Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat kertovat, miksi Suomi saa jäädä – näköalattomuus on pahempaa kuin 1990-luvun lamassa

"Suomessa on tapahtunut järkyttävä alenema tutkimuksen arvostuksessa", Ruotsiin lähtevä professori Olli Kallioniemi sanoo.

Kulttuuri
 
Jaakko Hämeen-Anttila kertoo miksi hän jättää Suomen
Jaakko Hämeen-Anttila kertoo miksi hän jättää Suomen
Professori Jaakko Hämeen-Anttila siirtyy Helsingin yliopistosta Edinburghin yliopistoon. Hämeen-Anttilan mukaan lähtöä vauhdittivat ”hallituksen järkyttävän isot koulutusleikkaukset”. Haastattelijana HS:n kulttuuritoimituksen esimies Hanna Mahlamäki.

Lahjakkaat tutkijat ovat siirtymässä tai siirtyneet Suomesta, jyrisi Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri tällä viikolla.

HS selvitti asiaa kysymällä Suomen jättäviltä huippututkijoilta lähdön syitä. Osa mainitsee syyksi nimenomaan hallituksen toimet, kun taas osalla lähtö johtuu tiedemaailman yleisestä kansainvälisyydestä.

Lähtijöiden määrä ei vielä ole suuri, mutta sen uskotaan kasvavan. Helsingin yliopisto on vähentämässä jopa 1 200 työpaikkaa, ja yt-neuvottelut ovat menossa myös Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Samalla rekrytointikiellot tukkivat etenemismahdollisuuksia.

Anni kokopnen ja Veikko Somerpuro
Arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila ja Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri
Arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila ja Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri

Hämeri pelkää opiskelijoiden ja nuorten tutkijoiden näköalojen olevan jopa synkeämpiä kuin 1990-luvun lamassa.

"Silloinkaan tutkijoille ei tarjottu näin täydellistä näköalattomuutta. Se vaikuttaa koko Suomen kehitykseen."

Eniten julkisuutta saanut lähtijä on arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila. Hän kertoi jo elokuussa Helsingin Sanomille vaihtavansa Edinburghin yliopistoon, ja yhtenä syynä lähtöön hän mainitsi Suomen "järkyttävän isot koulutusleikkaukset".

sari gustafsson lehtikuva
Olli Kallioniemi
Olli Kallioniemi

Huippulähtijöistä professori Olli Kallioniemi sanoo Hämeen-Anttilan tapaan HS:lle, että Suomen tilanne vaikutti päätökseen.

Kallioniemi on ollut Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) johtaja, mutta hän vaihtoi syyskuussa Ruotsissa sijaitsevan Science for Life -laboratorion johtajaksi. Kyseessä on Ruotsin johtava biotieteiden tutkimuskeskus.

"Kahden erinomaisen mahdollisuuden välillä valitsin Ruotsin, koska Suomessa on tapahtunut järkyttävä alenema tutkimuksen arvostuksessa. Se näkyi myös edellisen hallituksen toimissa. Samaan aikaan Ruotsi on voimakkaasti panostanut tutkimukseen, ja arvostusta on."

Kallioniemi korostaa, ettei valita omasta ja instituuttinsa rahoituksesta Suomessa. Hallitus on kuitenkin valinnut "väärän tien".

"Yritetään palkkaleikkauksia, että voidaan tehdä halpatuotantoa ja 1970-luvun tuotantoa. Korkean lisäarvon mahdollistavia työpaikkoja ja tuotteita tässä pitäisi luoda. Niin tehdään Ruotsissa voimakkaasti esimerkiksi biolääketieteen alalla."

Tuore lähtijä on myös Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan dekaanin paikalta Oslon yliopistoon vaihtava professori Jukka Mähönen. Hän teki päätöksen ennen nykyhallitusta.

"Viimeaikojen tapahtumat ovat vakuuttaneet ratkaisuni oikeellisuudesta", hän sanoo.

Mähönen kannustaa lähtöön erityisesti nuoria, joita rekrytointikiellot koskettavat.

Pahin vahinko on Mähösen mielestä luottamuksen horjuttamisessa suomalaisen tieteenteon mahdollisuuksiin. Se ei helposti palaudu, vaikka hallitus muuttaisi linjaansa.

Olli Häkämies Lehtikuva
Yrjö Helariutta
Yrjö Helariutta

Kasvien kehitysbiologian professori ja Biotekniikan instituutin tutkimusjohtaja Yrjö Helariutta siirtyi viime vuonna Helsingin yliopistosta Cambridgen yliopistoon kymmenhenkisen tutkijaryhmänsä kanssa. Päätöksen hän teki 2013, eikä siihen vaikuttanut Suomen silloinen tilanne. Lisäksi hän ehtii yhä vetää seitsemän tutkijan yksikköä myös Helsingissä.

Helariutta voi nykysopimuksen mukaan palata Helsingin yliopistoon 2019. Mutta haluaako hän?

"Suomessa tieteen resurssitilanne on heikentynyt 2000-luvun alkuvuosista", hän pohtii.

"Nykyhallituksen politiikka todennäköisesti vähentää tutkimusrahoituksen ennustettavuutta ja strategista toimintavapautta. Tätä kautta vähenevät myös perustutkimuksesta aukeavat sovellutusmahdollisuudet."

Tähän liittyy innovaatiokeskus Tekesin roolin kutistuminen perustutkimuksen ja soveltavan tutkimuksen välimaaston siltarahoittajana. Niinpä innovaatiot eivät välttämättä etene Suomen nousua vauhdittaviksi vientituotteiksi kuten ennen.

Nämä huiput saavat aina töitä ulkomailta, ja myös nuorempia suomalaishuippuja on viime vuosina siirtynyt esimerkiksi Tukholman Karoliiniseen instituuttiin, Cambridgen yliopistoon ja Toronton yliopistoon. Osa on maininnut lähdön syyksi sen, että Suomesta ei löytynyt tutkimukseen rahoitusta.

Tilannetta tiukentaa esimerkiksi se, että Helsingin yliopistossa ei saa rekrytoida yt-neuvottelujen aikaan edes projekteihin, joihin olisi yliopiston ulkopuolista rahoitusta.

"Tavoitteemme on luonnollisesti varmistaa, että täydentävän rahoituksen hankkeet voidaan hoitaa rahoittajalle luvatusti", Helsingin yliopiston hallintojohtaja Esa Hämäläinen muistuttaa. Luonteeltaan määräaikaisia rekrytointeja tutkijakoulutettaviin ja tutkijatohtoreihin jatketaan myös "mahdollisimman nopeasti" joulukuussa yt-prosessin päätyttyä.

Hämäläinen ei pidä lähtijöiden määrää vielä erityisen suurena. Täydentävä rahoitus on Helsingin yliopistossa viime vuodet kasvanut, eivätkä valtion kaavailemat leikkaukset vielä näy vuoden 2016 täydentävän rahoituksen tasossa.

"Totta on kuitenkin, että tutkijoiden keskuudessa on rauhattomuutta ja huolta tulevaisuudesta", Hämäläinen sanoo.

"Teemme kaikkemme sen eteen, että opetus ja tutkimus eivät näistä leikkauksista kärsi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat