Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jussi Lehtosen Kiertuenäyttämö tekee esityksiä niille, jotka eivät taidetta muuten näe

Taiteesta halutaan tehdä hoitomuoto, mutta se ei ole ihan yksinkertaista

Kulttuuri
 
Hannes Heikura HS
Taideterapiaa on tehty jo kauan. Kuva huumenuorten terapiaryhmästä vuodelta 1997.
Taideterapiaa on tehty jo kauan. Kuva huumenuorten terapiaryhmästä vuodelta 1997. Kuva: Hannes Heikura HS

Hoitotaide. Hoivataide. Hyvinvointitaide.

Taide on ihmiselle hyväksi, se on tiedetty jo pitkään ja lukuisilla tutkimuksillakin todistettu.

Kuka?

Jussi Lehtonen

 Näyttelijä, syntynyt 1974.

 Suomen kansallisteatterin Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija.

 Teki ensimmäisen hoitolaitoskiertueensa vuonna 2006 monologiesityksellään Rakkaus ei ole ajan narri.

 Julkaissut 2010 kiertuepäiväkirjaansa perustuvan teoksen.

 Teatterikorkeakoulussa tuntiopettajana vuodesta 2010, opettanut erityisesti yleisökontaktia.

 Saanut työstään Lääkäriseura Duodecimin kulttuuripalkinnon 2007 sekä opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnon vuonna 2011.

Vuosien ajan erilaisissa hoitolaitoksissa esiintynyt ja äskettäin aiheesta tohtoriksi väitellyt näyttelijä–ohjaaja Jussi Lehtonen näkee taiteella monenlaisia soveltamismahdollisuuksia ja lisäarvoja. Puhetta hyvinvointitaiteesta hän pitää kuitenkin vastuuttomana:

"Kuka taiteilija voi ottaa vastuun yleisön parantamisesta tai antaa työstään hoitotakuun? Ei kukaan."

"Minä parannan sinut -asenne on loukkaava niitä kohtaan, joita näin alentuvasti lähestytään. Missä vaiheessa ihminen muuttuu taiteen ystävästä hoivataiteen ystäväksi? Onko siinä joku ikä- tai kuntoisuusraja?"

"Se voi loukata myös hoitoalan ammattilaisia. Jos taidetta käytetään tietoisesti hoitokeinona, pitäisi puhua taideterapiasta, ja silloin sen harjoittajilla pitäisi tietysti olla jonkinlainen ammatillinen pätevyys ja kompetenssi."

Jos taiteeksi tarkoitettu teos viedään hoitolaitokseen, pitää tiedostaa, että joku yleisössä voi ihastua näkemäänsä, toinen taas kauhistua, kuten taiteen äärellä yleensäkin.

"Taiteen ja terveydenhuollon logiikat eivät aina sovi yhteen. Terveydenhuollossa riskit pyritään minimoimaan, kun taas taiteeseen ne kuuluvat. Taide voi tuottaa pitkällä aikavälillä henkistä hyvinvointia, mutta lyhyellä aikavälillä myös ahdistusta, suoranaista pahoinvointia", Lehtonen muistuttaa.

" Aristoteleen klassiseen käsitykseen katharsiksestakin sisältyy kärsimys, joka puhdistaa."

Jussi Lehtonen
Jussi Lehtonen

Jussi Lehtonen vetää Kansallisteatterissa viisi vuotta toiminutta Kiertuenäyttämöä, joka on valmistanut esityksiä muun muassa turvapaikan hakijoiden kanssa. Ryhmä tekee teatteria niille, jotka eivät taidetta muuten juuri näe.

Vaikka kyse on pitkälti taiteen saavutettavuudesta, Kiertuenäyttämön työstä on tullut osa yhteiskunnallista keskustelua. Esityksiä tehdään yhdessä kohderyhmiin kuuluvien ihmisten kanssa, ja näin tuodaan esimerkiksi ikänsä laitoksissa viettäneiden ajatuksia muiden kuultaviksi.

Jokaista uutta esitystä edeltää kenttätyö eli tutkimusjakso, ja esitysten jälkeen kokemus puretaan yleisökeskustelussa.

"Mielestäni hoitolaitoksiin voi viedä kaikenlaista taidetta", Lehtonen sanoo.

"Olennaista on, miten se tehdään. Oman kokemukseni perusteella laitoksissa voi kohdata ihmisiä yllättävänkin tasa-arvoisesti, vaikka lähtökohdat olisivat hyvin erilaiset."

"Nyt, kun harjoittelemme marraskuussa ensi-iltansa saavaa Vapauden kauhu -esitystä vankilasta vapautuvien ihmisten kanssa, toiset meistä ovat ikään kuin kokemusasiantuntijoita ja toiset näyttämöasiantuntijoita, ja me kaikki tarvitsemme toisiamme."

Lehtosen mukaan on hyvä, että taiteen välinearvoja käytetään ja taidelaitoksia potkitaan avautumaan yhteiskuntaan. Samalla pitäisi kuitenkin vahvistaa eikä heikentää taiteen autonomiaa.

Artikkeliin liittyvät

"Taiteeseen kuuluu vapaus", Jussi Lehtonen sanoo.

"Kukaan ei kai oleta saati toivo, että ministeriöt alkaisivat ohjauksellaan puuttua sisältöihin, kuten siihen, minkälaista taidetta hoitolaitoksissa saa esittää – tai tukea ainoastaan hoivaavaksi määriteltyä taidetta."

Taide olisikin syytä nähdä luonnollisena ja olennaisena osana kaikkien ihmisten hyvinvointia, ilman erityisiä nimilappuja. Samalla taide, joka on kosketuksissa elämän kanssa, vahvistuu.

Oman mukavuusalueen ulkopuolelle astuminen voi tuottaa isoja oivalluksia myös taiteilijoille. Lehtosen mukaan näyttelijän kontakti yleisöön on hoitolaitoksissa esiintyessä hyvin erilainen kuin perinteisessä pimennettyjen katsomoiden teatterissa.

Yleensä ajatellaan, että teatteriesityksen katsoja samastuu esiintyjään. Kun esiintyjä samastuukin katsojiin ja heidän elämäntilanteisiinsa, omat roolit, niin taiteelliset kuin sosiaalisetkin, alkaa ehkä nähdä toisin silmin.

"Kohtaamisesta voi tulla unohtumaton niin taiteilijalle kuin katsojallekin, vaikka tällainen työ kaikkine kohtaamisineen edellyttää herkkyyttä ja on välillä myös todella uuvuttavaa. Uskon kuitenkin, että näin voidaan lieventää ennakkoluuloja, purkaa stigmoja ja ehkäistä samalla taiteen elitisoitumista."

Se, toimiiko taide hoitokeinona, on silti kokonaan toinen asia. Kun Jussi Lehtonen kahdeksan vuotta sitten aloitti ensimmäisen esityskiertueensa hoitolaitoksissa, erään sairaalaosaston iäkäs näkövammainen potilas joutui paniikkiin pian esityksen alettua:

"'Kamalaa, aivan kamalaa, viekää minut pois!' nainen huusi. Siellä minä sitten seisoin Terveyttä kulttuurista -hankkeen keulakuvana, kun potilas tunsi olevansa taiteen panttivankina, motissa kaikkien rollaattorien keskellä."

Viime syksynä Jussi Lehtonen kävi Englannissa tutustumassa useisiin jo pitkään toimineisiin vankilateattereihin.

"Englannissa kaikki opiskelevat draamaa tai tekevät teatteria jo koulussa, joten sen soveltaminen eri tarkoituksiin tuntui hyvin luontevalta. Monet sikäläiset taiteilijat tekevät sekä niin sanottua taiteellista teatteria että soveltavaa työtä. Tai samaa taidetta, mutta eri paikoissa ja erilaisissa yhteyksissä."

Tämä juuri pitäisi Lehtosen mielestä muistaa: että taide on taidetta, ja sille annetut välinearvot tai tehtävät jotain muuta.

 

Jussi Lehtosen väitöstutkimus Elämäntunto – Näyttelijä kohtaa hoitolaitosyleisön tarkastettiin lokakuun alussa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.

Sami Kilpiö
Jussi Lehtonen on esittänyt Pablo Nerudan teksteihin perustuvaa runo- ja musiikkiesitystä Oodi kellolle yössä muun muassa Sukevan vankilassa.
Jussi Lehtonen on esittänyt Pablo Nerudan teksteihin perustuvaa runo- ja musiikkiesitystä Oodi kellolle yössä muun muassa Sukevan vankilassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat