Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Ehdot parantuivat" – Guggenheimista uusi esitys jo ehkä tänä syksynä

Suurin edunsaaja on Suomen valtio, summaa Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen parantuneita ehtoja ja kaupungin uutta tutkimusta

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Moreau Kusunoki Architects
Guggenheim-arkkitehtuurikisan voitti ranskalainen arkkitehtitoimisto Moreau Kusunoki Architects ehdotuksellaan Art in the City kesäkuussa 2015.
Guggenheim-arkkitehtuurikisan voitti ranskalainen arkkitehtitoimisto Moreau Kusunoki Architects ehdotuksellaan Art in the City kesäkuussa 2015. Kuva: Moreau Kusunoki Architects

Neuvottelut Guggenheimin museon tuomisesta Helsinkiin ovat edenneet niin, että Helsingin kaupunki tavoittelee uuden esityksen antamista kaupunginhallitukselle jo tänä syksynä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Guggenheim on helpottanut ehtojaan. Lisäksi taustalla on Helsingin tekemä uusi vaikuttavuustutkimus, jonka lukuja ei kerrota vielä julkisuuteen.

"Neuvotteluissa ehdotus ja toimintamalli ovat kehittyneet siitä, mikä tuotiin julkisuuteen syksyllä 2013. Neuvottelut on käyty Guggenheimin Helsingin Tukisäätiön, valtion ja Helsingin kaupungin kanssa. Tavoite on, että yhteinen aiesopimus saadaan poliittiseen päätöksentekoon", apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) vahvistaa Helsingin Sanomille.

Ritva Viljanen
Ritva Viljanen

Helsingin kaupungin johto piti jo ensimmäistä ehdotusta kannattavana veronmaksajille, mutta poliittiset päättäjät eivät vakuuttuneet.

"Uskon, että hanke on kannattava kaupungille, ja suurin edunsaaja on Suomen valtio. Hankkeesta saatavat tulothan jakautuvat monille ravintoloille, hotelliyrittäjille ja muille tahoille, joiden verottajana valtio saa suurimman potin tästä."

Taloustutkimus on Viljasen mukaan tehnyt myös vaikuttavuustutkimusta, joka julkistetaan parin viikon kuluttua. "Mutta se on erillinen hanke."

Valtio suhtautui hankkeeseen nihkeästi ainakin edellisen hallituksen aikaan. Viljanen myöntää, että ilman valtiota museota ei saada, mutta ei paljasta yksityiskohtia neuvotteluista valtion kanssa.

"Guggenheim Helsinki -säätiön esitys on tullut ministeriöön kesällä, mutta asia on kovasti kesken", sanoo Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja. "Mitään päätöksiä ei ole tehty."

Newyorkilainen Solomon R. Guggenheimin säätiö on myös vaatinut 30 miljoonan dollarin lisenssimaksua 20 vuoden ajalta, siis 1,5 miljoonaa dollaria vuodelta.

Kaupungin kanssa neuvotteluosapuolena on Guggenheim Helsingin Tukisäätiö, jonka tehtävä on myös kerätä yksityinen rahoitus lisenssimaksulle. Kaupunki ei siihen rahojaan pane.

"Guggenheim Helsinki Tukisäätiö oli arkkitehtuurikilpailun voittajan selvitessä kerännyt summasta reilun kolmanneksen ja varainkeruu on tietysti jatkunut", Tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja Ari Lahti kertoo.

"Uudet neuvottelut aloitettiin valtion ja kaupungin kanssa sinä päivänä, kun arkkitehtuurikilpailun voittaja julistettiin", Lahti sanoo. Hän korostaa, että lisenssimaksua ei suoriteta vain Guggenheim-nimen käytöstä.

"Sillä saadaan myös pääsy Guggenheimin kokoelmiin eli sieltä saadaan taideteoksia pelkillä kuljetuskustannuksilla ja pystytään järjestämään sellaisia maailmanluokan näyttelyitä, joita ei muuten täällä pystyttäisi järjestämään."

Solomon R. Guggenheimin säätiö ylläpitää taidemuseoita New Yorkin lisäksi Bilbaossa ja Venetsiassa sekä rakentaa museota Yhdistyneiden arabiemiirikuntien pääkaupunkiin Abu Dhabiin.

 HS-työryhmä: Aino Frilander, Vesa Sirén, Kaisa Viljanen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat