Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Olin natsi-ohjelman lapsi"

Ingrid von Oelhafen kuului Himmlerin salaiseen lebensborn- ohjelmaan, joka teki uusia saksalaisia

Kulttuuri
 
Sirpa Räihä HS
Ingrid von Oelhafen sai vasta 58-vuotiaana tietää, että oli kuulunut lebensborn-ohjelmaan. Se oli hänelle šokki.
Ingrid von Oelhafen sai vasta 58-vuotiaana tietää, että oli kuulunut lebensborn-ohjelmaan. Se oli hänelle šokki. Kuva: Sirpa Räihä HS

Yleensä ihminen tietää, kuka on. Jos iskee paha epäilys, viime kädessä oman henkilöllisyytensä voi tarkistaa passista. Toki tämä mahdollisuus on ollut myös saksalaisella Ingrid von Oelhafenilla (s. 1941), mutta hänen kohdallaan passin tiedot eivät osu yksiin toden kanssa.

Hänen virallisiin henkilötietoihinsa kätkeytyy vaiettu salaisuus, joka koskee hänen identiteettiään ja taustaansa. Hän on SS-joukkojen ylipäällikön Heinrich Himmlerin jo joulukuussa 1935 aloittaman laajamittaisen lebensborn-ohjelman lapsi.

"Vasta täytettyäni 58 vuotta sain tietää, että olin kuulunut tähän ohjelmaan. Siihen asti olin luullut, että olen juuriltani saksalainen, enkä voinut kuvitellakaan, että olisin ollut osa SS:n suorittamaa operaatiota", kertoo parhaillaan Suomessa vieraileva Ingrid von Oelhafen.

Oman taustansa monipolvisesta selvitystyöstä hän on kirjoittanut yhdessä brittiläisen dokumentaristin Tim Taten kanssa kirjan Kolmannen valtakunnan kadotetut lapset – Elämäni Lebensborn-lapsena, joka ilmestyy tänään myös suomenkielisenä laitoksena.

Rotuhygieninen lebensborn-ohjelma saksalaisti erityisesti natsien valloittamista Itä-Euroopan maista, Ostraum, SS-joukkojen kidnappaamia rodullisesti kelpoja lapsia. Heidät sijoitettiin natsi-Saksaan arjalaisten vanhempien adoptiolapsiksi. Lasten tarkoitus oli omalta osaltaan korvata sodan aiheuttama notkahdus väestönkasvussa. He olivat pelinappuloita natsien sotapelissä ja rotuopissa.

"Lebensborn-ohjelma on yhä vaiettu puheenaihe Saksassa. Sitä ei ole juuri tutkittu, eikä kukaan osaa sanoa, kuinka moni lapsi koki saman kohtalon kuin minä. Tiedot ovat olleet kuitenkin olemassa jo vuodesta 1946 kansainvälisessä etsintäkeskuksessa ITS:ssä Bad Arolsenissa, mutta arkisto avattiin yleisölle vasta 2007", kertoo Ingrid von Oelhafen.

Arvioiden mukaan SS-joukot kidnappasivat vähintäänkin 200 000 lasta idästä. Sodan jälkeen Euroopassa oli noin kaksi miljoonaa lasta vailla biologisia vanhempiaan.

"Vasta 11-vuotiaana sain vahingossa tietää, että olin adoptiolapsi. Silloin minulle selvisi, että minulla oli kaksi nimeä: Ingrid von Oelhafen ja Erika Matko. En kuitenkaan koskaan päässyt puhumaan taustastani kasvattivanhempieni kanssa. Vielä tällöinkin luulin, että olen saksalainen tai korkeintaan itävaltalainen", Ingrid von Oelhafen jatkaa.

Oman lukunsa muodostaa se, että Erika Matkon adoptiovanhemmat Gisela ja Hermann von Oelhafen asuivat sodan lopussa erillään tosistaan. Ingrid asui kasvattiäitinsä luona Mecklenburgissa itäisessä Saksassa, josta tuli sodan jälkeen Neuvostoliiton miehityshallinnon SMAD:in vyöhyke. Kasvatti-isä taas asui Yhdysvaltojen vyöhykkeellä Baijerissa läntisessä Saksassa.

Hermann palasi kuitenkin salaa kesällä 1947 Mecklenburgiin ja onnistui viemään koko perheensä Britannian miehitysvyöhykkeelle Hampuriin. Sen jälkeen kasvattivanhemmat erosivat, kasvattiäiti sai hermoromahduksen ja Ingrid joutui lastenkotiin. Kolmannen valtakunnan kadotettu lapsi joutui kokemaan toisenlaisen kadotuksen.

Erika Matkon toinen elämä alkoi Celjessä entisessä Jugoslaviassa 7. elokuuta 1942, jolloin SS-joukot keräsivät paikallisen koulun pihalle 1 262 jugoslaavia. Rotuseulonnan läpäisseet lapset valittiin, ja muut rahdattiin keskitysleirille.

Ulkonäkövaatimukset täyttäneet lapset sijoitettiin lebensborn-ohjelmaan ja he jäivät odottamaan siirtoa natsien lastenkotiin vanhan valtakunnan alueelle. Erika oli vain yhdeksän kuukautta vanha.

"Monilla on ollut harhaluulo, että lebensborn-ohjelma on tarkoittanut jonkinlaisia kodittomien äitien suojapaikkoja, joissa SS-sotilaat ovat käyneet täyttämässä velvollisuutensa ja tehneet uusia saksalaisia tuhatvuotiselle valtakunnalle. Näin ei ollut. Kyseessä oli lasten ryöstämien natsi-Saksaan."

Kun kysyn Ingrid von Oelhafenilta, onko hänen oma taustansa syynä siihen, että hän ei ole itse koskaan avioitunut ja hankkinut lapsia, hän vaikenee ja luo katseensa alas. Sitten kyyneleet täyttävät hänen silmänsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat