Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Tämä muistuttaa minua juhannuksesta", sanoi Janne-puun istuttanut Jyrki Katainen

Sibeliuksen 150-vuotisjuhla näkyy myös Brysselissä

Kulttuuri
 
Juha Roininen
EU-komissaari Jyrki Katainen ja Ahmed El-Ktibi lapioivat multaa Sibelius-puun taimen juurelle Brysselin kulttuuri-instituutin johtajan Aleksi Malmbergin jakaessa ohjeita Brysselissä keskiviikkona.
EU-komissaari Jyrki Katainen ja Ahmed El-Ktibi lapioivat multaa Sibelius-puun taimen juurelle Brysselin kulttuuri-instituutin johtajan Aleksi Malmbergin jakaessa ohjeita Brysselissä keskiviikkona. Kuva: Juha Roininen

Brysselin kuninkaanlinnan vieressä sijaitseva puisto sai keskiviikkona uuden suomalaisen asukkaan Janne-puuksi ristitystä koivunvesasta.

Parimetrinen, hento ja lehdetön koivu oli viikko sitten lähtenyt matkaan Ainolasta Jean ja Aino Sibeliuksen kodin pihapiiristä, ja päätyi nyt belgialaisiin multiin Brysselin keskustaan Sibeliuksen 150-juhlavuoden kunniaksi.

"Tämä muistuttaa minua juhannuksesta", sanoi EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen, joka sai kunnian istuttaa puun yhdessä Brysselin varapormestarin kanssa harmaan iltapäivän koleassa tihkusateessa.

Puun juurella seisoo kivi, joka on tuotu Sibeliuksen syntymäkaupungista Hämeenlinnasta. Kivi on samaa graniittia kuin mistä eduskuntatalo on rakennettu.

Brysselin puutarhaosastolla on hoivissaan myös toinen koivu siltä varalta, että Janne vieroksuu uutta kotiaan eikä juurru ja lähde kasvamaan.

"Luotan kuitenkin siihen, että Janne-koivu sopeutuu uuteen kulttuuriympäristöön", sanoi Suomen Benelux-instituutin johtaja Aleksi Malmberg.

Brysselissä järjestetään useita tapahtumia suomalaissäveltäjän merkkivuoden kunniaksi.

Tiistaina europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen emännöi EU-parlamentissa Sibelius-näyttelyn avajaisia. Viikon kestävä näyttely esittelee säveltäjän työtä ja elämää. Avajaisissa Sibeliuksen kappaleita esitti Helsingin suomalaisen klubin kuoro.

Pietikäisen mukaan Sibeliuksen perinnöllä on annettavaa myös Euroopassa kuohuvaan maahanmuuttokeskusteluun.

"Sibelius oli patriootti, mutta hän ei ollut nationalisti. Hän oli kansainvälinen eurooppalainen", Pietikäinen sanoi Janne-puun istutustilaisuudessa.

Monien muiden aikansa taiteilijoiden tavoin Sibelius opiskeli ulkomailla, Berliinissä ja Wienissä.

"Ei kukaan silloin kysellyt, sopeutuisivatko he sinne."

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat