Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Vain varakkaimmat ja vahvimmat selviävät": Taiteilija kertoo, millaista on yrittää paeta Afrikasta Eurooppaan – näyttely Kiasmassa

Kulttuuri
 
Juha Metso
Teoksessa Suoja-aita (2014) Tanja Boukal on kutonut Melillan aidan froteepyyhkeen kaltaisesta materiaalista. Eurooppa on pessyt kätensä Afrikan ongelmista, taiteilija sanoo.
Teoksessa Suoja-aita (2014) Tanja Boukal on kutonut Melillan aidan froteepyyhkeen kaltaisesta materiaalista. Eurooppa on pessyt kätensä Afrikan ongelmista, taiteilija sanoo. Kuva: Juha Metso

"Melillassa vitsaillaan, että pidätyskeskuksessa väki on keskimäärin koulutetumpaa kuin sen ulkopuolella", kertoo itävaltalaistaiteilija Tanja Boukal.

Espanjalle kuuluva Melilla sijaitsee Marokon rannikolla, ja se on afrikkalaissiirtolaisille ainoita maareittejä Eurooppaan Turkin ohella. Boukalin Melillaa käsittelevä teossarja on osa Kiasmassa perjantaina avautunutta Eri mieltä -näyttelyä.

Siirtolaiset tulevat hyvistä perheistä, Boukal jatkaa.

"Se on eräänlaista darwinismia", hän sanoo. "Vain varakkaimmat, koulutetuimmat, yritteliäimmät ja vahvimmat selviävät Eurooppaan asti."

Euroopassa riidellään siitä, pitäisikö heitä ottaa vastaan ja kenen tehtävä se on.

"Ironista on, että hehän ovat täydellisiä Euroopan tarpeisiin", Boukal sanoo.

Espanjan vastaus tulijoille on selväsanainen: Runsaan 10 neliökilometrin kokoista Melillaa ympäröi 11 kilometriä pitkä ja kuusi metriä korkea piikkilangan kruunaama aita. Turvapaikanhakijat pyrkivät sen yli ryhmissä, jotta edes joku onnistuisi. 500 yrittäjästä Melillaan selviää ehkä 20, Boukal arvioi.

Maailman tietoisuuteen kaupunki nousi vuosi sitten, kun mediassa levisi José Palazónin valokuva. Siinä pakolaiset istuvat Melillan aidalla, jonka juurella nainen pelaa palmujen varjossa golfia. Moni epäili kuvaa kuvankäsittelyohjelmalla tehdyksi, mutta se on aito, Boukal vakuuttaa. "Poliisi odotti heitä aidan juurella", hän sanoo.

Boukal on viettänyt Melillassa useita kuukausia viimeisten puolentoista vuoden aikana tekemässä sekä avustustyötä että Kiasmassa nähtäviä taideteoksia. Siinä missä taiteilija pääsi EU-kansalaisena liikkumaan Marokon ja Espanjan välillä ongelmitta, siirtolaiset elävät limbossa aidan molemmilla puolilla: sen ulkopuolella odotetaan sopivaa hetkeä aidan ylittämiseen, ja sen yli päässeistä moni jää jumiin pidätyskeskukseen.

Teoksessa Oodi ilolle (2014) Melillan pidätyskeskuksen asukkaat poseeraavat valkoinen huivi harteillaan. Siihen Boukal on neulonut Ludwig van Beethovenin nykyään Euroopan unionin tunnuksena tunnetun Oodi ilolle -hymnin ensimmäiset säkeistöt. Mukana on harvoin kuultu toinen säkeistö, joka asettaa veljeyttä ylistävän ensimmäisen säkeistön uuteen valoon. Runoilija Friedich Schillerin sanat kuuluvat Kerttu Juvan suomennoksena näin: "Jos mua muistaa edes yksi ystäväkseen nimittää, / en mä joudu hyljätyksi, itkien en syrjään jää."

Se kuvaa taiteilijan mukaan Euroopan unionin toimintaa: yhteisö kääntyy sisäänpäin ja hylkää apua tarvitsevat.

Taiteilijan kotimaassa Itävallassa suurin osa ihmisistä ei vielä viisi viikkoa sitten ollut koskaan nähnyt pakolaista. Syyskuun alun jälkeen heitä on tullut maahan 200 000. Ihmiset ovat havahtuneet siihen, että Unkarin raja-aita on vain 250 kilometrin päässä Wienistä, Boukal kertoo.

Melillan asukkaiden on vaikea sulkea silmiään pakolaiskriisiltä. Vaikka Helsingin ydinkeskustan kokoisessa Melillassa on noin 80 000 asukasta ja tuhansia siirtolaisia, eivät melillalaiset suhtaudu heihin vihamielisesti, hän sanoo. Kun näkee harva se päivä epätoivoisten ihmisten juoksevan kaupunkiin piikkilangan repiminä, ymmärtää millaista on olla pakolainen, Boukal sanoo.

Tänään sunnuntaina Itävallassa järjestetään osavaltiovaalit, ja taiteilijaa jännittää: mielipidemittausten mukaan oikeistopopulistipuolue FPÖ ja sosiaalidemokraatit olivat lähes tasoissa. Pakolaiskysymys on vaalien ykkösaihe.

"Itävalta tuntuu jakautuvan kahtia. Olet joko pakolaisten auttamisen kannalla tai sitä vastaan", Boukal kuvailee.

Käynnissä on myös suurempi yhteiskunnallinen muutos, Boukal pohtii: ihmiset eivät enää usko hallitusten voivan ratkoa yhteiskunnan ongelmia.

Siksi tavalliset itävaltalaiset ovat tänä syksynä hakeneet pakolaisia Unkarin rajalta pitkinä autoletkoina sekä järjestäneet heille ruokaa ja suojaa.

Tärkeintä on muistaa, että pakolaiset ovat samanlaisia ihmisiä kuin mekin, Boukal sanoo.

Kotimaassaan he ovat syöneet samaa ruokaa kuin me, ajaneet samanlaisilla autoilla ja katsoneet samoja televisio-ohjelmia.

"Somaliastakin tulevat tuntevat Poliisikoira Rexin", sanoo Boukal.

 

Eri mieltä – Nykytaiteen toisinajattelijoita 20. 3. saakka Kiasmassa (Mannerheiminaukio 2).

Oikaisu 12.10.2015 klo 9.35: Schillerin Oodi ilolle -sanoituksen on suomentanut Kerttu Juva, ei Kersti Juva.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat