Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva pakolaispojasta herätti Pekka Jylhän

Kuvanveistäjä toivoo näköisveistoksen paikaksi Turkkia

Kulttuuri
 
Pekka Jylhä
Pekka Jylhän luonnos valmisteilla olevasta veistoksesta.
Pekka Jylhän luonnos valmisteilla olevasta veistoksesta. Kuva: Pekka Jylhä

Kuvanveistäjä Pekka Jylhä valmistelee veistosta, jonka lähtökohtana on pakolaiskriisin symboliksi noussut syyrialaispoika Aylan Kurdi.

Kolmevuotiaan pojan ruumis huuhtoutui rannalle syyskuun alussa Turkin Bodrumissa. Nilüfer Demirin kuvat ruumiista levisivät ympäri maailman medioita.

Myös Jylhään kuvat vetosivat poikkeuksellisen voimakkaasti.

Taiteilijaprofessori on Suomen tunnetuimpia kuvanveistäjiä, jonka teoksista suuri yleisö tuntee eritoten Urho Kekkosen muistomerkin Finlandia-talon vieressä.

"Näen maailmaa visuaalisesti. Siihen asti olin suhtautunut tapahtumiin aika välinpitämättömästi, mutta se kuva herätti minut. Mietin, mitä voisin tehdä omalta osaltani", Jylhä kertoo.

Veistoksesta on tulossa lähestulkoon näköisteos. Se on noin metrin pituinen ja varsin uskollinen alkuperäiselle valokuvalle.

Veistosta tehdään ensin 3d-mallinnuksen avulla. Lopullinen teos on alumiinia, joka maalataan.

Se on esillä ensi kertaa maaliskuussa Helsinki Contemporaryn näyttelyssä. Näyttelyn jälkeen Jylhä aikoo kehitellä työtä eteenpäin, ehkä vaihtaa materiaaliakin.

Jylhän haaveena on, että myöhemmin teos sijoitettaisiin Turkkiin, samalle rannalle, josta Aylan löytyi. Neuvotteluja käydään parhaillaan, ja Jylhä on käynyt esittelemässä hanketta myös Suomen ulkoministeriössä.

"Toinenkin paikka on ollut esillä, jos tämän toteuttaminen on liian vaikeaa. Heidän ehdoillaan mennään. Tämä ei ole ihan helppo asia."

Taiteilija arvelee saavansa vielä syytöksiä pienen pojan kohtalolla ratsastamisesta. Vastaus on kuitenkin jo valmiina:

"Minä koen taiteilijoiden tehtäväksi ottaa tällaiset asiat esille. Ei minulla ole vastauksia vaikeisiin kysymyksiin, mutta minun keinoni on tuoda ne esille. Ettei asiaa unohdeta eikä sitä päästä piilottamaan."

Kristiina Lehto Lehtikuva
Pekka Jylhä
Pekka Jylhä
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat