Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teinitähden haaste on aikuisuus

Kulttuuri
 
Ilkka Mattila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n musiikkitoimittaja.

Turkulainen Robin Packalen, 17, on ollut viime vuodet Suomen menestyneimpiä poptähtiä.

Vasta kolme ja puoli vuotta kestäneen levytysuransa aikana hän on julkaissut viisi albumia. Ne ovat kaikki menneet listaykkösiksi ja myyneet kultaa ja platinaa, myös viime perjantaina ilmestynyt Yhdessä.

Ensilevynsä Robin julkaisi vasta 13-vuotiaana. Se on yhä hänen myydyin levynsä.

Ei ole yllättävää, että teinitähden suurin menestys tulee läpimurtolevyllä. Epätavallisempaa on, että Robin on pitänyt pintansa näinkin pitkään. Murrosikä on kaikille ihmisille suurten mullistusten aikaa, ja yhtään helpommaksi se ei muutu, jos sattuu olemaan valtavan suosittu poptähti.

Robinin selviytymislääke on ollut hurja työtahti. Toistaiseksi se näyttää tepsineen.

Robin itse sanoo Hs.fin tuoreessa haastattelussa, että töitä on tehtävä juuri nyt. Hän muistuttaa oman ikäluokkansa musiikinkulutustavoista, jotka ovat erilaiset kuin vanhemmilla. "Jos ne löytää uuden biisin, niin sen elinkaari voi olla pahimmillaan vain pari viikkoa. Sen takia täytyy uudistua ja tehdä lisää", Robin sanoo.

Ehkä juuri määrätietoisuus erottaa Robinin takavuosien teinitähdistä, joista monen ura on aikuisuuden kynnyksellä päättynyt yleisön kiinnostuksen tai oman motivaation sammuttua.

Aiemmista kotimaisista teinitähdistä Tiktak-yhtye onnistui lopettamaan huipulla seitsemän vuoden, neljän albumin ja satojentuhansien myytyjen levyjen jälkeen. Nyt kolmekymppiset Tiktakin naiset ovat työllistyneet pääosin siviiliammatteihin.

Robin ja tätä kolme vuotta nuorempi Isac Elliot ovat uuden ajan teinitähtiä, jotka tähtäävät selvästi myös aikuisiän menestykseen. Isac Elliot hakee suosiota ulkomailta, Robin panostaa lauluntekemiseen. Muutaman vuoden päästä nähdään kuinka jo pitkän uran tehneet teinikonkarit pärjäävät parikymppisinä ikäistensä tulokkaiden rinnalla.

Ilkka Mattila ilkka.mattila@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat