Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Idris Elban uudesta elokuvasta tuli pelinappula – Netflix yrittää murtaa elokuvateattereiden vallan

Kulttuuri
 
Netflix
Idris Elba näyttelee komentajaa, joka uskoo tekevänsä hyvää. Abraham Attah on perheestään eroon joutunut Agu, joka pakotetaan sotilaaksi.
Idris Elba näyttelee komentajaa, joka uskoo tekevänsä hyvää. Abraham Attah on perheestään eroon joutunut Agu, joka pakotetaan sotilaaksi. Kuva: Netflix
Elokuva
Beasts of No Nation ★★★
USA 2015
Ohjaus Gary Fukunaga
Pääosissa Abraham Attah ja Idris Elba
Netflix

Netflixissä tuli ensi-iltaan 16. lokakuuta elokuva, joka on saanut kansainvälisesti poikkeuksellisesti huomiota. Elokuva on nimeltään Beasts of No Nation eli suomeksi siis "Petoja ei kenenkään maalta". Se kertoo tarinan lapsisotilaista tuntemattomaksi jäävässä Afrikan maassa.

Kohu elokuvasta nousi, kun siitä tuli pelinappula kansainvälisten mediayhtiöiden markkinataistelussa.

Beasts of No Nationin kansainväliset esitysoikeudet on ostanut suoratoistopalvelu Netflix, joka yrittää vankistaa asemaansa ja markkinaosuuttaan omilla, yhä suuremmilla tuotannoillaan. Kyse on siitä mistä elokuvia katsotaan.

Elokuvana Beasts of No Nation ei ole aivan kohun mittainen. Se ei mullista elokuvamarkkinoita vaikka niin joku saattoi haaveilla.

Sen tarina on isoksi hitiksi liian synkkä ja muutkin vetonaulat ovat vähissä, vaikka tekijöissä on alan kuumia nimiä ja lopputulos ihan ookoo.

Vain muutamia viikkoja sitten Beasts of No Nation esiteltiin maailmalle Toronton ja Venetsian elokuvajuhlilla. Ne ovat kansainvälisen elokuvan tärkeimpiä estradeja, joilta elokuvat harvoin tulevat koteihin näin uunituoreina kuin nyt.

Beasts of No Nation perustuu nigerialaistaustaisen Uzodinma Iwealan kirjaan ja se kertoo nimeämättömän länsiafrikkalaisen maan sisällissodasta. Kuvaukset on tehty Ghanassa. Taistelut pyyhkivät kotikylän yli, monet pakenevat ja sodan melskeissä noin kymmenkesäinen Agu-poika joutuu erilleen perheestään. Pian Agu pakotetaan kapinallisjoukon jäseneksi. Siitä eteenpäin Abraham Attahin näyttelemä Agu kantaa sylissään kivääriä.

Elokuvan ohjanneesta Cary Fukunagasta tuli ohjaajana seurattu viimeistään True Detective -sarjan myötä. Hän ohjasi sarjan ylistetyn ensimmäisen kauden ja samaa mystiikkaan ja uskontoon painottuvaa tunnelmaa on Beasts of No Nationissa mukana. True Detectiven veroinen elokuva ei kuitenkaan ole, sillä elokuvan juoni ja painotukset ovat nyt yksioikoisempia ja arvattavampia.

Elokuva seuraa Agun tarinaa leikkikentiltä sotilaaksi, ystävystymistä kohtalotoverin kanssa, hänen tulikastettaan ja selviytymistään verenhimoisten taistelijoiden, simputuksen, sattumanvaraisen väkivallan ja kammottavien raiskauksien keskellä.

Kaltoin kohdeltu lapsi, vielä sodassa, on kenelle tahansa kertojalle vaikea pala. Elokuvan puolivälissä keskeiseksi henkilöksi nouseekin Agun komentaja, jota näyttelee baskeripäinen Idris Elba. Elba kuuluu kansainvälisten elokuvatähtien harvalukuiseen joukkoon, josta on sinnikkäästi huhuttu uutta Bondia Daniel Craigin joskus lopettaessa. Tässä lapsisotilastarinassa Elba näyttelee laiskanoloisesti karismaattista johtajaa, jossa on hetkittäin jopa Marlon Brandon eversti Kurtzin piirteitä. Elban comandante on sotilasjohtaja, joka uskoo tekevänsä hyvää. Hän kerää suojelukseensa opetuslapsia.

Fukunagan ohjauksessa muutamat yksittäiset kuvat nousevat esiin. Niissä pojan kujanjuoksu tiivistyy. Vangitseva on esimerkiksi kohtaus, jossa Agu hakee panostäydennystä ja vaeltelee yksin mudan täyttämissä juoksuhaudoissa tupakka kädessään.

Mieleenpainuva on myös välähdyksenomainen hetki, jossa länsimaat vilahtavat tarinassa. Tuolloin YK:n valkoinen autosaattue osuu Agun komppanian matkalle ja ohiajavan auton ikkunassa näkyvät naistarkkailijan katsot.

Rikas pohjoinen katsoo kohti, mutta ei näe.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat