Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reindeerspottingille jatkoa

Huumeidenkäyttäjiä kuvaava Reindeerspotting saa jatko-osan

Kulttuuri
 
Helsinki-filmi
Lost Boys -dokumentti kertoo samasta Janista kuin Reindeerspotting-elokuvakin. Tuotantoyhtiön julkistamassa valokuvassa Jani on kuvattuna nimettömäksi jäävän naisen seurassa.
Lost Boys -dokumentti kertoo samasta Janista kuin Reindeerspotting-elokuvakin. Tuotantoyhtiön julkistamassa valokuvassa Jani on kuvattuna nimettömäksi jäävän naisen seurassa. Kuva: Helsinki-filmi

Viime vuosien puhutuimpiin suomalaisiin elokuviin kuulunut Reindeerspotting on saamassa jatkoa. Vuonna 2010 valmistunut Reindeerspotting kuvasi rovaniemeläisiä huumeidenkäyttäjiä.

Jatko-osa on saanut nimekseen Lost Boys, joka tarkoittaa suomeksi hukattuja poikia.

Jatko-osasta on huhuttu vuosia, mutta nyt sitä toden teolla valmistellaan.

Suomessa elokuvasäätiö on myöntänyt hankkeeseen jo käynnistysrahaa eli kehittämistukea 20 000 euroa. Elokuvaa tuottaa elokuvayhtiö Helsinki-Filmi, ja hankkeen taustavoimiin kuuluu Helsingin Sanomien tietojen mukaan myös Ylen dokumenteista vastaava osasto. Hankkeelle haetaan parhaillaan kansainvälistä rahoitusta.

Elokuvantekijät ovat hankkeesta silti vaitonaisia.

"Sen voin vahvistaa, että olemme kehittämässä Lost Boysia saman työryhmän kanssa", elokuvatuottaja Miia Haavisto elokuvayhtiö Helsinki-Filmistä kertoo.

Tuottaja Haavisto ei halua kertoa tuotannosta tai sen aikataulusta yksityiskohtia.

"Sisällöstä kerrotaan myöhemmin", Haavisto sanoo.

Reindeerspottingin jatko-osa ja sen valmistelu nousivat tuoreeltaan esiin viikon alussa, kun kansainvälinen dokumenttielokuvien rahoitusfoorumi IDFA Amsterdamissa julkaisi vuoden ohjelmansa. Marraskuussa järjestettävässä tapahtumassa Lost Boysille ollaan etsimässä tuotantorahaa ja ostajia ulkomaisista televisioyhtiöistä.

Foorumin ennakkopapereissa elokuvaa kuvataan kansainvälisille ostajille näin:

"Dramaattinen Lost Boys kuvaa ohjaaja Joonas Neuvosen houreista matkaa läpi Kaakkois-Aasian alamaailman hänen etsiessään vastauksia kadonneiden ystäviensä kohtaloon."

Aiheen perusteella elokuvan tekotapa vaatii perusteellista eettistä pohdintaa. Juonikuvauksen mukaan jatko-osa käsittelee ainakin osittain Reindeerspottingin keskushenkilönä esiintynyttä Jania ja hänen kohtaloaan, itsemurhaa Kambodžassa vuonna 2010.

Amsterdamin elokuvatapahtuman sivulla Lost Boysista on myös pari valokuvaa. Toisessa niistä Jani makaa sängyllä nimettömäksi jäävä nainen kainalossaan. Kuva on ilmeisesti Janin viimeiseltä ulkomaanmatkalta.

Alkuperäinen Reindeerspotting kuvasi Janin kautta nuorten rovaniemeläisajelehtijoiden elämää. Vuosina 2003–2004 kuvatussa dokumentin aineistoissa Jani käytti piriä ja Subutexia, sekoili ja juhli, rötösteli ja joutui lopulta oikeuteen. Elokuvan huipennuksessa hän lähti unelmiensa matkalle eteläiseen Eurooppaan. Elokuvan alaotsikkona oli Pako Joulumaasta.

Reindeerspotting on yksi viime vuosien katsotuimmista suomalaisista dokumenteista. Se herätti jonkin verran huomiota myös ulkomailla.

Elokuvateattereissa dokumentin näki Suomessa 65 000 katsojaa. Sen 18 vuoden ikärajasta kiisteltiin. Kulttuuri- ja opetusministeriö myönsi elokuvalle tiedonjulkistamispalkinnon.

Rovaniemen huumeporukoihin myös kuulunut ohjaaja Joonas Neuvonen antoi ensi-illan yhteydessä medialle muutaman haastattelun, mutta dokumentin päähenkilöä Jania ei parrasvaloissa koskaan nähty.

Syksyllä 2010 dokumentin keskushenkilö Jani löydettiin Kambodžasta itsemurhan tehneenä, ja muutamaa vuotta myöhemmin elokuvan ohjaaja Joonas Neuvonen tuomittiin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen törkeästä huumerikoksesta.

Oikeus piti Neuvosta päätekijänä Pohjois-Suomen pimeillä Subutex-markkinoilla. Hän oli välittänyt tabletteja myös Helsingin ravintoloissa. Subutexia käytettiin myös Reindeerspotting-elokuvissa.

Uuden dokumentin tekijäksi kerrotaan rahoitusfoorumin sivulla Neuvosen lisäksi Sadri Cetinkaya. Hän toimi alkuperäisen Reindeerspottingin koostamisessa leikkaajana ja käsikirjoittajana. Nyt hän on toinen ohjaaja.

Jani Pariisissa vuonna 2009.
Jani Pariisissa vuonna 2009.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat