisuudessa kuitenkaan ole.

"Tavallisten ihmisten" – sikäli kuin kukaan on ikinä tavallinen – kokemuksia suurista mullistuksista kuten toisesta maailmansodasta ja 1930-luvun lamasta tai yhteiskunnan rakennemuutoksista ovat tallettaneet niin suomalainen Paavo Rintala kuin ruotsalaiset Jan Myrdal ja Sara Lidman ja yhdysvaltalainen veteraanijournalisti Studs Terkel.

Puolalainen Ryszard Kapuściński tunnetaan reportaasikirjoista, joissa hän kuvasi muun muassa kumouksia ja vallankaappauksia, samoin Neuvostoliiton hajoamista. Ennen kuolemaansa 2007 hänet mainittiin usein Nobel-veikkauksissakin.

Myös Svetlana Aleksijevitš on haastatellut "tavallisia" ihmisiä, kaikkiaan tuhansia.

Tšernobyl-teostaan hän työsti liki kymmenen vuotta, sillä hän aloitti jo 1986, heti ydinvoimalaräjähdyksen jälkeen. Kun hän kävi Helsingissä 1998, kirjan valmistumisesta oli kaksi vuotta, mutta sen herättämät tunteet olivat yhä pinnassa.

Oli suurta kohtalon ivaa, että juuri Valko-Venäjä, muutenkin historian saatossa ja sodissa runneltu maa, joutui kärsimään onnettomuudesta niin paljon.

"Meillä ei ole omia ydinvoimaloita, mutta koska Tšernobyl on niin lähellä rajaa, suurin osa radioaktiivisesta laskeumasta kulkeutui sinne", Aleksijevitš kertoi HS:n haastattelussa.

"Ajattelin, että teos valmistuisi parissa vuodessa, mutta pian tajusin, ettei siinä olisi mitään järkeä. Tšernobylin kokeneille ihmisille piti antaa aikaa tajuta, mitä oli tapahtunut. Piti odottaa heidän maailmankatsomuksensa muuttumista toisenlaiseksi", Aleksijevitš selvitti.

"Minusta siinä oli koko katastrofin ydin. Elämä ei sen jälkeen näytä enää samalta. Haastateltavani ovat kuin lento-onnettomuuden jälkeen löytyvä musta laatikko. Heidän äänensä tulevat jostain, mihin kenelläkään toisella ei ole pääsyä."

Kirjassa tarinoitaan kertovat miehet ja naiset, vanhat ja nuoret.

On voimalapaloa sammuttaneen palomiehen leski, joka todistaa sairaalassa, miten säteilyyn kuollaan. On äiti, joka synnyttää lapsen, ehkä tytön, jolla ei ole yhtään jäsentä. On mies, joka lähikyliä evakuoidessaan joutuu ampumaan autioilta pihoilta kaikki kotieläimet lehmistä puudeleihin. Yhden kilpikonnan hän antaa mennä.

Tšernobyl-kirjaan tallennetut monologit ovat järkyttäviä, itkettäviä.

Ruotsin akatemian sihteeri Sara Danius suosittelee kuitenkin, että ensimmäinen tutustuminen tuoreeseen Nobel-kirjailijaan olisi Sodalla ei ole naisen kasvoja, johon oli koottu toisen maailmansodan naissotilaiden tarinoita.

"Ne olivat paljolti ennen kertomattomia. Kirja olikin myyntimenestys Neuvostoliitossa", Danius kiitti tv-haastattelussa.

Kaikilla Aleksijevitšin teoksilla ei ole ollut samanlaista suosiota. 1998 hän totesi, ettei Tšernobyl-teosta voinut edes lukea Valko-Venäjällä, vaan piti turvautua venäjännöksiin, joita amerikkalainen Soros-säätiö oli lahjoittanut kirjastoihin.

Suvi Ahola suvi.ahola@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Lasse Rantanen
Ja Nobelin kirjallisuuspalkinnon saa…
Ja Nobelin kirjallisuuspalkinnon saa…
Kirjallisuuden Nobel on jaettu. Videolla Antti Majanderin vieraat, kustantajat Anna Baijars (Gummerus), Minna Castrén (Otava) ja Päivi Koivisto-Alanko (Tammi) kertovat palkinnon merkityksestä myyntiin sekä kommentoivat valintaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat