Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luottamus mediaan ja tieteeseen horjuu ja päätöksenteko muuttuu entistä vaikeammaksi

Kulttuuri
 

Suomalainen toimittaja joutuu katselemaan Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaa silmät lautasina.

Donald Trump on väittänyt rokotusten aiheuttavan lapsille autismia. Hän on myös tukenut väitteitä, joiden mukaan Barack Obama ei ole syntynyt Yhdysvalloissa.

Carly Fiorina on kuvaillut yksityiskohtaisesti aborttivideota, jota ei ole olemassa.

Monet ehdokkaat ovat ilmoittaneet, että ilmastonmuutos ei ole totta.

Ja kampanja on vasta pääsemässä vauhtiin.

Ei Suomessakaan enää millään konsensuksella lykitä, mutta Suomeen verrattuna amerikkalainen keskustelu on silkkaa sotaa – kulttuurisotaa.

Kulttuurisodalla tarkoitetaan eliittivetoisen yksimielisyyden pirstoutumista keskenään kiisteleviin mielipideleireihin. Yhdysvalloissa sen sanotaan alkaneen 1960-luvulla, jolloin hipit ja radikaalit haastoivat vanhan valtakoneiston.

Amerikkalaisten olohuoneisiin kulttuurisota tuli tv-sarjassa Perhe on pahin, jossa perheenpää Archie Bunker yritti turhaan pitää kiinni asemastaan ja rakkaasta nojatuolistaan.

Radikaalisukupolven kumous onnistui niin hyvin, että se synnytti konservatiivisen vastareaktion, jolla on ollut monta nimeä, kuten moraalinen enemmistö ja teekutsuliike.

Joshua Lott Reuters
Radikaalisukupolven kumous synnytti konservatiivisen vastareaktion. Teekutsuliike järjesti protestin Arizonassa kesällä 2009.
Radikaalisukupolven kumous synnytti konservatiivisen vastareaktion. Teekutsuliike järjesti protestin Arizonassa kesällä 2009.

Kulttuurisota on mediayhteiskunnan sisällissota, joten aseistus on kehittynyt median tahdissa. Vasemmistolaiset loivat omat lehtensä, oikeisto löysi 1980-luvulla puheradion. Televisiossa liberaalien CNN sai vastaansa konservatiivien Foxin.

Kaikki tämä oli kuitenkin pelkkää alkuverryttelyä verrattuna siihen, mitä tapahtui, kun internet avasi viestinnän padot.

Kumous on muuttanut mediaa, tuonut julkisuuteen uudenlaisia ajatuksia ja luonut tilanteen, jossa eivät kiistele ainoastaan mielipiteet vaan myös tosiasiat.

Samat tuulet puhaltavat Suomessakin. Perinteinen media on ihmeissään uusien haastajien edessä. Media on tottunut arvostelemaan muita, nyt siitä itsestään on tullut arvostelijoiden kohde.

Kaikki median tekemiset ja tekemättä jättämiset ruoditaan armotta verkossa. Yhä useampien ilmiöiden ympärille on muodostunut verkkoyhteisöjä, jotka kommentoivat, kampanjoivat ja joskus painostavat omassa asiassaan.

Palauteryöppy on varma aina, kun jutuissa käsitellään esimerkiksi maahanmuuttoa, islamia, sukupuolten tasa-arvoa, ilmastonmuutosta, kehitysapua, suomenruotsalaisia ja Venäjää.

Toimittajan kannalta muutos on ristiriitainen juttu. Verkkokommentteja lukiessa on vaikeaa olla välillä kaipaamatta vanhaa hyvää aikaa, jolloin ääneen pääsivät vain järkevät ja hyvin käyttäytyvät ihmiset – siis sellaiset, joita toimittajat pitivät järkevinä ja hyvätapaisina.

Toisaalta journalismin oikeutus perustuu siihen, että maailmasta tulee parempi, kun vallanpitäjiä haastetaan ja mahdollisimman moni äänensä kuuluville. Huonosta käytöksestä on Suomessa syytetty aikanaan muitakin haastajia, kuten MTV:n uutisia ja iltapäivälehtiä.

Ei kai media voi luopua periaatteistaan pelkästään siksi, että haastettavana on nyt media itse?

Ei ainakaan niiden amerikkalaisten tutkijoiden ja toimittajien mielestä, jotka pohdiskelivat aihetta vuosi sitten ilmestyneessä kirjassa The New Ethics of Journalism.

Professori Clay Shirkinin mielestä kumous on ainoastaan lopettanut vääristyneen tilanteen, jossa vain harvat saivat esiintyä julkisuudessa ja muiden täytyi kiristellä hiljaa hampaitaan.

Toimittajat kuvittelivat, että yleisö luotti mediaan, mutta Shirkinin mielestä luottamus oli todellisuudessa vaihtoehtojen puutetta. Kun ihmisellä on vain yksi kello, hän uskoo siihen.

Tutkimusten mukaan luottamus tiedotusvälineisiin onkin pudonnut samaa vauhtia, kun verkkoviestintä on lisääntynyt. Syyskuun lopulla julkaistun Gallupin tutkimuksen mukaan mediaan luottaa enää 40 prosenttia amerikkalaisista.

Erityisen vähän valtamediaan luottavat konservatiivit. Epäluulo lienee seurausta juuri kulttuurisodasta, sillä viime vuodet oikeisto on järjestelmällisesti syyttänyt valtakunnallisia sanomalehtiä ja tv-kanavia liberaalista linjasta.

Kun asiaa on tutkittu Suomessa, numerot ovat olleet monenlaisia kysymyksen sanamuodosta riippuen. Yhteistä niille on kuitenkin se, että luottamus on meilläkin vähentynyt.

Amerikkalaistutkijoiden mukaan vanhojen aikojen haikailu on turhaa. Muutos on peruuttamaton, joten perinteinen media sopeutuu uusiin oloihin tai kuolee pois.

Tutkijat toivovat median oppivan, sillä yhteisistä asioista sopiminen käy kovin vaikeaksi, jos jokainen elää omaa aikaansa. Sen amerikkalainen nykypolitiikkakin hyvin osoittaa.

Tutkijoiden mukaan median on siirryttävä riippumattomuudesta läpinäkyvyyteen. Toimittajien on lakattava kuvittelemasta, että olisi olemassa sellainen asia kuin tasapuolinen ja kaikille yhteinen totuus – saati, että sitä edustaisivat juuri toimittajat.

Sen sijaan toimittajien pitää avata yleisölle mahdollisimman avoimesti oman työnsä lähtökohdat, käytetyt lähteet ja työprosessin vaiheet sekä vastata yleisön kysymyksiin ja korjata nöyrästi mahdolliset virheensä.

Omien virheiden tunnustaminen vahvistaa eikä heikennä luottamusta, toimittaja Craig Silverman huomauttaa.

Clay Shirkinin mielestä vanhanaikaisten "asiantuntijahaastatteluiden" aika on ohi, sillä verkkoaikana asiantuntijoita löytyy joka lähtöön. Siksi toimittajien pitää perustella se, keitä asiantuntijoita he kuulevat ja keitä eivät, ja miksi. Se vaatii tietysti toimittajilta paljon enemmän kuin mielipideautomaattien tyhjentäminen.

Yhdysvalloissa tärkeään rooliin on viime vuosina kohonnut faktojen tarkistus. Monissa lehdissä on blogeja ja palstoja, jotka keskittyvät julkisuudessa esitettyjen väitteiden tosiasiapohjan arvioimiseen, ja jakavat valehtelijoille virhepisteitä, esimerkiksi pitkänenäisiä Pinokkioita.

Donald Trumpin kaltaiseen hahmoon mikään ei taida kuitenkaan tehota, sillä Trump ja hänen ihailijansa toimivat jollain toisella aallonpituudella.

He kuuluvat ilmeisesti siihen kasvavaan joukkoon amerikkalaisista, joka ei luota sen enempää mediaan kuin muihinkaan perinteisiin totuuden takaajiin.

The Huffington Postin vuonna 2013 teettämässä tutkimuksessa 57 prosenttia amerikkalaisista sanoi luottavansa tieteelliseen tutkimukseen vähän tai ei lainkaan.

Suomessa kulttuurisota on vasta aluillaan, mutta sama voi olla suunta meilläkin.

Saska Saarikoski
saska.saarikoski@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat