Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salakuuntelen Tohtori Raimoa

Kulttuuri
 
Unto Hämäläinen
Unto Hämäläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Käännän kanavaa, jos havaitsen, että tarjolla olisi kotimaista poliittista satiiria. Torjunta ei johdu siitä, että satiiri olisi huonoa. Ei ollenkaan. Torjunta johtuu herkästä luonteestani. Seuraan työkseni politiikkaa ja sen tekijöitä, siis poliitikkoja. Niinpä en kykene ottamaan vastaan päättäjiimme kohdistuvaa pilkkaa.

Saatan ryhtyä myös halkomaan hiuksia. Väärät asiatiedot saavat minut raivoihini. Miten voidaan radiossa tai televisiossa esittää aivan paikkansa pitämättömiä väitteitä, puhisen ja unohdan kokonaan, että kysymys on satiiriohjelmasta, jossa toden ja epätoden raja on liikkuva.

Olen siis auttamaton tosikko.

Kun TV1 ryhtyi keväällä 2001 esittämään satiirisarjaa Itse valtiaat, pahoitin mieleni. Oli mautonta, että valtakunnan keskeiset poliitikot, kuten Paavo Lipponen, Esko Aho, Sauli Niinistö, Ben Zyskowicz, Anneli Jäätteenmäki ja Suvi-Anne Siimes esitettiin animaatiossa.

Puhumattakaan, miten epäkunnioittavasti kohdeltiin tasavaltamme presidenttejä Mauno Koivistoa, Martti Ahtisaarta ja Tarja Halosta ja tämän puolisoa Pentti Arajärveä. Heidätkin oli alistettu animaatiohahmoiksi.

Vuosien kuluessa pehmenin ja vastustukseni lientyi. Aluksi pystyin katsomaan rienausta vain muutaman minuutin, mutta sarjan loppuvaiheissa seurasin sitä joka lauantai.

Oli jotenkin kiusallista huomata, että itsekontrolli petti ja naureskelin hahmojen repliikeille.

Itse valtiaat lopetettiin vuonna 2008. Päätin, että en toista kertaa retkahda moiseen hassutukseen.

Satiiriselibaattini piti vuosia, mutta taas on tapahtunut pehmenemistä ja viime aikoina olen havainnut suorastaan outoa riippuvaisuutta. Salakuuntelen viikonloppuisin Radio Suomesta poliittista satiiriohjelmaa. Tohtori Raimo – valtakunnanterapeutti on kymmenen minuutin mittainen sarja, joka tulee lauantaisin kello 10.50 ja uusintana sunnuntaiaamuisin.

En missään tapauksessa suosittele sarjan seuraamista, koska siinä rienataan poliitikkoja. Jos radio sattuu muuten olemaan auki, ei kuitenkaan kannata kiirehtiä vaihtamaan kanavaa.

Tosin Tohtori Raimoa ei voi kuunnella vain toisella korvalla. Repliikit ovat usein niin viiltäviä ja ovelia, että ne uppoavat tajuntaan vasta uusintakerralla. Silloin on kyllä pakko nauraa, vaikka ei haluaisikaan.

Unto Hämäläinen unto.hamalainen@hs.fi
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat