Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halvat kopiot pyrkivät Suomen markkinoille

Vogan sivuilla on muun muassa Eero Aarnion ja Alvar Aallon tuotteita

Kulttuuri
 
Avarte Adelta
Aito Pallotuoli maksaa yli 7 000 euroa, kun kopio irtoaa tuhannella.
Aito Pallotuoli maksaa yli 7 000 euroa, kun kopio irtoaa tuhannella. Kuva: Avarte Adelta

Alvar Aallon mehiläispesävalaisin 289 eurolla, Eero Aarnion Pallotuoli 1085 eurolla ja Poul Henningsenin Artisokka-lamppu 316 eurolla? Houkuttelevaa, toki, sillä niiden hinnat ovat aitoja huonekaluja myyvässä Finnish Design Shop -kaupassa 795, 7 555 ja 8 394 euroa.

Brittiläinen Voga.com houkuttelee halvoilla hinnoilla nyt myös suomalaisia sisustajia kopiohuonekalujen ostoon. Se tiedotti torstaina suomenkielisestä verkkokaupastaan.

Design-tuotteiden hintojen noustua vain kourallisella ihmisistä on varaa ostaa esimerkiksi 10 000 euron arvoinen alkuperäinen Arne Jacobsenin Egg-tuoli, yritys kirjoittaa tiedotteessaan. Voga.com tarjoaa kuluttajille vastaavan tuolin kymmenesosalla alkuperäisen hinnasta.

Hintaa yritys perustelee lyhyellä toimitus- ja tuotantoketjulla sekä brändilisenssin puuttumisella.

Sivuillaan yritys vakuuttaa huonekalukopioidensa olevan täysin laillisia.

Mutta ei se aivan niin ole. Kyse on edelleen tekijänoikeuden loukkauksesta, sanoo teollisoikeuksiin ja markkinointijuridiikkaan erikoistunut asianajaja Marja Tommila.

Voga käyttää hyväkseen porsaanreikää, joka johtuu Britannian tekijänoikeuslaista. Britanniassa tekijänsuoja on tähän asti ollut vain 25 vuotta, kun Suomessa se on 70 vuotta.

Aikaisemmin samaa on yrittänyt muun muassa ruotsalainen Designers Revolt, jonka kirjat ovat Vogan tavoin Brittein saarilla. Kopiohuonekalukauppiaiden mukaan Britanniaan tuotu kopio voidaan lähettää toiseen EU-maahan kuten Suomeen lakia rikkomatta, vaikka sen tuonti suoraan esimerkiksi Kiinasta Suomeen olisi rikollista.

Vuonna 2020 Britanniassa astuu voimaan tekijänoikeuslaki, joka nostaa suojan 70 vuoteen.

On siis sataprosenttisen laillista ostaa kauniita ja korkealaatuisia uustuotettuja eli replikahuonekaluja aina vuoteen 2020 asti, Vogan verkkosivuilla kirjoitetaan.

Marja Tommila on Vogan kanssa eri mieltä. Tommila on perehtynyt kopiohuonekalukauppiaiden toimintaan ja edusti suomalaisia muotoilujärjestöjä, kun ne tekivät Designers Revoltista tutkintapyynnön keskusrikospoliisille vuonna 2012.

Tommila viittaa muun muassa Tekijänoikeusneuvoston lausuntoon vuodelta 2012. Sen mukaan Suomessa tekijänoikeudella suojatun huonekalun tai siitä ilman tekijänoikeudenhaltijan lupaa valmistetun kappaleen maahantuonti, vuokraus ja myynti ovat Suomessa kiellettyjä, vaikka ne olisivat sallittuja sellaisessa valtiossa, jossa teos ei saa suojaa.

Tavaroiden vapaa liikkuvuus ei poista loukkausta silloin, kun tuote on laskettu markkinoille ilman tekijän suostumusta, Tommila sanoo.

Kyse on Suomen lain soveltamisesta loukkaavan tuotteen maahantuontiin ja markkinointiin Suomessa.

Tanskassa huonekaluklassikoiden oikeudenhaltijat ovat hakeneet ja saaneet kieltotuomioita Britanniasta toimineiden replika-huonekalukauppiaiden internet-sivuja kohtaan.

Marraskuussa 2014 tanskalaistuomioistuin määräsi tanskalaiset internetpalvelujen tarjoajat estämään pääsyn Vogan sivuille, ja joulukuussa 2014 esto määrättiin myös samaan tapaan toimivan Interior Addict -kopiohuonekalukaupan sivuille.

Designers Revolt on tällä hetkellä keskeyttänyt toimintansa. Sen verkkosivuilta löytyvän tiedotteen mukaan yritys odottaa lisätietoja Britannian tekijänoikeuslakien muuttumisesta.

Lisäksi lamppukopioita myynyt, niin ikään ruotsalaisomisteinen ja Brittein saarilla toimiva Ikon M määrättiin kesällä 2014 maksamaan muun muassa miljoonan kruunun vahingonkorvaukset tanskalaiselle valaisinvalmistajalle Louis Poulsenille.

Suomalaista alkuperää Vogan sivuilla ovat muun muassa Eero Aarnion, Eero Saarisen ja Alvar Aallon suunnittelemat tuotteet.

Aallon valaisimien oikeudet omistavan Artekin emoyhtiö Vitran juristi Michael Ritscher kertoo Helsingin Sanomille Artekin käyvän oikeustaistelua Vogaa ja muita kopiokauppiaita vastaan useissa maissa.

Kuluttajien kannattaa harkita vielä kerran ennen väärennöksen ostamista, Ritscher sanoo.

Väärennöksen arvo ei säily tai kasva, ja lisäksi kopiokauppiailta ostaminen tukee kiinalaisia väärennöstehtaita, hän perustelee.

Kuluttajan, jolla ei ole varaa alkuperäiseen huonekaluun kannattaa joko säästää rahansa tai ostaa nuorten suunnittelijoiden tuotteita, jotka ovat edullisempia mutta aitoja, Ritscher lopettaa.

Vogan toimitusjohtajaa Chris Diemeriä ei sunnuntaina tavoitettu kommenttia varten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat