Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssirockin setämiehet jaksavat yhä

New Orderin Music Complete on täyden kympin paluualbumi

Kulttuuri
 
Nick Wilson
Tom Chapman, Gillian Gilbert, Bernard Sumner, Stephen Morris ja Phil Cunningham.
Tom Chapman, Gillian Gilbert, Bernard Sumner, Stephen Morris ja Phil Cunningham. Kuva: Nick Wilson

Syyskuussa manchesteriläinen New Order julkaisi kymmenennen studiolevynsä Music Complete. Se keräsi heti erinomaista palautetta ja konsensus tuntui olevan, että se on New Orderin paras albumi sitten vuonna 1989 julkaistun Techniquen.

Kaikki vaikuttivat huojentuneilta. Oli kuin kuulijat ja kriitikot olisivat pelänneet, että 35 vuotta sitten perustettu yhtye olisi taukojen ja basistinvaihdoksen yhteydessä menettänyt tunnusmerkillisen kykynsä tehdä tunteisiin vetoavaa elektronisen tanssimusiikin ja kitarapopin fuusiotaan.

Artikkeliin liittyvät

Pelko oli ainakin jossain määrin aiheellinen.

Kun basisti Peter Hook lähti New Orderista 2007, monet spekuloivat, pystyykö New Order ylipäätänsä jatkamaan, vai syntyykö jäljelle jääneestä torso-Orderista kenties jälleen joku laulaja-kitaristi Bernard Sumnerin sivuyhtye. Onneksi niin ei käynyt.

Ja oli luultavasti onni, että Peter Hook jätti yhtyeen.

Hän ei selvästikään ollut tyytyväinen.

"Hän oli vihainen – hän on vihainen mies – ja viha oli yhtyeen sisällä. Paljon siitä vihasta oli kohdistettu minuun ja sen kanssa eläminen päivästä toiseen ei ollut mukavaa", Sumner kertoi Guardianille syyskuussa.

"Hän halusi, että asiat tehdään niin kuin hän haluaa, tai ei ollenkaan", Sumner lisäsi.

"Hänestä vain tuli niin onneton. Olimme joutuneet kokemaan paljon muutoksia, kuten sen, että levy-yhtiömme Factory oli hajonnut, ja hän oli hyvin tyytymätön asioiden sujumiseen. Hän varmaan ajatteli, että on parempi hajottaa yhtye kuin lähteä. Mutta kun on ollut yhdessä niin kauan kuin me, niin se on aika itsekäs asenne", sanoo Gillian Gilbert, New Orderin kosketinsoittaja.

Hook ja New Order ovat toki yhteydessä toisiinsa. Lakimiesten välityksellä.

"Hän kommentoi asioita myös lehdissä aika paljon. Emme ole tavanneet kasvotusten sen jälkeen kun hän lähti", Gilbert kertoo.

Music Complete on oikeastaan erinomainen nimi New Orderin kymmenennelle levylle.

Se sisältää 11 kappaletta, joiden tyylillinen variaatio kulkee kitaravetoisesta pohjoisenglantilaisesta rockista Chemical Brothersin Tom Rowlandsin tuottamaan, komeasti hakkaavaan teknoon, eeppiseen Moroder -discoon ja sellaiseen viettelevään europoppiin, jollaista New Order ei ole tehnyt sitten Ibizalla levytetyn Techniquen.

Jälkimmäisestä hieno esimerkki on levyn vitsikkäin kappale Tutti Frutti, jossa käheä-ääninen italialainen machomies huokailee sen nimeä.

Kappale herättää välittömästi mielikuvia Suomessakin 1990-luvun alussa nähdystä saksalaisesta tv-pölhötyksestä Tutti Frutti, jossa vähäpukeiset naiset vilauttelivat rintojaan. Ohjelma oli luonnollisesti alkujaan italialaista tuotantoa.

"Me emme itse asiassa tienneet mistään tv-ohjelmasta, vaan meille kerrottiin siitä vasta myöhemmin, mikä oli outoa. Luulen, että oli Bernardin idea laittaa italialainen mies puhumaan kappaleen päälle ja Tom Rowlands löysi oikean henkilön jostain ja toi hänet studioon. Koko kappale oikeastaan rakentui hänen puheensa ympärille", Gilbert muistelee.

New Orderin lakoninen julkisuuskuva ja yhtyeen juuret urbaanin synkistelyn suurimmassa kulttiyhtyeessä Joy Divisionissa antavat yhtyeestä hiukan huumorintajuttoman kuvan.

Tutti Frutti on tietysti tällä levyllä se kappale, joka muistuttaa siitä, että hauskat asiat ovat New Orderistakin hauskoja. Gillian Gilbertille tulee siitä mieleen 1980-luvun lopun rave-vuodet, jolloin New Order julkaisi Fine Time -tanssisinglen.

"Meillä oli silloin studiossa lauma lampaita, joita äänitimme Fine Timen määkimis-sämpleä varten. Minusta on hauskaa, että voimme välillä tuoda New Orderiin vähän huumoria. On mukavaa, kun ei tarvitse olla niin vakava koko ajan", hän muotoilee.

"Ja onhan Tutti Frutti todella euroa, mutta me olemme aina rakastaneet euroa. Olemme aina diggailleet Giorgio Moroderista ja Kraftwerkista. Niiden vaikutteita löytyy ihan jokaiselta meidän levyltämme" Gilbert lisää.

Tuntemattomaksi jäävän huokailijan lisäksi Music Completella pistäytyy joukko tunnettuja vieraita: Iggy Pop laulaa Stray Dogilla ja The Killersin Brandon Flowers päätöskappaleella Superheated. Lisäksi taustoja albumilla laulaa elektrobändi La Roux'n Elly Jackson. Hänen stemmansa antavat kappaleisiin viehättävää pyöreyttä.

Jacksonin tuominen mukaan oli alun perin Gilbertin idea.

"Pidin La Roux'n edellisestä levystä niin paljon, että kun etsimme taustalaulajia levylle, ehdotin häntä, ja hänelle sopi. Hän matkusti Manchesteriin Bernardin studiolle ja työskentelimme siellä hänen kanssaan. Minusta hänen äänensä antaa levylle lisäulottuvuuden. Se on niin hyvä."

 

New Orderin Music Complete -albumi on julkaistu syyskuun lopussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat