Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuore Suffragetti-elokuva kertoo ristiriitaisen Emmeline Pankhurstin tarinan

Meryl Streep suututti feministit julistautumalla humanistiksi

Kulttuuri
 
Peter Nicholls Reuters
Meryl Streep puhui Women in the World summit -tapahtumassa Lontoossa torstaina.
Meryl Streep puhui Women in the World summit -tapahtumassa Lontoossa torstaina. Kuva: Peter Nicholls Reuters

"Älkää luopuko taistelusta, se ei ole ohi vielä", oli näyttelijätähti Meryl Streepin viesti maailman naisille, kun hän juhlisti uuden elokuvansa Suffragette ensi-iltaa Lontoossa.

Streepin mukaan naiset ovat onnistuneet monissa tavoitteessaan, mutta paljon on vielä tehtävää.

"Naisten ajamat kysymykset ovat myös miesten ongelmia", hän sanoi.

Suffragette kertoo naisten äänioikeutta vaatineista brittiaktivisteista 1900-luvun alussa. Streep näyttelee elokuvassa suffragettiliikkeen johtajaa Emmeline Pankhurstia, joka istui useita kertoja vankilassa väkivaltaisten iskujen takia.

Skandaalia ovat tällä kertaa aiheuttamassa elokuvantekijät. Syynä on Streepin Time Out -aikakauslehdessä esittelemä t-paita, jossa lukee: "Olen mieluummin kapinallinen kuin orja" (Id rather be a rebel than a slave).

Teksti viittaa Pankhurstin lauseeseen: "Naiset, jotka ovat vakuuttuneet tekojensa ja kapinansa oikeutuksesta, jatkavat vaikeuksista ja vaaroista huolimatta niin pitkään, kun yksikin nainen on pitämässä lippua pystyssä. Olen mieluummin kapinallinen kuin orja."

Suomalaiselle t-paidan lause ei ehkä kuulosta kovinkaan raflaavalta, mutta brittilehtien haastattelemat asiantuntijat – ja useimmat lehtikolumnistit – pitävät sitä täysin epäonnistuneena. Orjuus kun viittaa heidän mukaansa väkisinkin nimenomaan mustien historiallisiin kärsimyksiin.

"Miten on mahdollista, ettei kukaan lehdestä tai elokuvan tiedotusryhmästä huomannut noita kahta sanaa ja miettinyt kontekstia", Flaworwire.comin Sarah Seltzer kirjoittaa.

"Looginen johtopäätös on, että kaikki hommaan osallistuneet olivat niin valkoisia, että eivät edes huomanneet sitä."

Feministejä puolestaan on tuohduttanut Streepin toinen lausunto samaisessa Time Outissa. Haastattelussa hän kieltäytyi kutsumasta itseään feministiksi.

"Olen humanisti ja uskon tasapainoon", varsinkin vahvojen naisrooliensa ansiosta feministiseksi ikoniksi noussut Streep totesi, ja skandaali oli siltä osin valmis.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat