Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Michael Monroe ja Sami Yaffa palasivat unelmien kaupunkiin – "Kaikki alkaa olla mennyttä kalua"

Monroe laulaa uudella levyllä entisen kotikaupunkinsa katoavasta kulttuurista

Kulttuuri
 
Michael Monroe muistelee Lontoon-asuntoaan: rottia keittiössä roskakasan päällä
Michael Monroe muistelee Lontoon-asuntoaan: rottia keittiössä roskakasan päällä
Michael Monroen uuden Blackout States -albumin yhtenä teemana on takavuosien Lontoo. Monroe ja basisti Sami Yaffa kertovat HSTV:lle Lontoosta, jossa he asuivat Hanoi Rocks -yhtyeen kanssa vuosina 1982-1985. Toimittaja: Jarkko Jokelainen, kuvaus: Tina Korhonen, editointi: Esa Syväkuru

Michael Monroe kaivaa kirkuvan punaisen nahkatakkinsa taskuja, vetää esiin kamerakännykän ja alkaa vimmaisesti selata kuvia.

Istumme Camdenin Electric Ballroom -klubin takahuoneessa, jossa Monroe yhtyeineen odottelee torstai-illan keikkaa. Aiemmin päivällä, haastattelujen ja soundcheckin lomassa, hän on ehtinyt pyörähtää kaupungilla verestämässä muistojaan.

Oikea kuva löytyy.

"Tässä rakennuksessa tehtiin Rolling Stonesin ensimmäinen levy", Monroe intoilee ja osoittaa sormella ruutua.

Seuraavassa kuvassa on jättimäinen työmaa, joka on jo vuosia hallinnut Oxford Streetin itäpäätä Lontoon ydinkeskustassa. Sen tieltä joutui väistymään muun muassa perinteikäs Astoria-klubi.

Nyt vaaravyöhykkeellä on läheinen Denmark Street. Katu on vuosikymmenien ajan ollut musiikkiteollisuuden keskipiste, jota muusikot ovat mittailleet menestyksestä haaveillen.

Tämä kaikki on muuttumassa. Rolling Stonesin ensimmäinen studio on vielä jäljellä, mutta monet muut tuntomerkit ovat jo kadonneet korkeiden vuokrien takia.

"Kaikki alkaa olla mennyttä kalua", basisti Sami Yaffa tuijottaa kuvaa työmaasta. "Demolished. Tuhottu!"

Tina Korhonen
Michael Monroe ja Sami Yaffa palasivat entiseen kotikaupunkiinsa Lontooseen. Camden Townissa he tuntevat olonsa yhä kotoisaksi.
Michael Monroe ja Sami Yaffa palasivat entiseen kotikaupunkiinsa Lontooseen. Camden Townissa he tuntevat olonsa yhä kotoisaksi.

Monroe laulaa Denmark Streetin alennustilasta myös juuri ilmestyneellä albumillaan Blackout States. Vapaasti suomentaen: "Viette kaiken, jota me nuorina rakastettiin / Meidän historiamme heititte juuri roskikseen / Rottien sekaan!"

Takavuosien Lontoo pilkahtelee levyllä muutenkin. Ensimmäisessä singlebiisissä Old Kings Road palataan kadulle, jota hallitsivat ennen rokkarit ja nyt kalliit muotiliikkeet. Levyn kannessa on purettu Astoria-klubi.

"Se syntyi täysin sattumalta, epähuomiossa", Monroe kommentoi yhtä levyn teemoista.

Se ei ole sattumaa, että Monroen levyllä haikaillaan menneiden aikojen perään.

Edellisellä albumilla viritettiin balladi New Yorkin Lower East Siden kadonneelle katukulttuurille. Jo parikymmentä vuotta sitten Monroe kirjoitti kappaleen Hammersmith Palais, jossa puoli maailmaa tuntui kadottaneen entisen hohtonsa.

Pitääkö tästä päätellä, että ennen oli paremmin?

"Ei välttämättä, en mä menneisyyteen takaisin haikaile. On nykyäänkin paljon hyvää", Monroe hakee vastausta.

Kuka

Michael Monroe

 Michael Monroe (Matti Fagerholm, s. 1962) oli Hanoi Rocksin laulaja vuosina 1980–1985 ja 2001–2009. Helsingin, Tukholman, Lontoon ja New Yorkin jälkeen Monroe on kotiutunut Turkuun.

 Julkaissut nykyisen yhtyeensä kanssa kolme soololevyä: Sensory Overdrive (2011), Horns and Halos (2013) ja Blackout States (2015).

 Basisti Sami Yaffan lisäksi yhtyeessä soittavat kitaristit Steve Conte ja Rich Jones sekä rumpali Karl Rockfist.

Sami Yaffa hyökkää väliin. Biisit eivät kerro menneisyydestä, vaan siitä, mitä nykyään tapahtuu, hän painottaa.

"Kaupunkisuunnittelijoilla ja päättäjillä ei ole mitään kunnioitusta kulttuuria kohtaan, ne vaan tuhoaa kaiken", Yaffa sanoo ilmeisen tuohtuneena.

"Rakentajat ovat saaneet mahdollisuuden tehdä mitä huvittaa. Ne ovat täysin unohtaneet oman kaupunkinsa kulttuurin ja miten tärkeää se on. Tuhotaan kulttuuria ja unohdetaan, mistä tullaan. Tavallaan ne biisit kertovat juuri tästä todellisuudesta."

"Mä olen asunut New Yorkissa joku 25 vuotta, ja onhan se vähän nuijaa, kun ei enää edes tunnista omaa kaupunkiaan. Sama on tapahtunut Lontoossa, ja koko maailma tuntuu olevan samalla tiellä. Luojan kiitos jotkut mestat on sentään säilyneet, niin kuin tämä Camden Town. Tätä ei ole täysin tuhottu."

Monroen ja Yaffan intohimoisen suhtautumisen Lontooseen ymmärtää, kun avaa heidän taustaansa.

Tänne he muuttivat Hanoi Rocksin kanssa 1980-luvun alussa, hädin tuskin täysi-ikäisinä. Kaupunki otti tulokkaat omikseen, ja yhtye kasvoi kukoistukseensa. Täältä he lähtivät valloittamaan maailmaa Kaukoidästä Amerikkaan.

He tulivat Lontooseen tehdäkseen unelmistaan totta. Lontoossa se onnistui, mutta muualla matka jäi kesken yhtyeen hajottua ennenaikaisesti 1985.

"Nykyään tilanne voi olla toisenlainen, mutta meidän oli silloin pakko muuttaa tänne, koska me haluttiin uralla eteenpäin", Monroe muistelee. "Lontoossa oli yhteydet kaikkialle maailmaan. Tämä oli meille hyvä tukikohta."

Englantilainen musiikkilehdistö rakastui yhtyeeseen, klubit alkoivat täyttyä ja osa paikallisista bändeistä alkoi matkia helsinkiläisyhtyettä.

"Duran Duran, Spandau Ballet ja Kajagoogoo olivat silloin kovassa nousussa", Yaffa muistelee 80-luvun alun popbändejä. "Kai jengi kaipasi täällä vähän rock'n'rolliakin. Makein juttu oli se, että meidän keikoille tuli ihan kaikennäköistä jengiä: punkkeja ja skinejä, glamtyyppejä ja ihan normijengiä. Keikoilla oli tosi avoimet ovet kaikille."

Hanoi Rocksin hajottua Monroe ja Yaffa jättivät Lontoon taaksensa, mutta kaupungilla on yhä heille erityinen merkitys. Se ei ole vain yksi pysähdyspaikka kiertuekalenterissa.

"Tää on kuin toinen hima", Yaffa vahvistaa. "Niiltä ajoilta on vielä jäljellä kavereita, jotka tulee edelleen meidän keikoille. Tää yksi meidän kotikaupunkeista: Stadi, Tukholma, Lontoo ja New York. Ne on ne mestat, joissa meistä tuli, mitä me ollaan."

Eikä Lontoo ole hylännyt entisiä asukkaitaan.

Illan mittaan Electric Ballroom täyttyy kuulijoista. Osa näyttää siltä, että he olivat samassa salissa myös 1984, kun Hanoi Rocks esiintyi täällä. Joukossa vilisee muista yhtyeistä tuttuja kasvoja. Takaovella päivystää japanilaisfani, joka on matkustanut Englantiin tämän keikan takia. Jo iltapäivällä klubin edustalla päivystää nuoria tyttöjä – Suomesta, pitihän se arvata.

Keikan aikana lavalle kiipeää nuori poika, joka on sonnustautunut asianmukaiseen Hanoi-asukokonaisuuteen: lierihattuun, huiveihin ja värikkääseen pikkutakkiin. Hän ehtii hetken jakaa mikrofonin Monroen kanssa ennen kuin järjestysmiehet taluttavat hänet takaisin yleisön puolelle.

Monroe on täynnä energiaa. Kauempaa katsottuna hän näyttää valkoisessa hiuspehkossaan lähes samalta kuin Lontoon-vuosinaan.

Puskutraktorit saattavat muokata kaupungin katukuvaa uusiksi, mutta Michael Monroeen saakka niiden kauhat eivät ole ulottuneet.

Jarkko Jokelainen
Lontoo

Tina Korhonen
Electric Ballroomin lava on tuttu Michael Monroelle ja Sami Yaffalle jo 30 vuoden takaa.
Electric Ballroomin lava on tuttu Michael Monroelle ja Sami Yaffalle jo 30 vuoden takaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat