Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvataiteilijat nousivat palkkakapinaan

Kulttuuri
 
Kaisa Viljanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.

Mitä jos bussikuski joutuisi maksamaan bensat itse? Tai opettaja seisoisi koululaisten edessä ilmaiseksi? Ei kuulosta reilulta, mutta kuvataidemaailmassa ilmainen "talkootyö" on tavallista, ja työolosuhteet muutenkin kirjavat. Siitä saatiin muistutus tällä viikolla, kun kulttuurin verkkolehti Mustekala julkaisi Martta Tuomaalan tilityksen Mäntän kuvataideviikoista.

Mäntän orjataideviikot ja alistamisen rakenteet -tekstissä Tuomaala referoi kesänäyttelyn syntyä. Taiteilija kritisoi erityisesti sitä, ettei saanut työstään korvausta. Purkaus ei ole vain yhden taiteilijan katkera valitus. Mustekala julkaisi myös isomman taiteilijajoukon vetoomuksen, jonka pääviesti oli sama. Näyttely on pienelle Kuvataideviikkojen organisaatiolle liian kallis ja kunnianhimoinen. Taiteilijat kokevat, että heitä poljetaan.

Tapaus kertoo rakenteellisesta ongelmasta, eikä Kuvataideviikot ole siinä yksin. Raha liikkuu kuvataidetuotannoissa moneen suuntaan, mutta usein taiteilija on se, jonka palkkio on pieni tai putoaa budjettiriviltä kokonaan pois – myös Kuvataideviikkoja paljon isommissa organisaatioissa.

Puhe taiteilijapalkkioista on viime aikoina taas kiihtynyt. Suomen Taiteilijaseura ja Ornamo ovat jo pari vuotta lobanneet Suomeen samankaltaisia sopimusmalleja kuin Ruotsissa. Se takaisi taiteilijalle minimipalkan työstä.

Taiteilijaseura haluaa alalle selkeät pelisäännöt ja mallisopimukset, ja taiteilijalle rahallisen korvauksen näyttelyn eteen tehdystä työstä. Mediahuomio ei korvaa palkkiota, ja esimerkiksi tekijänoikeuskorvaukset ovat vaatimattomia. Museot vetoavat pieniin budjetteihinsa. Joka tapauksessa systeemi mättää.

Taiteilijaseuran mukaan vain pieni osa museoista maksaa näyttelyistä. Käytännössä taiteilijat siis rahoittavat näyttelyitä myös omista apurahoistaan, ja raha kiertää kehää.

"Jos taiteilija ripustaa teoksensa konepajalle on ymmärrettävää, että hänen palkkiotaan pitää perustella. Mutta sitä pitää perustella jatkuvasti myös museoissa", sanoo Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Kirsi Korhonen.

Entisen kulttuuriministeri Pia Viitasen (sd) asettama työryhmä pohtii vuoden loppuun näyttelysopimuksia ja -korvauksia. Toivottavasti työ näyttää, kuka nyt maksaa ja mitä, ja johtaa myös konkretiaan. Näyttelykenttä kaipaa kipeästi remonttia ammattimaiseen ja yhtenäiseen suuntaan. Sitä ennen kapinoita voi nousta vielä lisää.

Kaisa Viljanen kaisa.viljanen@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat