Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kerro, mikä teos saa sinut kyyneliin – HS etsii Suomen itkettävintä taideteosta

Kulttuuri
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Vesa-Matti Loirin laulama Lapin kesä liikuttaa suomalaisia, saa jopa kyyneliin.
Vesa-Matti Loirin laulama Lapin kesä liikuttaa suomalaisia, saa jopa kyyneliin. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Hyvä taide ja hyvä viihde roihauttavat palamaan ihmisessä voimakkaan tunteen liekin. Ilman näitä se liekki ei ehkä koskaan edes syttyisi. Teosten aiheuttamat tunteet vaihtelevat röhönaurusta aina hillittömään itkuun.

Tällä kertaa keskitytään tuohon jälkimmäiseen tunnetilaan. Helsingin Sanomien kulttuuritoimitus etsii nyt Suomen itkettävintä taide- tai viihdeteosta.

Mikä saa juuri sinut liikuttumaan – jopa kyynelöintiin asti? Onko se dokumenttielokuva Miesten vuoro, onko se Samuli Edelmann Vain elämää -sarjassa, Albert Edelfeltin Lapsen ruumissaatto, Varpunen jouluaamuna, Evakon laulu tai vaikkapa Pojat-elokuvan loppukohtaus?

Tai jokin muu – mutta mikä?

Kerro meille oma liikutuksenaiheesi. Nyt etsitään nimenomaan suomalaisia liikutuksenaiheita.

Halutessasi voit liittää mukaan muutaman virkkeen pituisen perustelun tai itkutilanteeseen liittyvän tarinan. Mikä juuri kyseisessä teoksessa sai sinut itkemään, mikä "katkaisi kamelin kaulan"?

Äänestää voit alta:

Itkettävimmät teokset ja lyhyet perustelut voi lähettää keskiviikkoon 28. 10. mennessä sähköpostiosoitteeseen hs.kulttkysely@hs.fi tai postiosoitteeseen Helsingin Sanomat kulttuuritoimitus / PL 85 / 00089 Sanoma.

Myös Helsingin Sanomien toimitus osallistui itkettävimmän taideteoksen etsintään.

Kävi ilmi, että ihmisiä itkettävät hyvin henkilökohtaiset asiat. Vastaukset hajosivat reippaasti taiteenlajeista ja aikakausista toiseen.

Voittajaksi kipusi kuitenkin joululaulu Varpunen jouluaamuna– kahdella äänellä.

Tässä Hesarin väen liikutustarinoita:

Ilkka Mattila: Koskelan pojat kaatuvat talvisodassa

"Täällä pohjantähden alla -kirjassa Akseli ja Elina Koskelan kolme vanhinta poikaa, Vilho, Eero ja Voitto, lähtevät talvisodan aikana rintamalle.

Alkuvuodesta 1940 kotiin tulee tieto, että Eero on kaatunut. Akseli ja Elina lähtevät ottamaan vastaan junalla kotiin tulevaa pojan arkkua, ja perillä heille sanotaan, että täällä onkin kaksi Koskelaa. Myös Voitto oli kaatunut.

Elina pyörtyy, Akseli saa hänet virkoamaan ja kysyy 'katsotaanko poikia'."

Unto Hämäläinen: Kehtolaulu kääntelee kyynelkanaviani

"Kun kuulin radiosta Soile Isokosken laulavan Lapin äidin kehtolaulun, vedet tulivat silmiin. Se oli niin voimakas elämys.

Arkinen versio tästä kehtolaulusta ei tee samaa vaikutusta. Ehkä Isokoski kykenee muutenkin kääntelemään kyynelkanaviani, sillä myös hänen esittämänään Solveigin laulu herkistää mieltäni."

Jukka Happonen: Lapin kesää ei kesän lopulla kestä

"En koskaan kesälomani loppupäässä voi kuunnella Vesku Loirin Lapin kesää. Täysin mahdotonta olisi kuunnella sitä autossa ajomatkalla etelään."

Miska Rantanen: Tietoisuus valokuvan henkilöstä vetisti silmät

"Muistettavin tapaus omalla kohdallani oli Aki Kaurismäen elokuva Kauas pilvet karkaavat. Siinä on kohtaus, jossa pääosan esittäjä Ilona Koponen ( Kati Outinen ) poimii kotinsa kirjahyllystä kehystetyn valokuvan nuoresta pojasta ja katsoo sitä haikeasti. Lyhyt kohtaus menee nopeasti ohi eikä sitä oikein kunnolla ehdi ihmetelläkään. Mutta kun lopputeksteissä luin, että poika kuvassa oli vastikään kuollut Matti Pellonpää, jolle päärooli oli alun perin tarkoitettu, silmät vetistyivät hetkessä. Meinasin kävellä Bristolin uloskäynnissä seinää päin, kun näkö oli kyyneleistä sumea."

Kirsti Karttunen: Runo rakkaan ystävän muistolle

"Rakas, tärkeä ystäväni kuoli kesällä yllättäen. En saanut nukuttua ja ajatukset pyörivät mielessä. Pian tapahtuneen jälkeen mieleen nousi muistikuva tästä runosta, jonka olin lukenut viimeksi varmaan kymmenisen vuotta sitten. Kun viimein Saima Harmajan Kootuista runoista löysin sen ja luin, ei itkusta meinannut tulla loppua. Runon ensimmäinen lause ei taida ihan heti poistua päästä:

Rakas sisko, josta pesi tomun taivaan rakkaus, vierelleni hymyinesi tule, tuskan huojennus. Vaikka peityt kaipuultani taakse hunnun tiheän, tuntea voin kasvoillani katsees näkymättömän."

Anni Tiirikainen: Laulu toi näkyväksi eri vähemmistöihin kuulumisen

"Laulaen voi todella antaa kaiken. Näin totesin Helsinki Pride -viikolla sateenkaarikaraokessa. Siellä Paula Koivuniemen raastavan upean Kaiken antanut -kappaleen lauloi perinteiseen romanipukuun pukeutunut nainen. "Tämä sieluni tumma ääni, sen vapautan ja vangitsen." Vähäeleinen mutta vahva tulkinta toi kauniilla tavalla näkyväksi eri vähemmistöihin kuulumisen. Ja baarin pöydässä valuivat kylmät väreet, kyyneleistä puhumattakaan."

Sirpa Pääkkönen: Ihokarvat nousevat kuoron riveissä

"Liikutus syntyy, kun on itse mukana laulamassa kuorossa ja melodia ja sanat koskettavat. Kuorolaiset puhuvat ihokarvat nousee -efektistä. Liikutus syvenee lisää, jos näkee yleisön joukossa ihmisiä, joiden silmät ovat kostuneet. Silloin on koottava itsensä, ettei laulu mene liikutuksen vuoksi pieleen.

Yksi tällainen liikutuslaulu on kuorosovitus laulusta Kulkuri ja joutsen. Se liikuttaa myös Tapio Rautavaaran tulkintana."

Riikka Haikarainen: Näytelmä toi esiin tunteita, joista itse vaikenen

"Kun Perheenjäsen-näytelmän raivokkaat loppuaplodit hiljenivät Teatteri Takomossa vuonna 2011, kävelin itkien kadulle. Itkin hillittömästi monen korttelin matkan, teatterikaverini kylkeen nojaten. Milja Sarkolan ohjaaman ja käsikirjoittaman Perheenjäsenen rohkea omakohtaisuus kouraisi jonnekin syvälle. Näytelmä kertoo karismaattisen näyttelijäisän ja tämän tyttären suhteesta: siitä, miten saman perheen jäsenet puhuvat toistensa ohi, varovat toisiaan, rikkovat toisiaan, mutta myös rakastavat, vaikka eivät sitä oikein saa sanottua. Esitys toi esiin tunteita, joista itse lapsena, tyttärenä ja puolisona yleensä vaikenen."

Jussi Lehmusvesi: Raajarikkoinen poika osui tunteisiin jo lapsena

" Uuno Kailaan Pallokentällä pani pienenä poikana minut kyynelehtimään. Tilannetta en muista, mutta tunteen tunnistan edelleen.

Luulen runon tehon johtuvan siitä, että raajarikkoisen pojan tilanne pahenee koko ajan. Ensin hän vaikuttaa – ainakin rampa-sanaa tunnistamattomasta lapsesta – vain jalkansa loukanneelta, mutta teoksen edetessä selviää, että jalka onkin tynkä. Sillä ei voi ottaa askeltakaan, vaikka poika innosta värisevin sieraimin sitä yrittääkin. Kalpean ja harmaaihoisen pojan surkeutta korostavat muiden poikien notkeat sääret, kirkas nauru sekä auringonpaiste, joka salamavalon lailla naulitsee hänen häpeänsä."

Erja Yläjärvi: Laulu, joka saa tajuamaan sukupolvien ketjun

" P.J Hannikaisen ja Immi Hellénin Maan korvessa kulkevi lapsosen tie. Monesti olen meinannut alkaa itkeä, kun olen laulanut sitä illalla lapsille. Siitä tulee jotenkin oma lapsuus mieleen. Tulee myös olo, että tässä minä nyt laulan tätä omille tytöilleni, ja mummoni ja äitini lauloivat sitä myös. Jokin sukupolvien ketju -juttu siinä on. Ja lapset ovat tietysti liikuttavimmillaan, kun he ovat hiljaa sängyssä.

Alkaa itkettää jo nyt, kun kirjoitan tätä."

Katja Kuokkanen: Kyynel herahtaa joululaulun käännekohdassa

"Minulle tulee aina tippa linssiin Varpunen jouluaamuna -laulusta. Kyynel herahtaa joululaulun käännekohdassa, jossa paljastuu, että varpunen onkin laulun tytön veli. Liikutus syntyi jo lapsena ajatuksesta, että pieni veli näkee nälkää kylmään talviaikaan. On ehkä rääsyissä hangessa. Samastuin palelevaan lapseen. Lapsena en tuntenut historiaa Sakari Topeliuksen kuolleesta poikavauvasta, enkä siksi automaattisesti ajatellut, että veli on kuollut. Se olisi voinut olla syntymätön velikin."

Varpunen muistutti oman siskon kuolemasta

"Seitsemänvuotiaana olin kivuliaan tietoinen siitä, että kolme vuotta aiemmin pikkusiskoni syntyi kuolleena. Koulun joulujuhlassa esitetty Varpunen jouluaamuna "kaatoi kupin nurin" siihen malliin, että kun pääsin pois joulujuhlasta, oksensin ja tärisin loppuillan. En vielä 36-vuotiaanakaan oikein kestä laulua itkemättä, vaikka olen harjoitellut niin paljon että osaan soittaakin sen pianolla ulkomuistista."

Julkaisemme tarinan poikkeuksellisesti ilman nimeä.

Sanna Kangasniemi: Karjalaiset geenit pyrkivät pintaan

" Anneli Saariston esittämä Evakon laulu tuli televisiosta – olisiko ollut Levyraadissa– kun olin noin kymmenvuotias. Minua alkoi itkettää valtavasti. Itkeminen kuitenkin hävetti, joten yritin parhaani mukaan piilottaa kyyneleeni. Myöhemmin olen ajatellut, että karjalaiset geenit siinä vain pyrkivät ensi kerran voimalla pintaan.

Sitten on myös Jää-romaanin kuolinkohtaus. En pystynyt viikkoihin edes puhumaan siitä itkemättä."

Laura Halminen: Taulu johdatteli jopa rikkeeseen

" Akseli Gallén-Kallelan Kalevala-teemainen Velisurmaaja on äärettömän voimakas taulu, jossa äidin ja pojan katseet kiteyttävät sukupolvien kuilua, intressiristiriitoja ja peruuttamatonta epätoivoa. Teinivuosina 1990-luvulla taulu oli minulle niin kova juttu, että kun Gallén-Kallelan teokset olivat näytteillä Ateneumissa, kävin yön pimeyden turvin kopauttamassa alas yhden kotini lähelle katulamppuun kiinnitetyistä mainostauluista, jossa oli valtava kuva teoksesta. Se oli huoneessani ainakin neljä vuotta. Tein rikkeeni taiteen juovuttamana ja pyydän sitä julkisesti anteeksi."

Ville Vihermaa: Miesten vuoro on parasta mahdollista vertaisterapiaa

"Miesten vuoro riisuu karskitkin miehet ulkoisista rooleistaan, viitekehyksensä saunan tapaan. Elokuva antaa luvan olla jaksamatta jos ei jaksa. Parasta mahdollista vertaisterapiaa. Sauna ja Miesten vuoro ovat kumpainenkin puhdistavia kokemuksia."

Suvi Ahola: Kekkonen jyrähtelee, minua itkettää

" Lauri Viidan runo itkettää:

Kaita polku kaivolta ovelle
nurmettuu.
Ikkunan edessä
pystyyn kuivunut omenapuu.
Reppu naulassa ovenpielessä,
siinä linnunpesä.
Kun olen kuollut, kun olen kuollut.
Kesä jatkuu. Kesä.

Etenkin itkettää, kun sen kuulee Urho Kekkosen lukemana uudenvuodenpuheessa 1966 juuri, kun Viita oli kuollut auto-onnettomuudessa pari päivää aiemmin.

Taksi, joka kuljetti Viitaa, törmäsi rattijuopon ohjaamaan kuorma-autoon. Kuolinpäivänä 22.  12. 1965 Parnassossa ilmestyi runosarja Onni, josta yllä oleva runokin on. Siitä on sittemmin tullut tietysti hautajaisten ja muistokirjoitusten perusmateriaalia.

Kuorma-autokuski sai aikanaan puolentoista vuoden vankeustuomion. Kekkonen kuitenkin jyrähteli liikenneturvallisuuden puolesta jo uudenvuodenpuheessaan.

Lisäksi itkettävät muun muassa Akselin ja Elinan häävalssi, Kari Rydmanin Niin kaunis on maa ja Sibeliuksen viulukonserton adagio-osa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat