Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Museovirasto julkaisi Kuvasiskojen kuvia verkossa

Kulttuuri
 
Näyttelijä Ella Eronen vuonna 1971.
Näyttelijä Ella Eronen vuonna 1971.

Museovirasto on julkaissut verkkopalveluissa Kuvakokoelmat.fi ja Finna valikoidun otoksen Kuvasiskot-valokuvaamon studiokuvia.

Kuvasiskot tunnettiin erityisesti poliitikkojen, taiteilijoiden ja muiden julkisuuden henkilöiden kuvaajina, mutta studiossa ikuistettiin myös tavallista kansaa perhepotreteista ylioppilaskuviin.

Kuvasiskoissa työskentelivät Margit Ekman (1919–2011) ja Eila Marjala (1919–1983). Helsingissä sijainneesta studiosta kehittyi värimuotokuvauksen uranuurtaja ja se sai kansainvälistä mainetta.

Valokuvaamo Kuvasiskot aloitti toimintansa Lahdessa vuonna 1946. Margit Ekman luotsasi Kuvasiskojen toimintaa Eila Marjalan kuoleman jälkeen vuoteen 1994 asti.

Museoviraston tiedotteen mukaan kuvakokoelmissa on Kuvasiskojen laaja, yli 250 000 kuvaa sisältävä kokoelma, jossa on negatiiveja, diapositiiveja ja vedoksia.

Kokoelma koostuu kuuden vuosikymmenen aikana otetuista mustavalko- ja värikuvista, joista suurin osa on studiokuvia.

Kuvasiskojen kokoelma kuuluu Museoviraston kuvakokoelmien pelastusdigitointiprojektiin, johon virasto sai viime vuonna valtiolta 250 000 euron rahoituksen. Kuluvan vuoden lopussa päättyvä projekti pyrkii turvaamaan kuvien ja niiden tietosisällön säilymisen.

Projektissa on käyty läpi negatiiveja, etsitty tuhoutumisvaarassa olevia kuvia ja tuotettu niistä digitaaliset kopiot ja metatiedot. Kuvasiskojen kokoelmasta valikoitui digitoitavaksi noin 3 000 kuvan otos.

Mukana on kuvia muiden muassa Tauno Palosta, Ansa Ikosesta, Ella Erosesta, Urho Kekkosesta ja Johannes Virolaisesta.

Mukana on myös kuvia pelastusarmeijan työntekijöistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat