Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrialainen Omar Offendum ammentaa riimejä runoudesta ja räppää Syyrian sodasta

Offendumin räpissä kaikuu tunne siitä, millaista muslimin on kasvaa lännessä

Kulttuuri
 
Liisa Takala
Omar Offendumin uusissa lauluissa kuuluu Syyrian sota. Tynnyripommit putoilevat ja lapsia puukotetaan.
Omar Offendumin uusissa lauluissa kuuluu Syyrian sota. Tynnyripommit putoilevat ja lapsia puukotetaan. Kuva: Liisa Takala

Vanhaa arabialaista runoutta siteeraava arkkitehti ei vastaa kaikkein tyypillisintä kuvaa rap-muusikosta.

Sellainen syyrialaisamerikkalainen räppäri Omar Offendum eli Omar Chakaki, 33, kuitenkin on. Yhdysvalloissa varttunut syyrialaisvanhempien lapsi ammentaa kappaleissaan niin länsimaisesta populaarikulttuurista kuin arabialaisesta runoudesta ja musiikista.

Leppoisasti hymyilevä Chakaki kertoo löytävänsä paljon samaa jopa satoja vuosia sitten Lähi-idän aavikoilla eläneiden beduiinien ja nykypäivän rap-muusikoiden teksteistä.

"Kieli, sanat tai rakennukset voivat muuttua, mutta ihmisten tunteet ovat samanlaiset. He puhuvat rakkaudesta tai kaipauksesta kotiin. On jopa kaksintaistelurunoutta, joka muistuttaa nykypäivän räppiä. Sellaista macho-meininkiä", Chakaki naurahtaa helsinkiläisessä kahvilassa.

Hän esiintyy perjantaina Middle East Film Festivalin eli Lähi-idän elokuvafestivaalien yhteydessä Helsingissä järjestettävällä keikalla Ääniwallissa.

Chakaki oli kolmevuotias, kun perhe muutti Lähi-idästä Yhdysvaltoihin. Käytännössä laulaja on siis Washingtonin kasvatti.

Ensimmäiset rap-kokeilunsa Chakaki aloitti arkkitehtiopiskelijana. Sitten maailma ympärillä muuttui syyskuun 11. päivän terroristi-iskujen myötä. Terroristiverkosto al-Qaidan tekemät iskut ja terrorisminvastainen sota vaikuttivat ilmapiiriä Yhdysvalloissa.

Tavallisesta amerikkalaisopiskelijasta tuli yhtäkkiä "se arabi- tai muslimiräppäri".

Omar Offendum räppääkin paljon siitä, millaista arabi- ja muslimitaustaisena on kasvaa lännessä. Hän sanoo haluavansa yhdistellä parhaita puolia länsimaisesta ja arabialaisesta kulttuureista, jotka näytetään näennäisesti vastakkaisina.

"Taide muistuttaa, että me olemme kaikki pohjimmiltamme samanlaisia."

Myös Syyria ja etenkin sen historiallinen pääkaupunki Damaskos ovat musiikissa läsnä voimakkaasti. Omar Offendumin ensimmäisen levyn Syrianamericanan kappaleet on kirjoitettu ennen sisällissotaa, joten nyt niissä on nyt kaihoisa sävy.

"Nuoruudessani kukaan ei edes tiennyt, missä Syyria on. Nyt kaikki tietävät, mutta toivoisin, etteivät he tietäisi."

Rap-musiikot olivat erittäin aktiivisia arabikevään liikehdinnässä. Chakaki ja joukko muita kansainvälisiä rap-muusikoita tekivät vuonna 2011 kappaleen osoittaakseen tukea Egyptin kansannousulle.

Chakaki kirjoitti myös kappaleen Syyrian kansannousulle. Sen julkaisua hän kuitenkin joutui panttaamaan vuoden – siihen asti, että hänen äitinsä ja sisarensa muuttivat pois Syyriasta.

Perhe oli saanut uhkauksia jo aiemmista kappaleista.

"Se oli äidilleni vaikeaa. Hän oli aina haikaillut Syyriaan ja muutti sinne lopulta, kun minä pääsin lukiosta. Sitten hän joutui 70-vuotiaana jättämään maansa taas."

Arabikevään alkuvaiheen kappaleista kuuluu vielä into ja toivo. Nyt Syyria on vajonnut kaaokseen, jolle ei näy loppua.

Se synkkyys kuultaa myös Chakakin uudemmasta musiikista. Syyrian sotaa kuvaavalla Crying shame -kappaleella putoavat tynnyripommit ja lapsia puukotetaan.

Chakaki kävi Syyriassa viimeistä kertaa joulukuussa 2010. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin alkoi kansannousu.

"Mietin paljon sitä, miten onnekas olen, että olen voinut käydä siellä. Että minulla on Syyriaan vahva yhteys kielellisesti ja kulttuurisesti", Chakaki sanoo. "Asiat eivät välttämättä ole samalla tavalla minun lapsilleni. Kuka tietää, miltä Syyria näyttää kymmenen vuoden päästä."

Rap-muusikko Omar Offendum esiintyy tänään Ääniwallissa klo 21.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat