Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romaani Bob Marleyn murhayrityksestä sai Man Booker -palkinnon

Jamaikalaista Marlon Jamesia verrataan kertojana Quentin Tarantinoon

Kulttuuri
 
Neil Hall Reuters
Palkittu romaani on Marlon Jamesin kolmas teos.
Palkittu romaani on Marlon Jamesin kolmas teos. Kuva: Neil Hall Reuters

Vuoden 2015 kansainvälinen Man Booker -kirjallisuuspalkinto myönnettiin tiistai-iltana Lontoossa jamaikalaiselle Marlon Jamesille romaanista A Brief History of Seven Killings (Lyhyt tarina seitsemästä taposta).

Liki 700-sivuinen rikoseepos kertoo fiktiivisesti 1976 Kingstonissa tapahtuneesta väkivallanteosta reggaelaulaja Bob Marleyta vastaan.

Seitsemän asemiestä hyökkäsi joulukuussa 1976 Marleyn kotiin ja haavoitti useita ihmisiä, myös The Wailers -yhtyeen muusikoita.

Marley sai vain luodin hauikseensa ja kykeni esiintymään pari päivää myöhemmin yhtyeensä kanssa 90 000 hengen yleisölle.

Hyökkääjiä ei koskaan tunnistettu. Bob Marley vetäytyi kokemuksen järkyttämänä pitkäksi aikaa Bahamalle.

Jamesin romaanissa viitataan The Independent -lehden mukaan Marleyyn vain Laulaja-nimellä.

Kertojaääninä ovat muun muassa FBI-agentit, hyökkääjät, aaveet – ja jopa Rolling Stones -kitaristi Keith Richardsin huumediileri.

Romaania on väkivaltaisuutensa vuoksi verrattu esimerkiksi Quentin Tarantinon elokuvakerrontaan.

44-vuotias Marlon James on Man Booker -kilpailun ensimmäinen jamaikalainen voittaja.

Tämä onkin vasta toinen vuosi, jolloin siihen ovat voineet osallistua kaikenmaalaiset kirjailijat, kunhan heidän teoksensa on kirjoitettu englanniksi ja julkaistu Britanniassa.

Ehdokasromaaneja oli kaikkiaan kuusi, neljästä maasta. Voittajasuosikkeja olivat mm. britti Tom McCarthy sekä yhdysvaltalaiset Anne Tyler ja Hanya Yanagihara.

Marlon James asuu ja työskentelee nykyisin Yhdysvalloissa. Hän mainitsee suureksi kirjalliseksi innoittajakseen Charles Dickensin.

Voittajaromaani on hänen kolmas teoksensa, ja sitä kirjoittaessaan James on kertonut kuunnelleensa Bob Marleyn Exodus-albumia (1977).

"Jamaikan kirjallinen perinne on todella rikas, enkä usko, että olen viimeinen jamaikalaiskirjailija, joka menestyy", hän arveli The Independent –lehdessä.

Samalla hän kertoi saaneensa esikoisromaanisa käsikirjoituksesta yli seitsemänkymmentä hylkäystä, ennen kuin se julkaistiin. "Senkin takia palkinto tuntuu nyt suloiselta."

Man Booker -kirjallisuuspalkinto on suuruudeltaan 50 000 puntaa (noin 67 000 euroa).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat