Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isien ja äitien valta-asema murenee teatterien lavoilla

Verisiteet ja lähisuhteet ovat aiheena useimmissa kirjoitetuista näytelmistä. Teattereissa kytee kuitenkin perhekriisi.

Kulttuuri
 
Suna Vuori
Cata Portin Svenska teatern
SisaruksetSvenska teaternin esityksessäFru Catharina Boije och hennes döttrar.
SisaruksetSvenska teaternin esityksessäFru Catharina Boije och hennes döttrar. Kuva: Cata Portin Svenska teatern

Veljekset. Isä, pojat ja anoppi. Aviopari. Äiti ja tyttäret. Useita pariskuntia. Tytär ja iäkäs äiti.

Syksyn teatteriensi-iltojen aiheita kartoittaessa sen huomaa: verisiteet pitävät, näyttämölläkin.

Maailmassa on kirjoitettu miljoonia näytelmiä, ja voisi väittää, että yhdeksässäkymmenessä prosentissa niistä käsitellään tavalla tai toisella perhettä.

Miksi? Selitys on ilmeinen.

Meillä kaikilla on tai on ollut perhe, ja hyvin harvassa lienevät ne, joissa se ei herättäisi tunteita.

Ihmisten maailmassa perhe on ydinyksikkö, intiimi instituutio, jossa kiteytyvät elämän ääripäät syntymästä kuolemaan. Perheeseen heijastuvat ajan, moraalin ja yhteiskunnan murrokset, valta ja vastuu, odotukset ja pettymykset samoin kuin se mikä ihmisessä on parasta: usko, toivo ja rakkaus.

Ensimmäiset draamat syntyivät uskonnollisten rituaalien pohjalta antiikin Kreikassa 550-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Jo silloin tiedettiin, miten järisyttäviin asioihin lähisuhteiden kautta pääsee käsiksi.

Ellei Oidipus olisi sattunut vahingossa murhaamaan juuri isäänsä ja nainut nimenomaan äitiään, mitään tragediaa ei olisi, tai ainakin se olisi huomattavasti laimeampi.

2000 vuotta myöhemmin kirjoitettu perhedraama Tanskan hovista kasvatti kaipauksen, koston, juonittelun ja inhimillisten erehdysten kierroksia. Useimmat Hamletin keskeisistä henkilöistä ovat sukua keskenään, ja lähes kaikki heittävät henkensä.

Kutakuinkin jokaisessa maailmankirjallisuuden ja -dramatiikan suuressa klassikossa sukulaisuussuhteilla on keskeinen merkitys.

Sofokleen ja Shakespearen lisäksi niistä ovat kirjoittaneet muun muassa Tšehov, Molière, Ibsen, Strindberg, Bertolt Brecht, Arthur Miller, Tennessee Williams ja Eugene O'Neill. Suomessa Kivi ja Canth, Jotuni ja Wuolijoki.

Näytelmien perhesuhteet ovat harvoin yksinkertaisia tai ongelmattomia. Päinvastoin.

Perhekriisi ja perhedraama (myös symbolisessa merkityksessään) ovat teatterissa paljon tutumpia kuin perheonni, joka tuntuu sananakin vieraalta, jopa epäilyttävältä.

Tämänkin ymmärtää.

Onni on usein staattista ja stabiilia, tavallaan tylsää.

Mitä suurempi ristiriita läheisyyden ja petetyn luottamuksen, hellyyden ja raakuuden, ulkoisen ja sisäisen tai esitetyn ja todellisen välille repeää, sen enemmän se tarjoaa aineksia draamaan. Mitä voimakkaampia tunteita draama herättää katsojissaan, sen suurempi on huojennus niiden purkautuessa.

Aristoteles kutsui tätä katharsikseksi.

Hänen mukaansa katsojan eläytyminen esimerkiksi pelkoa ja sääliä aiheuttaviin tilanteisiin teatterissa johtaa katarttisen helpotuksen kautta katsojan elämänhalun vahvistumiseen. Se voi tuottaa myös omaa elämää koskevia oivalluksia ja mahdollisesti syvempää ymmärrystä elämisen lainalaisuuksista, suhteellisuuksista tai perimmäisestä arvaamattomuudesta.

Ehkä juorut ja skandaalit kiinnostavat niin monia osin samasta syystä. Fiktiokin nousee ikään kuin toiselle tasolle, jos tarinan tiedetään olevan edes osittain totta.

Ensimmäisten joukossa Suomessa oman perhetragediansa peittelemättä näyttämölle toi Q-teatterin perustaja Antti Raivio vuonna 1991. Hän tosin kielsi tekevänsä Skavabölen pojillaan tunnustusdraamaa; mutta sellaisena sitä luettiin, eikä aiheetta.

Monet muutkin olivat kirjoittaneet perhehelveteistään, joskin verhotummin ja aikuisen näkökulmasta, toisin kuin Raivio.

Helsingin Sanomien haastattelussa tammikuussa 1992 hän sanoi uskovansa tunteiden puhdistavaan voimaan, mutta "katharsis on jotain sellaista, ettei siihen voi tietoisesti pyrkiä. Se tulee jos on tullakseen".

Rankka, samalla valtavan hauska ja koskettava ajankuva jäi väkevästi monenikäisten katsojien mieleen ja nosti Q-teatterin uuden teatterisukupolven keskeiseksi tekijäksi. Itse muistan ihmetelleeni, miten juuri meidän pihan lapset olivatkin päätyneet pieneen helsinkiläisteatteriin.

Raivion jäljissä katsomoita täytti muun muassa Reko Lundán, jonka perhekuvaukset ovat kestäneet aikaa kenties paremmin kuin tekijänsä yhteiskunnallisemmat tekstit.

Avioerot yleistyvät ja lastensuojelukysymykset ovat päivänpolttavia, joten aika tuskin on ajanut Raivion veljesten alter egojen, Rupert ja Evert Kallionkaan ohitse. Tampereen teatterin uusi Skavaböle-tulkinta tuntuu kuitenkin kovin kankealta ja keinotekoiselta.

Kuluvan syksyn ensi-iltoja katsoessa on muutenkin alkanut vaikuttaa siltä, että uuden sukupolven teatterintekijöille perhe on ennen muuta jotain, joka hajoaa, joka vaatii liikaa tai johon sopeutuminen häiritsee yksilöiden minäprojekteja.

Sukusiteet purkautuvat, ja perheenjäseniä olennaisemmilta näyttävät suhteet ystäviin tai vaikkapa työkavereihin, saman elämäntavan valinneisiin tai yhtäläistä epävarmuutta poteviin ikätovereihin.

Onko perheen valtakausi näyttämöillä siis päättymässä?

Ei sentään, ei vieläkään – vaikka porvarillisen perhedraaman kriitikot ovat sitä jo pitkään ennustaneet ja osana psykologisen realismin kuolemaa odottaneetkin.

Monet keskeisimmistä näytelmäkirjailijoistamme kirjoittavat aiheesta edelleen, varsinkin naiset – ja osa heistä tunkeutuu entistäkin syvemmälle itsensä ja oman perheensä ytimeen. Kiikarin ja suurennuslasin sijasta käytössä on mikroskooppi.

Esimerkiksi Milja Sarkolan Perheenjäsen ja Jotain toista ovat preparoineet erityisen henkilökohtaisia asetelmia. Sarkola myös ohjaa marraskuussa ensi-iltansa saavan Heini Junkkaalan näytelmän Olipa kerran minä, jossa Junkkaala kirjoittaa itsestään alaotsikolla Narsistin kootut totuudet.

Anna Krogeruksen lähes koko tuotanto käsittelee perhettä. Leea Klemolan kaikissa näytelmissä on olennaisia, joskin epäsovinnaisia perhesuhteita, ja Sirkku Peltola on kirjoittanut Kotalan perheestä suuren suosion saaneen koomisten draamojen sarjan.

Juha Jokelan Patriarkassa taas perattiin aikojen ja tapojen muutosta eli sukupolvieroa tavalla, jonka kertominen muun kuin perheen kautta olisi vaatinut huomattavasti enemmän pohjustusta ja koossa pitämistä.

Perhe on tunteiden, muistojen ja kulloinkin vallitsevan politiikan näyttämö, sosiologisesti liian kiinnostava julkaisualusta joutaakseen romukoppaan. Perheitä tullaan varmasti perustamaan jatkossakin, mutta tavat käsitellä niitä esimerkiksi teatterissa saattavat muuttua.

Jo nyt voidaan nähdä, että aiemmin niin dominoivat, persoonalliset ja joskus demonisetkin äiti- ja isähahmot ovat vähemmän esillä kuin ennen. Marraskuussa Helsingissä saa tosin ensi-iltansa parikin äitinäytelmää: Liisa Mustosen Äidin pikku perkele Takomossa ja Anu Silfverbergin kirjaan perustuva Äitikortti Kansallisteatterissa.

Kehityskulku näyttää silti horjuttavan isien ja äitien valtaa näyttämöiden keittiölavasteissa: auktoriteetit murenevat, isänmurhat muuttuvat välinpitämättömyydeksi, lasten kapina on kasvotonta ja voimatonta.

Perheestä ei ole enää ankkuriksi. Eri syistä yhdessä kyhjöttävät ihmiset muodostavat pikemminkin lauttoja, jotka ajelehtivat globaaleissa myrskyissä maailman merillä.

Sen kuvan me tätä aikaa elävät tunnemme.

Suna Vuori
suna.vuori@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n teatteritoimittaja

Harri Hinkka Tampereen teatteri
Isä, poika ja äiti Tampereen teatterin Skavabölen pojissa.
Isä, poika ja äiti Tampereen teatterin Skavabölen pojissa.
Mirka Kleemola Helsingin kaupunginteatteri
Isä ja poikaHelsingin kaupunginteatterin Billy Elliot -musikaalissa.
Isä ja poika
Helsingin kaupunginteatterin Billy Elliot -musikaalissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat