Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emma-museon vaikuttava Carol Rama -näyttely kirjoittaa taidehistoriaa uusiksi

Kulttuuri
 
Pino Dell' Aquila
Carol Rama työskenteli koko elämänsä kotinsa yhteydessä olleessa studiossa. Vanhemmalla iällä hänet tunnettiin lettikampauksestaan.
Carol Rama työskenteli koko elämänsä kotinsa yhteydessä olleessa studiossa. Vanhemmalla iällä hänet tunnettiin lettikampauksestaan. Kuva: Pino Dell' Aquila

Kun vaaleasävyisiä akvarelleja katsoo etäältä, ne näyttävät herkiltä ja hempeiltä. Lähempi tarkastelu saa tasapainon horjahtamaan. Eräässä kuvista nainen makaa pelkät kengät jalassaan sängyssä, jonka yllä roikkuu monimutkainen mielisairaalavälineistön viidakko.

Toisessa ketarat levällään makaavan naisen päästä kasvaa keväisen pajun näköisiä hentoja oksia, ja kieltä näyttävän naisen vaginasta kiemurtelee ranteenpaksuinen käärme. Marta-äiti on kuvattu takaa, ulostamassa.

Kuka nämä teokset on oikein tehnyt?

Tavallisesti retrospektiivisen taidenäyttelyn avaa seinään tarrakirjaimista liimattu pikaelämäkerta, josta selviävät taiteilijan elämän käännekohdat vuosilukuineen.

Emman Carol Rama -näyttelyssä sellaista ei ole. Kukaan ei osaa koota sellaista, eikä hän itse ole enää täyttämässä kertomuksen aukkoja. Pitkään dementiasta kärsinyt taiteilija kuoli kolme viikkoa sitten kotonaan Torinossa, 97-vuotiaana.

Aiemmin Barcelonan Macba-museossa ja Pariisin kaupungin modernin taiteen museossa nähty näyttely muuttui viime metreillä muistonäyttelyksi.

Emman näyttelyn videohuoneessa hänet voi vielä nähdä: pieni, kurttuinen nainen makaa hämärässä huoneessa vaalea palmikko otsallaan ja kiroilee kuin merimies. Nyt hänestä ei ole jäljellä kuin teokset, ja niistäkin todennäköisesti vain osa. Hän on mysteeri.

Se tiedetään, että Rama syntyi vuonna 1918 porvarilliseen torinolaisperheeseen. Hänen isänsä, polkupyörätehtailija, teki konkurssin ja itsemurhan 1942. Äiti joutui joksikin aikaa mielisairaalaan.

Sortilegi-teos (1984) kuuluu Raman myöhäisempiin pyöränkumiteoksiin.
Sortilegi-teos (1984) kuuluu Raman myöhäisempiin pyöränkumiteoksiin.

Ensimmäiset teoksensa Rama maalasi vesiväreillä kierrätyspaperille 1930-luvun puolivälissä. Debyyttinäyttelynsä itseoppinut taiteilija sai vuonna 1945, mutta viranomaiset sensuroivat sen. Peittelemättömän seksuaalisia ja rujoja, vammautuneita kehoja esittäneitä vesiväritöitä pidettiin siveettöminä.

Rama koetti muuttaa suuntaansa ja maalasi seuraavina vuosina sovinnaisia geometrisiä sommitelmia, mutta oma ilmaisu puski läpi. 1960-luvulla Rama ryhtyi tekemään "brikolaaseiksi" (bricolage = askartelu) kutsuttuja teoksia, jotka yhdistelivät maaliin ja tussiin muun muassa käytettyjä ruiskuja, täytettyjen eläinten silmiä, kynsiä ja sähkölaitteiden osia. 1970-luvulla päämateriaaliksi nousivat pyöränkumit, muisto isän polkupyörätehtaasta.

Rama seurusteli aikansa taideseurapiirien kanssa, mutta itse hän pyrki kultivoimaan käsitystä kouluttamattomasta ja sivistymättömästä, jopa hullusta naisesta. Haastatteluissa hän puhui usein räävittömiä, ja ajan mittaan hulluudesta muodostui Ramalle eräänlainen tavaramerkki. Kirjaimellinen se on uran loppupuolella syntyneessä teossarjassa Mucca pazza (Hullu lehmä). Sarja ammentaa Eurooppaa vuosituhannen vaihteessa kauhistuttaneesta BSE-taudista, joka tunnettiin myös hullun lehmän tautina. Teoksissa pyöränkumi muuttuu utareiksi.

Torinossa kaikilla on omat Rama-tarinansa, kertovat näyttelyn espanjalaiset kuraattorit Teresa Grandas ja Paul B. Preciado keskellä Emman näyttelyä. Haastatteluhetkellä avajaisiin on päivä, ja näyttelytilassa säädetään vielä valoja.

Yleisesti kerrotaan, että Raman äiti joutui mielisairaalaan, mutta toisten tarinoiden mukaan sinne joutui Raman isoäiti, joidenkin kertomusten mukaan Rama itsekin. Jotkut Torinossa kertovat faktana, että Raman isä oli homoseksuaali, ja toiset kieltävät sen ehdottomasti.

Kerrotaan, että perheetön Rama oli frigidi, kerrotaan että hän oli miestennielijä, kerrotaan että hän oli lesbo.

"On useita Carol Ramoja, ja he kaikki – todelliset ja fiktiiviset – ovat osa häntä", sanoo Grandas.

Appassionata (1940) on näyttelyn varhaisimpia teoksia.
Appassionata (1940) on näyttelyn varhaisimpia teoksia.

Rama teki taidettaan kaanonien ja muotisuuntausten ulkopuolella, joten hänen aikansa taidehistorioitsijat eivät ole dokumentoineet hänen uraansa tai kirjoittaneet elämäkertoja. Hänen teoksiaan ei ole luetteloitu eivätkä ne ole museoissa huippukonservaattorien hellässä huomassa.

Siksi teoksia piti metsästää ympäri Torinoa, Grandas ja Preciado kertovat. Emman näyttelyssä on esillä noin 200 teosta, mutta elämänsä aikana hän tuotti todennäköisesti tuhansia maalauksia, kollaaseja, etsauksia, piirroksia ja installaatioita. Kukaan ei tiedä missä ne kaikki ovat tai kuinka paljon niitä on.

Rama tunsi taiteen keräilijöitä, ja jotkut teoksista löytyivät heidän kokoelmistaan helposti ja hyvässä kunnossa, kuraattorit kertovat, mutta suuri osa Raman tuotannosta on siellä täällä. Raman tuttavat ohjasivat kuraattorit kyselemään teoksia muun muassa taiteilijan apteekkarilta ja kampaajalta. Teoksia riippui kampaamossa föönien ja hiuslakan armoilla, Preciado kertoo, ja niitä haalittiin pahvilaatikoissa kellareista ja ullakoilta.

Raman perinnöstä vastaa vuonna 2010 perustettu Archivio Carol Rama. Sitä johtaa Raman edunvalvojana vuodesta 2006 toiminut juristi.

Raman näyttely tuo väistämättä mieleen hänen ikätoverinsa Louise Bourgeois'n (1911–2010). Molemmat tekivät taidettaan vuosikymmeniä ennen kuin nykymaailma "löysi" heidät.

Bourgeois'n katsotaan usein nousseen valokeilaan sen jälkeen, kun amerikkalainen taidekriitikko Lucy Lippard nimesi hänet yhdeksi suurista naistaiteilijoista 1970-luvun puolivälissä. Raman puolestaan nosti pinnalle italialaiskuraattori Lea Vergine, joka esitteli Raman varhaistuotantoa vuonna 1980.

Vaikka Rama on tehnyt vaikutuksen Cindy Shermanin ja Kara Walkerin kaltaisiin nykytaiteilijoihin, suurelle yleisölle Rama on edelleenkin vieras.

Lisäksi Raman tuotannosta on aikaisemmin nähty vain ohut siivu. Suurin osa Emman näyttelyn teoksista ei ole ollut koskaan esillä ennen Barcelona–Rooma–Espoo-kiertuetta.

Nyt kirjoitetaan siis uusiksi taidehistoriaa: Carol Rama nousee siihen naistaiteilijoiden ikonostaasiin, jossa entuudestaan ovat muun muassa Bourgeois ja Frida Kahlo.

Syytäkin on. Raman kuvakieli on aivan omanlaisensa, ja se tuntuu elävän ajan ulkopuolella. Hänen teoksensa eivät sopineet oman aikansa suuntauksiin, ja nytkään ne eivät tunnu vanhoilta tai pölyisiltä. Itse asiassa ne ovat niin hurjia, ettei aina tiedä, miten niihin pitäisi suhtautua.

Emman seinään on liimattu sitaatti Pablo Picassolta: "Kunpa olisin tuntenut sinut aiemmin."

Carol Raman taide on unohdettu ja löydetty, mutta on eri asia, olemmeko me vieläkään sille valmiita.

Carol Rama: Polte Espoon modernin taiteen museo Emmassa (WeeGee-talo, Ahertajantie 5, Espoo) 14. 10. 2015–10.1. 2016. ke klo 11--20, ti, to–pe 11–18, la–su 11–17.

Bricolage-teoksessa (1967) on käytetty muun muassa täytetyn eläimen silmiä.
Bricolage-teoksessa (1967) on käytetty muun muassa täytetyn eläimen silmiä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat