Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailulla koteja turvapaikanhakijoille

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Arkkitehtuurimuseo järjestää Suomen Arkkitehtiliitto Safan kanssa arkkitehtuurikilpailun, jossa etsitään asumisen ratkaisuja turvapaikanhakijoille.

Kilpailun taustalla on turvapaikanhakijoiden kasvanut määrä. Erityisesti kilpailulla haetaan ehdotuksia siitä, miten turvapaikanhakijoiden asuminen järjestettäisiin ennen oleskelulupapäätöksen saamista ja pysyvän kodin löytymistä. Kilpailuehdotusten tulee tukea asukkaiden kotoutumista Suomeen.

Vaikka kyseessä on Arkkitehtuurimuseon ja Safan järjestämä kilpailu, ei kilpailussa etsitä välttämättä uudisrakennusta.

Kysymys on siitä, että haetaan vaihtoehtoisia ideoita asumisen ratkaisemiseksi. Se voi olla hieno talo, tai se voi olla vaikka järjestelmä, jolla tyhjää toimistotilaa saadaan nopeasti hyödynnettyä asumisen käyttöön, sanoo Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste.

Kilpailun järjestäjät pyytävät osallistujia tarkastelemaan väliaikaismajoitusta laajemmassa asumisen haasteiden kontekstissa. Niitä ovat Suomessa muun muassa asunnottomuus, asuntopula ja asuntojen hintojen nousu erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Arkkitehtuurimuseo ja Safa muistuttavat, että 1940-luvulla Suomeen asutettiin 400000 Karjalan evakkoa, muun muassa maan parhaiden arkkitehtien kehittämien, omatoimiseen rakentamiseen sopivien tyyppitalopiirustusten perusteella.

Onko tämän päivän Suomi valmis löytämään uusia, tähän aikaan soveltuvia ratkaisuja turvapaikanhakijoiden asumisen järjestämiseksi nopealla, vaikuttavalla ja kestävällä tavalla? haastaa kilpailuohjelma.

Kilpailun tavoitteena on myös herättää yleisempää keskustelua kotouttamisesta.

Tällä hetkellä Suomeen arvioiden saapuvan tänä vuonna 30000-35000 turvapaikanhakijaa.

Kysymys on akuutti, joten tarvitaan nopeaa reaktiokykyä, sanoi Kauste kilpailun julkistustilaisuudessa.

Kilpailu järjestetään pika-aikataululla. Kilpailu julkistettiin maanantaina, ja kilpailuehdotukset on jätettävä marraskuun loppuun mennessä. Tulokset julkistetaan joulukuussa.

Kilpailun tuomaristo koostuu paitsi arkkitehtuurin asiantuntijoista, myös Suomen pakolaisapu ry:n, Suomen Punaisen Ristin sekä Sisäasianministeriön edustajista.

Kilpailun tulosten pohjalta luodaan Suomen paviljongin näyttely Venetsian Arkkitehtuuribiennaaliin vuonna 2016. Tulevan biennaalin teemana on se, miten arkkitehtuuri voi tarjota välineitä yhteiskunnallisten kysymysten ratkaisemiseen.

Kilpailun parhaat ehdotukset on määrä esitellä Suomen hallitukselle. Rahapalkintoa kilpailussa ei ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat