Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittisäveltäjä menetti nuorena yöunensa Sibeliuksen ensimmäisen sinfonian vuoksi – sai nyt Sibelius-palkinnon

Klarinetistina aloittanut Sir Harrison Birtwistle sai 150 000 euron Sibelius-palkinnon

Kulttuuri
 
Kimmo Räisänen
Sibelius-palkinnon saanut säveltäjä Sir Harrison Birtwistle on viime aikoina kiinnostunut klassisen musiikin perusohjelmistosta.
Sibelius-palkinnon saanut säveltäjä Sir Harrison Birtwistle on viime aikoina kiinnostunut klassisen musiikin perusohjelmistosta. Kuva: Kimmo Räisänen

Säveltäjä Harrison Birtwistle silmäilee Wihurin Sibelius-palkinnon saajien listaa. Ensimmäinen palkinto myönnettiin vuonna 1953 Jean Sibeliukselle itselleen, ja sen jälkeen sen ovat saaneet monet 1900-luvun ja 2000-luvun alun taidemusiikin merkittävimmät nimet. Tuoreimpana listaan lisättiin perjantaina Sir Harrison Birtwistle.

"Lista osoittaa moitteetonta makua", Birtwistle sanoo listaa tutkiessaan ja virnistää. "Paitsi yhden nimen kohdalla."

"Jota en nyt paljasta."

Birtwistlestä, 81, on pitkän uransa aikana tullut yksi Britannian keskeisimmistä säveltäjistä. Siitä ovat osoituksina hänen saamansa kunnianosoitukset: kansainvälisistä musiikkipalkinnoista Grawemeyer vuonna 1987 ja Siemens vuonna 1995.

"Yllätyspalkintoja, tietenkin, koska eihän niitä haeta. Samoin kuin tämä Wihurin palkinto: eräänä aamuna vain postiluukusta putosi kirjekuori."

Fakta

Wihurin Sibelius-palkinnon saajat

 1953 Jean Sibelius

 1955 Paul Hindemith

 1958 Dmitri Šostakovitš

 1963 Igor Stravinsky

 1965 Benjamin Britten, Erik Bergman, Usko Meriläinen ja Einojuhani Rautavaara

 1971 Olivier Messiaen

 1973 Witold Lutoslawski ja Joonas Kokkonen

 1983 Krzysztof Penderecki ja Aulis Sallinen

 2000 György Ligeti

 2003 Magnus Lindberg

 2006 Per Nørgård

 2009 Kaija Saariaho

 2012 György Kurtág

 2015 Sir Harrison Birtwistle

Birtwistle saapui mielellään Helsinkiin ottamaan vastaan Sibelius-palkintoa – kukapa ei, kun tarjolla on 150 000 euroa. Vaikka Birtwistlen oma musiikki on modernistista ja hän piti nuorena esikuvinaan Stravinskyn ja Messiaenin kaltaisia säveltäjiä, Sibeliuksen nimeä kantava palkinto herätti hänessä muistoja.

"Aloin ajatella oman urani alkua. Minusta oli tulossa klarinetisti, ja ollessani 17-vuotias orkesterimme ohjelmassa oli Sibeliuksen ensimmäinen sinfonia. Sehän alkaa klarinettisoololla. Olin niin peloissani, etten nukkunut viikkoon ennen konserttia."

Birtwistle syntyi vuonna 1934 Pohjois-Englannissa Accringtonin kaupungissa ja opiskeli klarinetinsoittoa ja säveltämistä läheisessä Manchesterin kuninkaallisessa konservatoriossa.

"Minä olin työväenluokkaa, ja silloin päällimmäisenä mielessä oli työpaikan saaminen. Joten aloin opiskella klarinettia, sillä eihän kukaan ajatellut, että säveltäminen voisi olla ammatti. Mutta vaikka minusta tehtiin klarinetistia, olin samalla kaappisäveltäjä. Lopulta tein ratkaisuni ja myin klarinettini pois."

Säveltäjänä hän kiinnittyi jo nuorena modernismiin. Manchesterissa hänen opiskelijatovereinaan olivat Peter Maxwell Davies ja Alexander Goehr, ja heitä alettiin kutsua Manchesterin koulukunnaksi. Heistä kaikki olivat kiinnostuneita keskieurooppalaisesta modernismista.

"Sodan jälkeen maailma oli jälleen alkamassa rakentua. Ja meille nuorille säveltäjille modernismi oli jännittävää. Siihen liittyi hyvin itsetietoinen reaktio Sibeliuksen kaltaisia säveltäjiä vastaan, mikä oli tietenkin hyvin arroganttia."

Sittemmin Birtwistle on loiventanut asennettaan perinteisempääkin sävelkieltä kohtaan. Vieraillessaan kesällä Viitasaaren Musiikin aika -festivaalilla hän kertoi HS:lle, että on viime vuosina kiinnostunut Beethovenista ja Schumannista. Tämä pätee myös Sibeliukseen.

"Moneen vuoteen en oikeastaan kuunnellut lainkaan klassista musiikkia, vaikka muusikkoaikoinani olin tietenkin kuullut ja soittanut sitä paljon. Viime vuosina olen oppinut arvostamaan sen olemusta yhä enemmän", Birtwistle sanoo.

Birtwistle on siis vanhoilla päivillään tavallaan palaamassa juurilleen. Niin pitkälle hän ei kuitenkaan ole mennyt, että olisi palannut nuoruusvuosiensa soittoharrastuksen pariin. Myytyään klarinettinsa 1960-luvun puolivälissä hän ei ole kokenut tarvetta hankkia uutta soitinta.

"No, oli minulla bassoklarinetti, mutta se hävisi johonkin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat