Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnair pyrkii design-lentoyhtiöksi

Uudessa A350-koneessa revontulet värittävät kattoa ja business-luokan ruokalistat on suunniteltu Savoy-ravintolassa

Kulttuuri
 
Sirpa Räihä HS
Katri Alen-Kettunen toivottaa matkustajat tervetulleeksi uuteen koneeseen. Keittiön kaapit jäävät koivuaiheisen kuvan taakse.
Katri Alen-Kettunen toivottaa matkustajat tervetulleeksi uuteen koneeseen. Keittiön kaapit jäävät koivuaiheisen kuvan taakse. Kuva: Sirpa Räihä HS

Valtava valkoinen teräslintu on tuskin noussut ilmaan neitsytmatkallaan, kun kapteeni keikauttaa sitä lennokkaasti sivulta toiselle. Se on ohjaamon kunnianosoitus niille Ranskaan Toulousen kentälle jääneille miehille ja naisille, jotka ovat rakentaneet Airbusin tehtailla tämän uuden koneen, A350:n.

Finnair saa konetyypin käyttöönsä ensimmäisenä eurooppalaisena lentoyhtiönä, ja varsinkin Suomessa siitä on jo ennen ensilentoa raportoitu kuin supersankarista. Koneessa mukana matkustavat finnairilaiset kuvailevat sen saamista lapsen syntymäksi, joka muuttaa kaiken. Heille se on kuulemma myös uuden aikakauden alku.

Mutta miltä tämä uusi aikakausi näyttää?

Muotoilu näkyy heti sisään astuessa. Yleensä laajarunkokoneiden matkustajat näkevät ensimmäisinä lentokoneiden rumat keittiöt, mutta nyt he näkevät koivuja, sillä koneen sisustanut Vertti Kivi on keksinyt peittää keittiön kaapit koivuverhoilla. Lisäksi perinteiset metallinväriset kaapit ja laatikot on vaihdettu valkoisiin, mikä keventää näkymää.

"Matkustamon sisustus on vähän kuin hyvä miesten puku, joka on tyylikäs, tehty hyvästä materiaalista, ja siinä on harkitut yksityiskohdat, mutta se laadukas ja kestää aikaa", neitsytlennolla mukana oleva Kivi kuvailee.

Yleensä lentoyhtiöt miettivät kummallisen vähän matkustamojensa muotoilua. Niitä kiinnostavat tekniikkavalinnat, yksikkökustannukset ja kapasiteetin kasvattaminen. Matkustamon mahdollisuuksia ei hyödynnetä, vaikka matkustajat viettävät koneessa jopa 15 tuntia.

Esimerkiksi Finnairillakin muotoilupäätösten tekeminen on saattanut olla kiinni johdon omasta mausta. Aikoinaan esimerkiksi yksi johtajista inhosi valkoista, joten sitä piti välttää matkustamossa. Sen sijaan hän halusi vihreät vessat ja logoja joka paikkaan. Kun logo suunniteltiin uusiksi, maalaamista riitti laivueessa vuosiksi.

Mutta tämän koneen kohdalla Finnairilla keksittiin, että ulkopuolinen suunnittelija voisi tuoda uuden näkemyksen.

Aikaahan suunnitteluun oli.

Finnair tilasi jättimäisen teräslinnun jo kymmenen vuotta sitten, mutta sen valmistuminen viivästyi monta kertaa. Vuodet kuluivat, kun kone palasi yhä uudelleen piirustuspöydälle, ja testejä tehtiin lentämällä sitä tyhjänä, täytenä, pakkasessa ja kuumassa, matalalla, vinossa, yhdellä moottorilla.

Samaan aikaan Finnair uudisti yrityksen visuaalista ilmettä.

Tulokset alkoivat näkyä vuoden 2010 lopussa. Univormut on uusittu ja tummansiniset istuimet vaihdettu vaaleanharmaisiin. Marimekko tuli kuvioihin kolme vuotta sitten.

Vähitellen sinivalkoinen Finnair on muuttunut valkosiniseksi.

Tuotekehityksestä vastaava Jarkko Konttinen kertoo, että Finnair yrittää brändätä itseään design-lentoyhtiönä.

"Sillä keinolla pystymme uskottavasti erottumaan."

Aluksi sisustusarkkitehdin ideat lensivät. Finnairin lounge-tiloja suunniteltuaan Vertti Kivi aloitti uuden koneen muotoilijana 2011.

Voisiko koneeseen saada vaikkapa lasikaton ja seinät – se vasta tekisikin matkustuksesta elämyksen, Kivi mietti.

Hän tarjoili lentokoneeseen myös baaria, putiikkia ja spata, mutta niistä luovuttiin, samoin kuin Kiven mainiosta ideasta sijoittaa business-luokan istuimiin tunnelmaa luovat valaisimet varjostimineen.

"Piti saada tehokuutta", Kivi kertoo.

Jos esimerkiksi business-luokan matto olisi neljä milliä paksumpi, se olisi maksanut vuodessa polttoainekuluina monta miljoonaa. Ja paloturvallisuussäädökset nostavat yksinkertaisimpienkin muutosten hintoja.

"Se mikä maksaa maissa 100 euroa, maksaa laivoilla 600, ja lentokoneessa 8000", Kivi kuvailee.

Siksi matkustamomuotoilu on sitä, että lentoyhtiöt poimivat sisustuksensa Airbusin katalogista. Sieltä löytyy valmiita paketteja ja suosituksia.

Eikä sitten ole ihme, että eroja on lähinnä istuinten ja mattojen väreissä. Lähi-idän lentoyhtiöllä ne ovat värikkäämpiä, länsimaisilla värittömämpiä.

Kivi toi kuitenkin mukanaan uuden innovaation: keksimänsä Space alive -valaistuskonseptiin. Se myös toteutettiin, sillä se ei paina mitään, mutta muuttaa matkustamon tunnelmaa.

Business-luokan lentoemäntä vitsailee, että aiemmin heillä oli vain kaksi valaistusta, kirkas ja himmeä, joista jälkimmäinen sopi kuulemma emännille paremmin – se kun sai heidät näyttämään nuoremmilta.

Nyt Finnairilla on A350-koneissaan led-valaistus ensimmäisenä maailmassa, ja valoilla voidaan viihdyttää ja luoda tunnelmia.

Samaa ideaa Kivi on käyttänyt myös sisustamassaan Viking Grace -autolautassa, mutta täällä hän on mennyt pidemmälle. Matkustajien saapuessa koneeseen valaistus mukailee Finnairin sinivalkoisia värejä, Kaukoitään laskeuduttaessa nukkuvia herätellään nousevan auringon punaa muistuttavalla valolla. Kattoon saadaan taiottua revontulet ja perää kohti liikkuvat pilvet, ja ruokailu tapahtuu romanttista kynttiläillallisen valoa jäljittelevissä tunnelmissa. Kivi sanoo, että sellainen valaistus saa ruuan väritkin näyttämään herkullisemmalta.

Miksi jättääkään kikkaa vain kauppojen lihatiskeille.

Tarjoiluastiat ovat samoja Marimekon kippoja ja kuppeja kuin muissakin Finnairin koneissa. Erityisesti tähän vaaleaan matkustamoon ne tuovat kuitenkin tervetullutta väriä – ja ovathan ne toista kuin monien Finnairin kilpailijoiden tylsät astiat.

Uuden muotoilun lisäksi yhdessä maailman vanhimmista lentoyhtiöistä uskotaan myös perinteisiin.

Juomat tarjoillaan yhä Ultima Thule -laseista, jotka Tapio Wirkkala suunnitteli silloin uudelle New Yorkin reitille vuonna 1969.

Myös ruuassa uskotaan klassikoihin. Kun esimerkiksi samalla konetyypillä lentävän Qatar Airwaysin business-luokka toimii kuin à la carte ravintola, Finnairinkin on ollut pakko keksiä jotain erityistä. Niinpä se on yhdistänyt voimansa Savoyn ja sen suositun keittiömestari Kari Aihisen kanssa. Kun A350 nousee ensimmäiselle kaukolennolleen Shanghaihin marraskuussa, bisnesluokka on kuin Savoy-ravintola ilmassa. Ruuan tehtävänä on palauttaa glamouria yläilmoihin. Tarjolla ovat uusimpien menyiden antia mutta myös klassikot kuten vorschmack ja patasorsan B52-kastike, jonka resepti syntyi aikoinaan Helsingin Olympialaisiin vuonna 1952.

On siinä henkilökunnalla tarinoitavaa.

Matka alkaa olla ohi, ja on aika arvioida, kuinka Finnairin uusi muotoilu on onnistunut. Lennolla on mukana satapäinen kansainvälinen toimittajajoukko, joista Business Traveller -lehden toimituspäällikkö Tom Otley arvioi työkseen lentoja. Hän on jo testannut esimerkiksi Qatar Airwaysin A350-koneen. Mitä mieltä hän on?

"Tämä kone vetoaa varmasti design-ihmisiin mutta myös meihin tavallisiin matkustajiin, jotka arvostamme sisustuksen rauhallisuutta. Esimerkiksi Virgin Atlanticin sisustus on punaisine väreineen kuin olisi yökerhossa", Otley sanoo.

Hän tosin lisää, että jos Finnairin miehistöllä olisi yllään vaaleat eikä nykyiset tummemmat värit, kokonaisuus saattaisi näyttäisi sairaalalta.

"Mutta liikematkustajien kannalta tärkeintä on se, että täällä istuimet saa täysin vaakatasoon nukkumista varten."

Otley kehuu myös sitä, että istuimia on yhdessä rivissä vain neljä, toisin kuin esimerkiksi British Airwaysilla, jonka business-luokassa on puolet enemmän istuimia ja osa matkustajista lentää selkä menosuuntaan.

Lisäksi britti on pannut merkille istuimien yhteydessä olevat tasot, joille voi laskea lasinsa.

"Jos tekee töitä kannettavalla tietokoneella ja pitää sitä pöydällä, esimerkiksi British Airwaysilla joutuu laittamaan juoman lattialle."

Uudet A350-koneet maksavat 1,9 miljardia euroa, mikä on Finnairin suurin investointi ikinä, ja yksi Suomen suurimmista näinä lama-aikoina. Suurempi kuin Äännekosken paljon puhuttu biotuotetehdas.

Kymmenen vuotta Finnairilla on lennetty alamaissa, mutta uusi kone antaa sille mahdollisuuden kasvaa. Uusia ihmisiäkin palkataan 260.

Konesankari näyttäisi yhdistävän Finnairin väkeä kuin oman urheilijan voitto olympialaisissa suomalaisia. Miehistö on jonottanut päästäkseen lentämään sillä. Toimitusjohtaja Pekka Vauramolla oli kyynel silmäkulmassa jo spektaakkelimaisen paljastusseremonian aikana Toulousissa, takakeittiön lentoemäntä kertoo itkeneensä koneen noustessa taivaalle. Kun lennon purseri kiittää matkustajia lennon lopussa, kuulostaa siltä kuin hän saisi vaivoin pidettyä tunteensa kurissa.

Uuden koneen sisustus on jo palkittu Venetsiassa, missä Finnair vei voiton isojen lentoyhtiöiden nenän edestä. Vertti Kivi sanoo, että oikeasti he ovat onnistuneet työssä vasta, jos matkustajasta tuntuu, että lento hujahtaa ohi liian nopeasti.

Brittitoimittaja Otley julkaisee wifi-yhteyden avulla arvionsa lennon lopussa. Mitä hän kirjoittaa? "Lento on ohi liian nopeasti."

Vertti Kivi aloitti uuden koneen muotoilijana vuonna 2011.
Vertti Kivi aloitti uuden koneen muotoilijana vuonna 2011.
Joonas Nurmi ja revontulet. Uusi valaistuskeksintö loihtii valoil–miöitä matkustamon kattoon.
Joonas Nurmi ja revontulet. Uusi valaistuskeksintö loihtii valoil–miöitä matkustamon kattoon.
Business-luokassa istutaan väljästi.
Business-luokassa istutaan väljästi.
Tapio Wirkkalan Ultima Thule-lasit ovat yhä ajankohtaiset.
Tapio Wirkkalan Ultima Thule-lasit ovat yhä ajankohtaiset.
Finnair on uudistanut visuaalista ilmettään.
Finnair on uudistanut visuaalista ilmettään.
Katso A350:n ensilaskeutuminen ja tutustu matkustamon sisätiloihin
Katso A350:n ensilaskeutuminen ja tutustu matkustamon sisätiloihin
Finnairin Airbus-laivaston ensimmäinen A350-lentokone laskeutui Helsinki-Vantaalle keskiviikkona. HS seurasi tervetuloseremoniaa. Matkustamon suunnitellut Vertti Kivi esittelee koneen sisätilat. Finnairin Pekka Vauramo, Finavian Kari Savolainen ja ensilennolla purserina ollut Mirja Uosukainen kertovat, mitä uusi lentokone heille merkitsee. Toimittaja Juha-Pekka Raeste HS, kuvaus & leikkaus Terhi Liimu HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat