Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalais­valokuvaajan otos pojastaan levisi Lontoon metroon

Sami Parkkisen ura valokuvaajana lähti lentoon, kun hän alkoi kuvata pientä poikaansa

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS
Valokuvaaja Sami Parkkinen aikoo kuvata poikaansa kunnes tämä kieltää sen.
Valokuvaaja Sami Parkkinen aikoo kuvata poikaansa kunnes tämä kieltää sen. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Täysosuma syntyi sattumalta. Valokuvaaja Sami Parkkinen leikki 2-vuotiaan poikansa Arvin kanssa pukuleikkejä ja valokuvaamoa talvella 2014. Arvilla oli päällään isänsä tumma villakangastakki.

"Sitten Arville tuli vakavampi hetki, ja hän alkoi katsella ikkunasta ulos."

Parkkinen painoi laukaisinta, ja tajusi heti ottaneensa poikkeuksellisen hienon kuvan. Siinä pieni vaalea pää pilkottaa ulos valtavasta kaula-aukosta. Pyöreäposkinen Arvi katsoo ulos kuvasta, vähän hölmistyneen näköisenä.

Silloin Parkkinen ei vielä tiennyt, että kuva saisi hänen uransa uuteen lentoon.

Sami Parkkinen kuvasi 2-vuotiaan poikansa Arvin kesken pukuleikkien talvella 2014. Kuva pääsi kansainväliseen muotokuvanäyttelyyn ja sen julistekampanjaan Lontoon metrossa.
Sami Parkkinen kuvasi 2-vuotiaan poikansa Arvin kesken pukuleikkien talvella 2014. Kuva pääsi kansainväliseen muotokuvanäyttelyyn ja sen julistekampanjaan Lontoon metrossa.

Parkkinen lähetti Arvin kuvan arvostettuun brittiläiseen Taylor Wessing Portrait Prize -valokuvamuotokuvien kilpailuun.

Voittoa ei tullut, mutta noin 4 200 valokuvan joukosta Arvi valittiin kilpailun ja siitä Lontooseen tehdyn näyttelyn tunnuskuvaksi. Arvi päätyi kolmemetrisiksi julisteiksi näyttävään mainoskampanjaan Lontoon metrossa.

Näyttely National Portrait Galleryssa päättyi helmikuussa. Sen jälkeen muotokuvanäyttely on kiertänyt Englannissa, ja Arvin kuva on ollut esillä muun muassa Kööpenhaminassa.

Lauantaista alkaen Arvin voi nähdä Salon taidemuseossa – myöhemmin vuorossa ovat Berliini ja Pariisi.

Arvi onkin täysosuma: teeskentelemättömän oloinen, ajaton lapsikuva, yhtä aikaa hellyttävä ja melankolinen. Kerran nähtyään sitä on vaikea unohtaa.

"Minulle kuva symboloi aikuisen ja lapsen välisiä suhteita ja maailmojen eroja", valokuvaaja Parkkinen sanoo.

Hän ei pitkään tiennyt, mihin oikein ryhtyisi. Ylöjärvellä syntynyt poika muutti vanhempineen 7-vuotiaana Joensuuhun, sillä suku on Karjalasta kotoisin.

Pienenä Parkkinen halusi olla kosmonautti ja jääkiekkoilija. Lätkänpelaaja hänestä tulikin, ja kiekko täytti päivät 18-vuotiaaksi saakka.

Lukiossa Parkkinen kävi vain kääntymässä, eikä koulussa istuminen muutenkaan ole koskaan ollut hänen juttunsa, vaikka kirjat kiinnostivatkin.

Lätkä vaihtui lumi- ja skeittilautaan, ja mukaan rampeille lähti kamera.

Valokuvan tekniikkaa hän oppi Joensuussa ammattikoulussa. Samalla luokalla oli myös mustavalkoisista henkilökuvista tunnettu valokuvataiteilija Nelli Palomäki.

Isän ja pojan suhdetta käsittelevän Father and Son -sarjan kuvat ilmestyvät keväällä kirjana. Kuvassa teos Joyride.
Isän ja pojan suhdetta käsittelevän Father and Son -sarjan kuvat ilmestyvät keväällä kirjana. Kuvassa teos Joyride.

Myöhemmin Parkkinen päätyi tekemään rockvideoita ja -dokumentteja. Siitäkin olisi voinut tehdä ammatin. Kysyntää oli, ja Kotiteollisuus-yhtyeestä tehty dvd voitti Emmankin.

"Vietin kaksi vuotta Kotiteollisuuden keikkabussissa. Se oli mahtavaa aikaa, mutta vanhenin siinä varmaan neljä vuotta", Parkkinen kertoo.

"Mulle tuli myös tarve sanoa itse jotain", hän jatkaa.

Sitten hän teki "niitä näitä", kärsi välillä masennuksestakin. Myös sitä hän kuvasi, yhden kuvan päivävauhtia. Paratiisi-sarjan kuvia oli esillä Valokuvataiteen museossa vuonna 2010.

"Halusin omalla esimerkilläni näyttää, että masennusta ei tarvitse hävetä", Parkkinen sanoo.

Sitten hän päätti ryhtyä tosissaan valokuvataiteilijaksi. Siitä on kahdeksan vuotta.

Core of Human Nature -sarja pohtii ihmisyyden peruskysymyksiä. Kuvassa teos Memory.
Core of Human Nature -sarja pohtii ihmisyyden peruskysymyksiä. Kuvassa teos Memory.

Nyt, 42-vuotiaana Parkkisella menee hyvin. Arvin jälkeen on tapahtunut paljon. Parkkinen on juuri palannut Pariisista residenssistä, mukanaan kutsu kaupungissa maaliskuussa järjestettävälle valokuvafestivaalille.

Siitäkin pitää kiittää Arvia, sillä festivaalin kuraattori oli nähnyt kuvia.

Parkkinen haluaa elättää itsensä valokuvalla, mutta se on vaikeaa, jos pysyy vain Suomessa. Parhaillaan hän neuvottelee yhteistyöstä ulkomaisen galleristin kanssa.

Kuva Arvista oli alku isän ja pojan suhdetta kuvaavalle Father and Son -sarjalle. Sekin otti suunnan vähän sattumalta.

"Arvi piirsi pöydältäni löytämiinsä vanhojen kuvien vedoksiin. Tajusin, että tämähän näyttää hemmetin hyvältä, kuviin tuli toinen taso. Innostuin siitä anarkistisesta punk-hengestä. Me aikuiset yritämme koko ajan analysoida ja luokitella taidetta, lapset vain tekevät", Parkkinen sanoo.

Sarjan kuvissa pieni poika on luonnontieteellisessä museossa valtavan kirahvin vierellä, ahtautuneena ostoskärryyn, tai kurkistaa pontevasti silmälapun takaa. Arvi on juuri sellainen kuin pikkulapset ovat: suloinen töpsökkä, jota haluaisi kaikin keinoin suojella maailmalta.

"Sarja ei ole liian vaikeasti ymmärrettävää taidetta. Sen universaali aihe koskettaa. Isän ja pojan suhdetta on käsitelty valokuvataiteessa vähemmän kuin äiti–tytär-suhdetta", Parkkinen sanoo.

Pariisissa hän teki sarjasta uniikin valokuvakirjan, jonka saksalainen Kehrer kustantaa keväällä 2016.

"Lapsi on niin viaton", Parkkinen sanoo. "Miten ihmeessä mä selitän omalleni, että täällä me aikuiset soditaan ja tapetaan toisiamme. Meillä olisi lapsilta niin paljon opittavaa."

Kun Arvi oli viikon vanha, Parkkinen kuvasi videon jossa hän nukkuu. I want the world to stop on ihmeellinen, vangitseva teos, jossa suurin jännitys tulee vauvan haukotuksesta.

"Kun kuvasin videon, olo oli onnellinen, mutta tunsin järjetöntä huolta siitä, mihin maailmaan Arvi on joutunut."

Taiteellaan Parkkinen haluaa koskettaa ja osoittaa, mikä on oikeasti tärkeää.

"Hyvä taide kiteyttää vaikeasti ymmärrettäviä asioita ymmärrettävään muotoon."

"Pariisissa näytin Arvin kuvaa irakilaiselle taiteilijalle, joka on tullut Ranskaan pakolaisena. Hän alkoi itkeä, sillä hänen tuli niin kova ikävä vielä Irakissa olevaa omaa poikaansa."

Arvi on nyt 3,5 vuottta vanha.

"Aion kuvata Arvia, kunnes hän sanoo, että älä isä viitsi. Luulen, että projekti kestää läpi elämän, niin kuin isyyskin. Ehkä Arvi voi alkaa kuvata vanhenevaa isäänsä", Parkkinen sanoo.

 

Taiteen uudet tarinat Salon taidemuseossa 17. 10. 2015–17. 1. 2016.

Self portrait as a fruit eli omakuva hedelmänä on osa masennuksesta syntynyttä Paratiisi-sarjaa.
Self portrait as a fruit eli omakuva hedelmänä on osa masennuksesta syntynyttä Paratiisi-sarjaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat