Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Värttinä palasi juurilleen Vienan runokyliin

Yhtye asui laulajien kodeissa, söi haukea ja imi katoavaa kulttuuria itseensä

Kulttuuri
 
Pekka Moliis Lehtikuva
Värttinän Matti Kallio (vas.) Karoliina Kantelinen, Mari Kaasinen ja Susan Aho.
Värttinän Matti Kallio (vas.) Karoliina Kantelinen, Mari Kaasinen ja Susan Aho. Kuva: Pekka Moliis Lehtikuva

Kansanmusiikkiyhtye Värttinä julkaisi viime viikolla Viena-nimisen levyn. Pohja levylle syntyi Vienan Karjalan runokylissä, joissa yhtyeen laulajat Mari Kaasinen, Susan Aho ja Karoliina Kantelinen sekä haitaristi-tuottaja Matti Kallio matkasivat kesällä 2014.

Mari Kaasinen, millaisia tuliaisia reissulta oli?
"Ihan konkreettinen tuliainen oli yksi kappale, Raijan joiku. Tapasimme viitisen runonlaulajaa, joista ihan ensimmäisenä tapasimme Raija Zapruskajan. Hän lauloi meille Raijan joiun, joka pääsi sitten levyllekin. Sieltä kajahti oikein kunnolla. Kyseessä on traditionaalinen biisi, josta tehtiin meidän näköinen."

Artikkeliin liittyvät

Mikä matkalla oli mieleenpainuvinta?
"Minua koskettivat eniten Karjalan ikimetsät. Se puhdas, koskematon luonto, jota ei ole päästy pilaamaan. Siellä hongat huokaavat, on mielettömän kaunista ja jylhää. Luonnosta ja siitä, miten ihmiset elävät, alkoikin kummuta sanoituksia levylle."

Miten ihmiset sitten elävät?
"Suomessa on ollut varmaan aika lailla samanlaista sata vuotta sitten. Ihmiset ja eläimet asuivat samassa talossa. Onhan se karjalainen rakennusperinne uskomattoman näköistä. Se on edelleen olemassa, ja Juminkeko on onneksi restauroinut taloja. Haikolan kylässä asui neljä ihmistä kesällä, talvella ei ketään. Autioituvia kyliä oli aika haikea katsoa. Toisaalta Haikolan kylä oli aivan mieletön paikka. Olimme siellä kaksi vuorokautta. Siellä ei ollut sähköä lainkaan. Nykyajan ihmiselle se oli aika koettelemus, mutta positiivisessa mielessä. Kylän rauha ja hiljaisuus oli mieleenpainuvaa. Ei tuollaista enää nykyään mistään löydä."

Minkälaisia ihmiset olivat?
"Karjalainen välittömyys huokui ihmisistä. He olivat meille hyvin avoimia. Mummot kertoivat tarinoita ja lauloivat meille. Vieraanvaraisuus pulppusi, aina pistettiin parasta pöytään. Taisimme syödä Karjalan järvistä noussutta haukea eri muodoissa joka päivä, perunaa sekä lettuja. Asuimme näiden ihmisten luona ja elimme heidän arkeaan, sillä ei siellä mitään hotelleja ole."

Mitä saitte reissulta musiikillisesti?
"Saimme biisin, ja juuri sitä lähdimme alun perin hakemaankin: josko vielä löytyisi jokin uusi melodia. Kaikki arkistot ja kirjat on jo kahlattu läpi, joten oli mieletöntä, kun vielä löytyi sellainen tradimelodia, josta emme tienneet mitään. Mutta vaikka kuulimme paljon tuttujakin kappaleita, oli hienoa nähdä, kun nämä aidot runonlaulajat lauloivat niitä omalla äänellään. He ovat oikeasti oppineet kaiken suusta suuhun ja korvasta korvaan."

Teillä oli matkalla mukana myös kuvaaja. Onko reissusta tulossa dokumentti?
"Sellainen ajatus on. Kuvaajamme kuvasi matkaa koko viikon 24/7 eli materiaalia on hirveästi. Varmasti jokin koostettu dokumentti on tulossa, mutta vielä ei ole päätetty, mihin muotoon sitä lähtisi viemään. Mutta ehdottomasti haluamme, että jotain tehdään."

Vieläkö runonlauluperinne elää kylissä vahvana?
"Kyllä se on katoamassa. Laulaminen ei ole itsestään selvästi siellä enää tätä päivää. Osa laulajista oli jo kovin vanhoja. Eräälläkin mummolla oli niin paha astma, ettei ääni kulkenut. Hänellä oli surullinen päivä sinä päivänä. Ei oikein laulattanut. Toiselle taas aikamiespoika huuteli toisesta kamarista, että älähän nyt laula mummo siellä. Oli siellä siis karuuttakin nähtävissä. Mutta monella kyllä muisti pelasi vielä. Tarinoita nuoruusajasta ja vanhoja lauluja riitti. Oli myös hieno huomata, että perinne elää kuitenkin nuorempien keskuudessa. Tapasimme muutaman kuoron, jotka ovat opetelleet näitä kappaleita ja vievät perinnettä eteenpäin."

Mitä tämä tyyli vaatii ääneltä, onko sen laulaminen rankkaa?
"On. Minusta tuntuu, että täytyy olla syntynyt laulajaksi, jotta pystyy vetämään tuolla tyylillä. Vaaditaan rankkaa harjoitusta, jotta on tekniikka kunnossa. Muuten ei pystyisi laulamaan mitään kolmen viikon kiertueita."

Kuinka suuri vaikutus vienankarjalaisella musiikilla on ollut Värttinään kautta aikain?
"Todella suuri. Sieltä on kummunnut ja löytynyt meille biisejä, jotka ovat olleet selkeästi meidän näköisiä. Esimerkiksi Kylä vuotti uutta kuuta on matkannut mukanamme kaikki nämä vuodet. Tämä levy on kunnianosoitus meidän omille karjalaisille juurillemme. 1980-luvun alussa soitimme paljon Kokko-nimistä kappaletta, mutta se ei ikinä päässyt levylle. Tälle Viena-levylle se nyt tuli. Se on vienankarjalainen häälaulu."

Viena on teidän 13. levynne. Miten tämä eroaa teidän aiemmista?
"Meitä on levyllä nyt kuusi sen yhdeksän sijaan, mitä meitä on yleensä ollut. Kolme laulajaa ja kolme soittajaa. Ei ole enää rumpuja tai bassoa. Levystä kuulee, että on ilmaa. Musiikki ei ole niin täyteen sovitettua. Jokainen levy on ollut oman aikansa kuva Värttinästä. Nyt oli aika tehdä toisenlainen suuntaus. Mennä takaisiin itseemme ja tutkia sitä, missä meidän juuremme ovat. Sillä me ollaan ihan pirun ylpeitä niistä juurista."

Sinä olet nykyään ainoa Värttinän perustajajäsen. Miksi olet halunnut pysyä yhä mukana?
"Värttinä on saanut aina vaikutteita monista asioista ja polveillut sinne tänne. Se pohja, meidän karjalainen laulusoundi, on kuitenkin pysynyt. Ja minä rakastan laulaa sillä! Se on minulle niin ominaista, minä haluan laulaa tällä tavalla!"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat