Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pahan akseli on palannut viihteeseen

Kulttuuri
 
Pertti Avola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Nyt-liitteen toimittaja.

Kylmän sodan vielä riehuessa 1980-luvulla yhdysvaltaisessa elokuva- ja tv-viihteessä neuvostoliittolaiset olivat reilusti roistoja. Neuvostoliiton hajottua 1990-luvun alussa asenteisiin tuli muutos.

Venäläiset saattoivat yhä olla konnia, mutta silloin oli kyse valtion ulkopuolisista äärinationalisteista tai muista yksittäisistä hourupäistä, ei valtion virallisista edustajista kuten tiedustelupalveluista tai armeijasta. Myös muut vihulaiset, kuten islamistit tai kiinalaiset, saivat toimittaa Yhdysvaltoja uhkaavien ryökäleiden virkaa.

Esimerkki: John Miliuksen Suomessa alun perin kielletyssä elokuvassa Punainen vaara (1984) Neuvostoliitto hyökkää Yhdysvaltoihin ja urheat teinit alkavat puolustaa kotikontujaan. Elokuvan vuonna 2012 valmistuneessa (huonommassa) uusioversiossa hyökkääjät ovat pohjoiskorealaisia.

Kremlin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan jälkeen on taas toisin. Venäläiset kelpaavat jälleen roistoiksi ja jopa entistä jyrkemmin.

TV5 pyörittää meillä parhaillaan aivan tuoretta, nykypäivään sijoittuvaa amerikkalaissarjaa Allegiance eli Punainen uhka. Hieman 1980-luvulle asettuvaa The Americans -sarjaa muistuttavassa tarinassa Venäjän hyväksi vakoileva amerikkalaispariskunta joutuu kahden tulen väliin, kun heille selviää, että Venäjän ulkomaantiedustelupalvelu SVR suunnittelee massiivista terrori-iskua Manhattanille.

Aviopari on olevinaan uskollinen Venäjälle kun se samalla miettii, miten saisi hankkeen FBI:n tietoon saattamatta lapsiaan vaaraan. Lisäkierteen tarinaan tuo se, että pariskunnan vanhin poika on tuore FBI-agentti.

Mitään laajempaa taustaa jännärijuonelle ei ole ainakaan tähän mennessä annettu. Venäjä esitetään yksinomaan Yhdysvaltoja uhkaavana pahana. Näin kovia asenteita ei ole pariin vuosikymmeneen amerikkalaisessa valtavirran tv-draamassa nähty.

Samanlaista on huomattavissa tosin Suomessakin. Ilkka Remeksen uusin jännitysromaani Jäätyvä helvetti rakentuu ajatukselle Venäjän Suomeen kohdistamista kyberhyökkäyksistä ja sabotaasi-iskuista.

Venäjän viimeaikaiset toimet ovat siis todella huonontaneet sen kuvaa jopa viihteessä, mutta siitä nyt tuskin piitataan.

Hyvä kun pelkäävät, tuuminee Kreml.

Pertti Avola pertti.avola@hs.fi
Kirjoittaja on Nyt-liitteen elokuvatuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat