Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aleksis Kivi ei ollut mielisairas, uusi selvitys osoittaa

Kulttuuri
 
Jyrki Nummi
Ari Kinnari HS
Aleksis Kivi ei masentunut Seitsemän veljeksen saamasta kritiikistä.
Aleksis Kivi ei masentunut Seitsemän veljeksen saamasta kritiikistä.

Onko Aleksis Kiven (1834–1872) kirjailijakohtalossa mitään kiehtovampaa kuin hänen elämänsä avainkohtien perustava tuntemattomuus? Kun varmaa tietoa on niukasti, ovat elämäkerturit täyttäneet tyhjyyden oletuksin, teorioin ja kuvitelmin.

Kirjailijan mielen paljastavana tunnuskuvana on pidetty Kanervalassa 1866 ilmestynyttä runoa Ikävyys, jonka alkusäkeet kietovat lukijan sielun lokakuiseen iltahämyyn: "Mi ikävyys, / mi hämäryys sieluni ympär / kuin syksy-iltanen autiol maall."

Runon resignoitunutta tunnelmaa on pidetty näyttönä runoilijan mielen mustumisesta. Taustalle on nostettu pettymykset ihmissuhteissa, nöyryyttävät rahahuolet ja varhainen taipumus mielenmasennuksiin. Psykiatri Kalle Achtén 1980-luvulla esittämän käsityksen mukaan Kiven elämää varjostivat itsetunto-ongelmat ja psyykkinen oireilu. Kirjailija sairasti masennusta ja loppuvaiheessa sairaudenkuva muistutti klassista skitsofreniaa.

Turun Aleksis Kivi -kerhon julkaisemassa kokoomateoksessa Nyt ei auta pelko eikä vapistus psykologi Kalevi Aaltonen ja psykiatrit Jouko K. Salminen ja Ilpo Lahti rakentavat Kivestä aivan toisenlaisen henkilökuvan. Teoksen muut artikkelit muodostavat hieman epätasaisen koosteen Kiven teosten arvoista, Gallénin kuvituksista sekä Kiven runoudesta ja virsiperinteestä.

Lähtökohtanaan Kiven noin 70 tunnettua kirjettä kirjoittajat osoittavat, että kirjailija oli psyykeltään terve, mieleltään positiivinen ja työhönsä vakavasti paneutunut, mutta omia tuntemuksiaan herkästi luotaava ihminen. Kirjeet ovat Aleksis Kiven elämän primaariaineisto, joiden todistusarvon Kalevi Aaltonen perustelee nasevasti: ne ovat asiapohjaisia, henkilökohtaisia eivätkä julkisuuteen tarkoitettuja.

Kirjeiden kirjoittajalla on eheä minäkuva, selkeä kuva vastaanottajista samoin kuin kyky pitää nämä erossa toisistaan. Hänellä on myös jäsentynyt käsitys kirjoittamastaan asiasta ja hän näyttää hahmottaneen kulloisen velkatilanteensakin pennilleen, mikä viittaa realiteettien hallintaan. Kivi kirjoittaa täsmällisesti konkreettisista tapahtumista sekä tarkastelee itseään ja sisäisiä tuntemuksiaan hyvin tarkasti, mikä on psyykkiseen terveyteen liittyvä kyky. Mikään säilyneissä kirjeissä ei viittaa Kiven psykoottisuuteen, ei edes viimeisissä kirjeissä.

Mihin tervehtynyt Kivi-kuva nojaa? Monet kirjeet, joissa kirjailija kuvaa tuntemuksiaan ja terveydentilaansa, liittyvät olennaisesti hänen työhönsä, kirjoittamiseen. Tuntemukset ovat huonoja, kun työ ei suju tai sille ilmaantuu esteitä. Työn sujuessa kirjailijan mieli kääntyy aurinkoiseksi. Voitettuaan Nummisuutareillaan huiman rahapalkinnon 1864 Kivi kirjoittaa ystävälleen Robert Svanströmille: "Yleensäkin olen terve ja reipas." Kuka pitkäjänteistä työtä tekevä ei tuntisi tätä mielen ailahtelua?

Jouko Salminen kuvaileekin Kiveä tyypillisesti luovana henkilönä, joka reagoi herkästi fyysisillä oireilla tilanteisiin, joissa hän tunsi olevansa epävarma tai joissa häntä ei tuettu. Oireet voimistuvat erityisesti silloin, kun Kivi pelkää tulevansa läheistensä torjumaksi. Voimakas läheisyydentarve selittää luontevasti myös Kiven suhteen Charlotta Lönnqvistiin, jonka äidillinen huolenpito Siuntiossa osui sattuvasti Kiven luomiskauden huippuvuosiin.

Terveydentilan kuvailut näyttävät aina liittyvän ympäristön tapahtumiin ja henkisiin paineisiin. Kun Kivi ei tavoita fyysisen ja henkisen tilansa yhteyttä, hän hämmentyy ja kokee olevansa sairas. Mahdollista on myös, että Kivi, joka oli erityisen herkkä itsensä sisäiselle tarkastelulle, koki itsensä sairaaksi kun ei kyennyt ymmärtämään itseään. "Sairaudeksi" tunnistettu hämmennys näyttäytyy helposti ulkopuoliselle todellisena sairautena, vaikka kyse on pyrkimyksestä itsensä ymmärtämiseen. Tällainen henkinen ponnistelu on merkki terveydestä, ei psyykkisestä häiriöstä.

"Sairastelun" voi ymmärtää kirjailijan pyrkimykseksi suojata psyykettään ja työstää pettymykset niin, että hän saattoi saavuttaa uudelleen positiivisen mielialan. Näin se, mikä on luettu kirjailijan terveydessä heikkoudeksi, kääntyy vahvuudeksi.

Historioitsija Irma Sulkunen on kuvannut Kiven kirjailijakohtaloa kirjallisuushistoriamme suureksi traumaksi. Runoilija ja kirjallisuuskriitikko August Ahlqvistin Seitsemään veljekseen kohdistamaa murskakritiikkiä on pidetty iskuna, josta Kivi ei selvinnyt ja joka johti hänet mielisairaalaan ja lopulta kuolemaan. Aaltonen kääntää näkemyksen päälaelleen.

Kirjeet osoittavat, ettei arvosteluksi puettu raivokas hyökkäys ollut kirjailijalle sellainen kolaus kuin on ajateltu. Kivi ei ensiksikään ollut lainkaan herkkä teostensa arvostelulle, vaan otti mielellään vastaan kritiikkiä ja muutosehdotuksia ja sellaisiin myös taipui. Toiseksi, Kivi viittaa Ahlqvistiin kirjeissään kolme kertaa. Mikään maininnoista ei osoita, että kriitikolla olisi ollut nujertava vaikutus kirjailijaan tai että hän olisi pelännyt professoria. Kullervon tyrmäävästä arvostelustakin hän huomauttaa kevyesti, että sillehän nyt yleisesti naureskellaan.

August Ahlqvist ei ollut Kivelle psyykkinen uhka. Sen sijaan Kivi näyttää olleen Ahlqvistin raivolle välttämätön, niin kuin jo Juha Siltala on suhteen kuvannut Valkoisen äidin pojissa (1999). Kaikkia ruhjova narsisti tarvitsi kohteen, johon vaatimattomista oloista noussut avioton lapsi sai purkaa sosiaalisen taustansa synnyttämän häpeän ja nousukkaan aseman tuottaman epävarmuuden.

Kuvatessaan Kaarlo Bergbomille Ahlqvistin hyökkäystä Veljesten kimppuun kirjailija ei esitä kokevansa loukkaavaksi kärkevää arvostelua, vaan ystäviensä tuen ja puolustamisen puutteen, jotka olivat hänelle "kiusallisia –– tässä kivulloisessa, ärsytetyssä tilassani, jotka ovat olleet suurena haittana terveyteni edistymisessä".

Lapinlahden mielisairaalassa tehty diagnoosi, "loukattu kirjailijakunnia", oli perustavassa luottamus- ja ystävyyssuhteessa koettu syvä pettymys. Kalevi Aaltonen päätyy näin Kiven loppuvuosien kuvauksessa paljolti samoihin tuloksiin kuin Oiva Ketonen teoksessaan Kohtalon vaihtoehdot (1989), jossa kirjoittaja katsoi Kiven ajan sivistyneistön ja eliitin pettäneen Kiven. Esko Rahikainen on huomauttanut, että lopullisesti Kiven nujersivat Lapinlahden sairaalan lääkärit Otto E. Hjelt ja Anders Th. Saelan armottomilla mielisairaanhoitomenetelmillään.

Teoksen Kivi-kuvassa sulkeutuu satavuotinen ympyrä, jota elämäkertojen tutkija Michael Benton on luonnehtinut biomytografiaksi. Viljo Tarkiaisen tosiasiat kokoavan perustavan elämäkerran (1915) jälkeen seuranneiden mytologisoivien, fiktiivisten ja poleemisten esitysten jälkeen palataan takaisin primaariaineiston pariin.

Teoksen antama kirjailijakuva ei ole syntynyt irrallaan kirjailijan muuttuneesta roolista kansalliskirjailijana. Kuva kaltoin kohdellusta ja väärin ymmärretystä, kansan parista nousseesta lahjakkuudesta oli tärkeä suomalaisuuden identiteettisymboli ensin kultakauden taiteilijoille ja sitten itsenäistyneen maan suomenkieliselle akateemiselle eliitille 1920- ja 30-luvuilla.

Tälle kuvalle ei ole enää tilausta: vaistonvaraisesta kansantaiteilijasta on tullut määrätietoinen ammattikirjailija, joka loi suomenkielisen kirjallisuutemme perustan sulattamalla virsien ja Raamatun kotoisen perinteen Homeroksen, Platonin, Danten, Shakespearen ja Cervantesin suuriin muotoihin.

Olisiko Kiven Ikävyys sittenkin kuvaus luovan ihmisen melankoliasta ja aktiivisten luomiskausien välitilasta?

Kanervalan toiseksi viimeisenä runona se edeltää Metsämiehen laulua.

Ystäville osoitetussa pyynnössä tulla haudatuksi "halavan himmeä alle" puhuja vihjaa pimeydessä kajastavaan valoon, joka purkautuu viimeisessä runossa, kun runon "sankar jylhän kuusiston", astuu esiin "voimaa täys / kuin tuima tunturin tuuli".

 

Nyt ei auta pelko eikä vapistus. Aleksis Kiven terveydestä, kirjeistä, unista ja seitsemästä veljeksestä. Toim. Jukka Aaltonen, Ilpo Lahti ja Jouko K. Salminen. Turku: Turun Aleksis Kivi -kerho. 2015.

Jyrki Nummi hs.kulttuuri@hs.fi
Kirjoittaja on Helsingin yliopiston
kotimaisen kirjallisuuden professori.

OIKAISU (HS 11.10.2015): Lauantaina 10. lokakuutaoli virhe.Nyt ei auta pelko eikä vapistus-teoksen yksi kirjoittajista on psykiatri Jukka Aaltonen eikä psykologi Kalevi Aaltonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat