Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kitarat katosivat, mutta rockduunari Bryan Adams ei luovuta

Kulttuuri
 
Sami Kilpiö / HS
Bryan Adams esiintyi Rockin Hellsinki -tapahtumassa Kaisaniemen puistossa Helsingissä kesäkuussa 2013.
Bryan Adams esiintyi Rockin Hellsinki -tapahtumassa Kaisaniemen puistossa Helsingissä kesäkuussa 2013. Kuva: Sami Kilpiö / HS

Bryan Adams on myöhässä. Eikä siinä kaikki. Hänellä on myös kiire.

Levy-yhtiön tiedottaja kävelee tuskaisen näköisenä Universal Musicin aulaan Lontoon Kensingtonissa ja kertoo sekä hyvät että huonot uutiset.

Emme voi tehdä haastattelua täällä, mutta Adams on valmis puhumaan taksissa. Kiirehdimme kulman takana odottavaan mustaan tila-autoon, ja matka keskustan halki alkaa.

"Nopein mahdollinen reitti", Adams opastaa kuljettajaa. Pian kiidämme ohi Hyde Parkin, jossa Adams lauloi edellisenä iltana kymmenille tuhansille kuulijoille.

Alkuaan kanadalainen Adams, 55, on rockduunari, joka on kiertänyt lähes tauotta kohta 40 vuotta. Vapaa-ajallaan laulaja-kitaristi on omistautunut puoliammattimaisesti valokuvaukselle. Kaksi alle kouluikäistä tytärtä pitävät hänet kiireisenä kotona.

Nykyään Adams asuu Lontoon Chelseassa, mutta edes kotikaupungissaan hänellä ei tunnu olevan aikaa istua rauhassa alas. Poikkeuksellisen kiireisen aikataulun syynä on uusi albumi Get Up!, joka ilmestyy tällä viikolla.

Adams nojaa taaksepäin taksin takapenkillä. Ennen kaikkea hän on valmistautunut kertomaan uudesta levystään. Mitä kauemmas teemasta karataan, sitä lyhyemmiksi lauseet käyvät. Kun siirrytään henkilökohtaiseen elämään, tarjolla on entistä tiiviimpiä ja epämääräisempiä vastauksia.

Tähän tapaan:

Julkaiset ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen levyn, joka on koostettu kokonaan omasta materiaalista. Tällä välin sinusta on tullut kahden lapsen isä. Miten tämä vaikutti työskentelytahtiisi?

"Osaan paljon enemmän tuutulauluja nykyään", Adams sivuuttaa varsinaisen kysymyksen ja vaikenee. Seuraava kysymys!

Uudesta levystään Bryan Adams on ymmärrettävän tohkeissaan.

Hänen rinnallaan on taas lauluntekijänä Jim Vallance, jonka kanssa syntyivät 30 vuoden takaiset läpimurtoalbumit Cuts Like a Knife ja Reckless. Tuottajana on puolestaan Electric Light Orchestran kultasormi Jeff Lynne, joka on oman yhtyeensä lisäksi ruuvannut hittejä muun muassa Tom Pettylle ja entisille Beatles-jäsenille.

"Kun pääset työskentelemään Lynnen kaltaisen tekijän kanssa, se on hyvin inspiroivaa", Adams kiittelee. "Yhtäkkiä havahduin siihen, että huomasin kirjoittavani lauluja hänelle."

Olet aiemmissa haastatteluissa kehunut levyä parhaaksesi. Onko todella näin?

"No joo", Adams hymähtää. "Luulen, että olen sanonut niin jokaisesta levystäni. Uuteen levyyn suhtautuu aina intohimoisesti, mutta tällä kertaa minusta todella tuntuu, että tämä on jotain poikkeuksellista. Uskoakseni siitä on paljolti kiittäminen Jeff Lynneä."

"En sitten tiedä, mihin se riittää enää nykyään", Adams vakavoituu. "Muutama viikko sitten olin Music Televisionin palkintogaalassa, enkä nähnyt koko iltana yhtään kitaraa. Jäin pohtimaan, mikä minun paikkani on nykyisessä musiikkimaailmassa."

Kaipaatko aikoja, jolloin kitarat hallitsivat musiikkiteollisuutta?

"No, mitäs luulet? Todellakin!"

"Minun asenteeni on se, etten odota levyn menestykseltä yhtään mitään, koska en halua pettyä. Joudun nykyään työskentelemään ilmaiseksi. Spotify ei maksa levyäni, Youtube ei maksa senkään vertaa. Se on murheellista, mutta sellaista se on. Eikä sillä ole lopulta väliä. Pyrin olemaan rehellinen itselleni, ja vain se merkitsee."

Yksi uuden levyn keskeisiä kappaleita on That's Rock'n'roll, Bryan Adamsin ylistys rakkaalle musiikkityylille.

Uskotko, että rock'n'rollilla on enää annettavaa nuoremmille sukupolville vai onko siitä tullut puhdasta nostalgiaa?

"Vuonna 1984 kirjoitin kappaleen Kids Want to Rock, ja uskon siihen edelleen. Teinit haluavat aina rokata, siitä ei ole epäilystäkään. Ehkä he eivät halua kuunnella kitararockia, vaan jokin muu ajaa heille saman asian. Sitten taas, musiikilla on oma kiertokulkunsa. Ehkä kitarat tulevat taas takaisin."

Tosi asiassa Bryan Adamsilla ei ole mitään syytä huolestua pankkitilinsä saldosta. Vaikka kuumin suosio jäi 1980-luvulle, hän on edelleen korkean profiilin artisti. Esimerkiksi Helsingissä hän on viime vuosina esiintynyt jääkiekkoareenoissa ja Kaisaniemen puistossa.

Kuinka olet onnistunut pysymään huipulla kaikki nämä vuosikymmenet?

"Teen kiertueita, siinä se", hän toteaa. "En tee elokuvia, en tee mitään ylimääräistä. Kierrän joka kuukausi kymmenen päivää putkeen, sitten tulen kotiin, pidän huolta perheestäni ja valokuvaan. Seuraavaksi lähden taas kiertueelle."

"Minulle tämä on merkinnyt paljon työtä. On tärkeää, että tiedän herätessäni, että minulla on jotain tehtävää. Toisaalta olen myös melko tyytyväinen, kun välillä saan vain olla tekemättä mitään. Pohjimmiltani olen kuin kuka tahansa. Uskoakseni useimmille meistä on tärkeää, että elämässä on asioita, joihin voi keskittää voimansa."

Samalla taksi kurvaa sivukadulle Sohossa. Olemme perillä.

Adams kiirehtii autosta ulos, huikkaa pikaiset hyvästit ja luikkii ylös portaita toimistorakennukseen.

Seuraava työtehtävä odottaa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat