Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tätä mieltä me olemme: Taidehallin näyttelyssä sata suomalaista kertoo, miksi he vastustavat maahanmuuttoa tai suosivat voita

Taiteilijaduo Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen näyttely on läpileikkaus siitä, mitä mieltä Suomen kansa on asioista – ja miksi

Kulttuuri
 
Miksi suomalaiset pitävät voita terveellisenä ja ovat epäluuloisia maahanmuuttajia kohtaan?
Miksi suomalaiset pitävät voita terveellisenä ja ovat epäluuloisia maahanmuuttajia kohtaan?
Taiteilijapari Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen haastattelivat sataa suomalaista päästäkseen selville, mitä he ajattelevat, ja mistä kokemuksista heidän mielipiteensä ovat syntyneet. Urakka oli mittava, sillä kukin haastattelu kesti kolme tuntia, ja kaikki videoitiin. Nämä videot tuodaan Helsingin Taidehalliin 17. lokakuuta. Sitä odotellessa voi tutustua otteeseen teoksesta. Siinä haastateltavat vastaavat kysymyksiin voin terveellisyydestä, maahanmuutosta, eutanasiasta ja rakkaudesta. Tällä videolla esiintyvät Veera Sakkara, Pekka Kivinen, Natalia Särmäkari, Tuomas Pentikäinen, Essi, Johanna, Miska Koivumäki, Tommi Bäckström, Alexandra ja Unto Tiainen. Tuotanto: Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen

Vapise, maabrändiryhmä! Nyt Taidehallissa kerrotaan, millaisia suomalaiset oikeasti ovat.

Taiteilijapari Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen näyttelyn nimiteoksessa 101 kaikkien puolesta suomalaiset kertovat näkemyksiään maahanmuutosta, mielialalääkkeistä, palkkaeroista, ydinvoimasta ja jopa margariinista: niistä asioista, joista ihmiset väittelevät näppäimet sauhuten sosiaalisessa mediassa ja lehtien palstoilla.

Teoksessa on tarkoitus olla sata haastattelua, vaikka tällä hetkellä niitä on vasta 93. Kun viimeiset haastattelut lisätään teokseen parin viikon sisällä, haastatelluista 51 on naisia ja 49 miehiä. Yksi on tohtori, viisi maahanmuuttajia, kuusi suomenruotsalaisia, yksi Ahvenanmaalta: Suomen kansa minikoossa.

Kaisa Rautaheimo HS
Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen sanovat olevansa suurin piirtein samaa mieltä suurimmasta osasta teoksen väittämiä.
Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen sanovat olevansa suurin piirtein samaa mieltä suurimmasta osasta teoksen väittämiä.

Teoksen taustalla vaikuttaa kysymys tilastoista: miten niitä tulkitaan, millaisia päätöksiä niiden pohjalta tehdään ja kuinka moni asia siinä voi mennä pieleen. Ja mistä johtuu se, että vaikka vaalikoneen kyselyn täyttää huolella, tuloksena on aina ihan kummallisia ehdokkaita?

"Tilastot laittavat meidät outoihin laatikoihin, ja on vaikeaa tietää, mistä se johtuu", sanoo Oliver Kochta-Kalleinen.

Teosta varten Kalleiset ovat maaliskuusta asti ajaneet tuhansia kilometrejä ja haastatelleet ihmisiä satojen tuntien ajan.

Muun muassa tällaisia asioita he kertovat oppineensa:

Yllättävän moni sallisi eutanasian, sillä moni on nähnyt läheisen ihmisen tekevän kuolemaa. Marihuanan laillistamista puolustavat muutkin kuin ne, jotka sitä polttavat. Venäjä jakaa mielipiteitä. Pohjois-Suomen arvokonservatiivit saattavat elää niin ekologisesti, ettei city-vihreä osaa sitä kuvitellakaan. Hevimies ja design-kodissa asuva rouvashenkilö voivat olla asioista lopulta aika samaa mieltä.

Taiteilijat oppivat myös, että mielipiteiden syntyyn vaikuttavat faktoja enemmän perhetarinat ja ystäväpiirin näkemykset.

"Ihmiset ovat myös paljon valmiimpia keskustelemaan rakentavasti kuin mediasta luulisi", sanoo Tellervo Kalleinen.

Kuka?

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta- Kalleinen

 Suomessa asuva, suomalais-saksalainen taiteilijaduo ja aviopari on työskennellyt yhdessä vuodesta 2002.

 Oliver Kochta-Kalleinen (s. 1971, Dresden) on valmistunut Hampurin taidekorkeakoulusta, Tellervo Kalleinen (s. 1975, Lohja) Kuvataideakatemiasta.

 Heidät palkittiin Ars Fennica -taidepalkinnolla vuonna 2014 ja Avek-palkinnolla vuonna 2012.

 Kalleiset tunnetaan erityisesti suositusta Valituskuoro-teoksestaan (2005-), joka on kiertänyt ympäri maailmaa.

Haastateltavia on sata, mutta näyttelyn nimi on "101 kaikkien puolesta". Satayhdes on näyttelyn katsoja, joka saa istua valtaistuimelle kaukosäätimen kanssa klikkailemaan läpi haastatteluita.

Miten jakautuvat mielipiteet maahanmuutosta? Mitä mieltä on juuri tuo puolustaja, entä tuo vastustaja? Taidehallin seinälle lävähtää 14 metriä leveä ja 4 metriä korkea video, jolla juuri hän perustelee näkemyksensä.

Teos on vangitseva. Sitä voisi klikkailla tuntikausia, ja kyllä sitä riittääkin: kokonaisuudessaan teoksessa on materiaalia 65 tunnin edestä.

Tärkeäkin se on, erityisesti tänä syksynä, kun yhteiskunnallinen keskustelu lähes aiheesta kuin aiheesta tuntuu hajoavan kahdeksi toisiaan ymmärtämättömäksi ja parjaavaksi ryhmittymäksi.

Taidehallissa saa kuunnella kaikessa rauhassa mielipiteitä puolesta ja vastaan, ilman nettikeskustelun möyhyä ja mielenosoitusten mellakka-aitoja.

Siinä kauneinta on se, ettei vastauksia voi keskeyttää, vaan itselle epämieluisatkin näkemykset on kuunneltava alusta loppuun.

Kuin varmuuden vuoksi Kalleiset ovat sijoittaneet veistosalin oville kaksi rauhoittavaa teosta. Yksi käytäväsyvennys on maalattu vaaleanpunaiseksi, sillä värin uskotaan tekevän katsojansa passiivisemmaksi. Portaikossa puolestaan kaikuu kappale, johon Tellervo Kalleinen kertoo kätkeneensä avoimuuteen rohkaisevia piiloviestejä.

Sata ihmistä ei ole erityisen mittava otos, mutta se tekee tehtävänsä: näyttää, millaisia tarinoita on anonyymien gallup-vastausten ja nettitekstien takana. Tehosekoittimeen menee myös ajatus "kansasta", joka on asioista tiettyä mieltä. Onko sellaista edes olemassa?

Näyttelyyn kuuluu muun muassa myös videoteos, jossa ihmiset lausuvat mielipiteitä, jotka he ovat jättäneet taakseen.

Jos omat näkemykset alkavat tuntua vanhentuneilta, ne voi panna Taidehallista lähtiessään suoraan silppuriin.

 

101 kaikkien puolesta Helsingin Taidehallissa 17. 10. 2015–22. 11. 2015.

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen
Haastateltavat valitsivat myös elämäänsä eniten vaikuttaneen kirjan.
Haastateltavat valitsivat myös elämäänsä eniten vaikuttaneen kirjan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat