Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käännösrockin katinkultaa

Kulttuuri
 
Mikko Oksanen Lehtikuva
Vauhtia 60-luvulta: Danny-shown hurmaa 1969
Vauhtia 60-luvulta: Danny-shown hurmaa 1969 Kuva: Mikko Oksanen Lehtikuva

Olen aina pitänyt hittikappaleiden kotimaisia käännösversioita kategorisesti kehnoina. 1960- ja etenkin 1970-luvulla niiltä ei voinut välttyä, sillä ne soivat radiossa ja aina löytyi kaveripiiristä joku, joka piti niistä ja veivasi niitä nauhurillaan.

Jokin aika sitten löysin erään tavaratalon poistolaarista muutamalla eurolla Suomi Rocks -cd-kokoelmia, joilla oli enimmäkseen juuri näitä menneiden vuosikymmenien kotimaisia versioita silloisista hieman rokkaavammista hiteistä, ei siis iskelmistä.

Ostin ensiksi yhden, koska se näytti hauskalta. Kuunnellessani yllätyin. Käännösversioitahan ne olivat, mutta useimmat olivat huolellisesti tehtyjä ja hyvin soitettuja ja laulettuja.

Sanoituksissa oli huvittavaa ajan patinaa, termejä ja asioita, jotka toki muistin, mutta joilla ei nykyään ole enää juurikaan merkitystä.

Kokoelmilla on tunnettuja ja tunnustettuja solisteja, kuten Danny, Kirka, Johnny ja Jussi & The Boys, mutta myös paljon sellaisia, joista en ollut koskaan kuullutkaan.

Hauskaa oli kuunnella muun muassa Nuuskamuikkunen -taiteilijanimellä 1970-luvulla Bob Dylanin lauluja suomeksi levyttäneen kaverin tulkintaa Dylanin Like a Rolling Stone -klassikosta. Suomalainen sanoitus seurasi alkuperäistä melko tarkkaan, mutta ei ollut kömpelö.

Myös Kirkan ja siskonsa Annan Suomi-versio Grease-musikaalin hitistä You're The One That I Want yllätti uudella kuuntelemisella; se oli paremmin esitetty kuin John Travoltan ja Olivia Newton-Johnin elokuvaversio.

Ja myös Johnnyn, tuon 1960-luvun Suomi-iskelmän suklaasilmän, suomenkieliset versiot sellaisista rockvedoista kuin Tutti Frutti, Long Tall Sally ja Jailhouse Rock toimivat yllättävän hyvin.

Mutta ei tämä katinkulta aina kiiltänyt. Eero Avenin versio Elviksen hitistä Burning Love ja Tapani Kansan CCR-väännös Svengi-Mary aiheuttivat minussa yhä myötähäpeän tunnetta, kuten tekivät jo 1970-luvulla, edellinen esityksen ja jälkimmäinen sanoituksen vuoksi.

Kaikki Suomi Rocks -levysarjan äänitteet eivät tosin ole suomenkielisiä. Joukkoon on siroteltu muun muassa useita Hurriganes-basisti Cisse Häkkisen englanninkielisiä versioita klassisista rock-kappaleista. Niistä paistaa suuri rakkaus vanhaa rockia kohtaan ja myös muodon hieno sisäistäminen.

Ehkä Cissestä ei enempään olisi ollut, mutta klassisena rokkarina hän oli iso menetys niin basistina kuin solistina.

Pertti Avola HS
Palstalla esitellään vanhoja aarteita ja ihania löytöjä.

Matti Tapola Lehtikuva
Vauhtia 60-luvulta: Johnny Luumäellä vuonna 1968.
Vauhtia 60-luvulta: Johnny Luumäellä vuonna 1968.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat