Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kultaisen naisen pitkä kotimatka

Kulttuuri
 
Reed Saxon AP
Parhaillaan Suomessa elokuvateattereissa nähtävä Kultainen nainen kertoo Maria Altmannin ja Gustav Klimtin kuulun maalauksen tarinan. Kuvassa Altmann kotonaan Los Angelesissa vuonna 2005.
Parhaillaan Suomessa elokuvateattereissa nähtävä Kultainen nainen kertoo Maria Altmannin ja Gustav Klimtin kuulun maalauksen tarinan. Kuvassa Altmann kotonaan Los Angelesissa vuonna 2005. Kuva: Reed Saxon AP

New Yorkin yksityisessä Neue Galerie -museossa oli huhtikuusta syyskuun alkuun esillä näyttely, jonka keskipisteenä on itävaltalaisen Gustav Klimtin (1862–1918) muotokuva Adele Bloch-Bauerista (1907).

Museo on ollut Kultaiseksi naiseksi kutsutun maalauksen koti jo vuodesta 2006.

Silloin taulun silloinen omistaja Maria Altmann (1916–2011) antoi sen huutokaupattavaksi. Ostaja oli Lauder-kosmetiikkasuvun perijä Ronald Lauder, joka maksoi teoksesta 107 miljoonaa euroa ja laittoi nähtäville omistamaansa Neue Galerieen.

Näin päättyivät Kultaisen naisen pitkät, mutkalliset harharetket. Gustav Klimtin maalaus kuuluu nimittäin niihin teoksiin, joita natsit veivät omistajiltaan Saksassa ja 1930–40-luvuilla valloittamissaan maissa.

Koko tarina on nyt siirretty myös valkokankaalle.

Simon Curtisin ohjaama brittiläis-yhdysvaltalainen elokuva Kultainen nainen (alk. Woman in Gold) on parhaillaan elokuvateattereissa Suomessa. Maria Altmannia esittää Helen Mirren.

Mirren on kertonut suostuneensa rooliin, koska se oli tarina vanhan naisen voitosta – ja "sellaiset ovat harvinaisia".

Kultaisen naisen maalautti tšekkiläinen sokeritehtailija Ferdinand Bloch-Bauer, ja mallina oli hänen vaimonsa. Bloch-Bauer ihaili Klimtin töitä, ja hänellä oli niitä enemmänkin.

Kun Itävalta liitettiin Saksaan 1938, kokoelma ryöstettiin, ja sodan jälkeen taulut olivatkin jollain lailla kulkeutuneet Itävallan valtion omistukseen.

Tällaiset omistuksenvaihdokset eivät olleet siellä lainkaan tavattomia, kuten on saatu lukea esimerkiksi brittiläisen Edmund de Waalin mainiosta ja järkyttävästä muistelmateoksesta Jänis jolla on meripihkanväriset silmät (suom. 2013).

Siinä hän käy läpi juutalaisen Ephrussi -sukunsa vaiheita.

Bloch-Bauerin sisarentytär, Yhdysvaltoihin sotaa paennut Maria Altmann, oli onnekkaampi. Kun Itävallassa alettiin selvittää, kuuluiko taidemuseoissa esillä oleva taide itse asiassa valtiolle lainkaan, hän alkoi vaatia Klimtin töitä itselleen.

Tarvittiin silti vuosikausia, parikin haastetta ja oikeudenkäyntiä Itävallan valtiota vastaan sekä Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös ennen kuin asia ratkesi, ja noin 140 miljoonan euron arvoinen taideaarre palautettiin Altmannille.

Altmann voitti, koska oli sinnikäs, ja ehkä myös siksi, että oli muutenkin menestynyt. Saavuttuaan Yhdysvaltoihin hän perusti miehineen oitis Kaliforniaan vaatefirman, joka vaurastui kašmir-villapaitojen maahantuonnilla ja myynnillä.

Suvi Ahola HS
Palstalla esitellään vanhoja aarteita
ja ihania löytöjä.

Helen Mirren Maria Altmannina.
Helen Mirren Maria Altmannina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat