Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelko seuraa pohjoiskorealaista loikkaria – kuka tahansa voi olla vakooja

Pohjois-Koreasta loikannut Hyeonseo Lee varoo vakoilijoita lännessäkin. Keneenkään ei voi luottaa.

Kulttuuri
 
Pohjois-Korea oli sodan seuraus - opi maa kahdessa minuutissa
Pohjois-Korea oli sodan seuraus - opi maa kahdessa minuutissa
Koreaa miehittäneiden japanilaisten hävittyä toisessa maailmansodassa Neuvostoliitto ja Yhdysvallat jakoivat maan omiin etupiireihinsä. Pohjois-Koreaa hallitsi Neuvostoliitto, etelää amerikkalaiset. HSTV kertoo Pohjois-Korean historian pähkinänkuoressa. Toimittaja: Petteri Tuohinen HS, leikkaus: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.

Lontoo. Mistä tietää, että Pohjois-Koreassa ei eletä enää aivan niin pimeässä pussissa kuin ennen?

Siitä, että diktaattorin kuollessa entistä useampi itkee tekokyyneleitä.

"Kun Kim Il-sung kuoli 1994, lähes kaikki itkivät aidosti. Vielä silloin yli 90 prosenttia ihmisistä uskoi, että Pohjois-Korea on maailman paras maa", kertoo pohjoiskorealainen loikkari Hyeonseo Lee HS:n haastattelussa Lontoossa.

Kun Kim Jong-il kuoli 2011, olivat kyynelkanavat jo isolla osalla kansaa kuivuneet.

"Silloin enää 60 prosenttia itki toisissaan, ja muut vain teeskentelivät", Lee arvioi.

Conor O'leary
Pohjois-Koreasta loikannut Hyeonseo Lee haluaa olla optimistinen Etelä- ja Pohjois-Korean yhdistymisen suhteen. "Yhdistyiväthän Saksatkin, vaikka sitä ei uskottu. Tosin monet eteläkorealaiset nuoret eivät haluaisi Pohjois-Koreaa taloudelliseksi taakakseen."
Pohjois-Koreasta loikannut Hyeonseo Lee haluaa olla optimistinen Etelä- ja Pohjois-Korean yhdistymisen suhteen. "Yhdistyiväthän Saksatkin, vaikka sitä ei uskottu. Tosin monet eteläkorealaiset nuoret eivät haluaisi Pohjois-Koreaa taloudelliseksi taakakseen."

Lee itsekin oli pohjoiskorealaisen valheen kasvatti. Myös hän piti lapsena omaa maataan paratiisina. Suuret johtajat olivat vähän kuin Joulupukki, Jeesus ja rokkitähti yhdessä.

"Pohjois-Koreassa uskottiin, että Kim on jumala."

Leen lapsenuskoa järjestelmään pönkitti myös se, että hän syntyi etuoikeutettuun perheeseen. Eliittiin kuuluneet vanhemmat pystyivät antamaan lapsilleen paljon sellaista, johon muilla ei ollut varaa: ruokaa ja kiinalaisia hienouksia. Lahjomalla sai lisää etuoikeuksia.

Koulutovereilla saattoi olla lyhyet tukat ja univormut, mutta Hyeonseo-tyttö tuli kouluun permanentissa, vaaleanpunaisessa kiinalaistakissa ja saapikkaissa.

Pohjois-Korean synkeyttä ei kukaan voinut silti täysin välttää. Lee oli vain 7-vuotias, kun hän näki ensimmäisen teloituksen.

Iän karttuessa pohjoiskorealainen järjestelmä alkoi kuitenkin tuntua entistäkin kahlitsevammalta. Sukulaisia katosi, kuoli ja vangittiin. Sitten nälänhätä iski Pohjois-Koreaan.

"Nälänhätä avasi monen silmät", Lee kertoo.

Hän itse loikkasi Pohjois-Koreasta Kiinaan vain 17-vuotiaana. Tarkoitus ei ollut suinkaan lähteä lopullisesti. Suunnitteilla oli vain vierailu sukulaisten luona. Pohjoinen raja oli helppo ylittää.

Mutta vierailu venyi ja venyi, kun Lee nautti Kiinan ihanuuksista. Kiinassa hän vietti myös 18-vuotissyntymäpäivänsä. Kotiinlähdön hetkenä Leen äiti otti yhteyttä rajan takaa.

"Älä tule takaisin. Olemme pulassa", hän varoitti tytärtään.

Kuka?

Hyeonseo Lee

 Hyeonseo Lee (s. 1980) syntyi Pohjois-Koreassa etuoikeutettuun perheeseen.

 Lapsena hänet aivopestiin pitämään maataan maailman parhaana. Luottamus järjestelmään rapisi.

 Lee loikkasi Kiinaan 17-vuotiaana. Hän oli aikonut vain vierailla Kiinassa asuvien sukulaistensa luona, mutta turvallista paluuta entiseen ei enää ollut.

 Loikkarin tie kulki salanimien turvin Kiinasta edelleen Etelä-Koreaan.

 Lee asuu nyt Soulissa äitinsä ja veljensä kanssa, jonka hän on pelastanut Pohjois-Koreasta.

 Omaelämäkerta Seitsemän nimen tyttö on käännetty useille kielille.

 Kirjan toinen kirjoittaja on David John.

 Lee opiskelee yliopistossa Etelä-Koreassa ja suunnittelee uutta kirjaa.

Teiniloikkarin jännittävä tarina ilmestyy tänä syksynä suomeksi. Lee on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan Seitsemän nimen tyttö.

"Olisinko loikannut, jos olisin tiennyt, mitä joudun kokemaan? Olisinko valinnut valon, mutta samalla ainaisen pelon ja ikävän?", Lee pohtii.

Hänen mukaansa loikkarin elämä on jatkuvaa pelkoa. Vakoilijoita voi olla Etelä-Koreassakin, jopa muiden loikkarien parissa.

"Vapaasti ei voi puhua, jotta sanottu ei päädy vääriin korviin. Se voisi vahingoittaa Pohjois-Koreassa yhä asuvia sukulaisia."

Lee sanoo toivovansa yhtä asiaa: elämää ilman jatkuvaa stressiä. Äitikin pelkää koko ajan. "Äiti pelkää, että minulle käy jotain."

Ainoa maa, jossa Lee kokee olevansa täysin turvassa, on Yhdysvallat. Siellä hän haluaisi tulevaisuudessa myös opiskella.

"Vihaan Pohjois-Koreaa, mutta minulla on kova ikävä siellä yhä olevia sukulaisia ja ystäviä."

Yhteydenpito on onneksi helpompaa kuin ennen. Monella on pohjoisrajalla kännykät, joilla voi soittaa Kiinaan. Viestit kulkevat tutulta tutulle.

Leen arvion mukaan Etelä-Koreassa on jo noin 30 000 pohjoiskorealaista loikkaria. Lisää tulee koko ajan, vaikka järjestetty pakomatka Pohjois-Koreasta maksaa 10 000–30 000 dollaria.

"Matka on vaarallinen ja se kallistuu koko ajan."

Lontoolaisen boutique-hotellin ravintolassa Lee on kuitenkin elävä todiste siitä, että kapitalismi ja demokratia voittavat. Suorapuheisessa Leessä ei ole ripaustakaan pohjoiskorealaisesta ankeudesta, vaan hän on kuin suoraan muotilehdestä repäisty.

Miesloikkareiden tarinoita on kuultu ennenkin, mutta Leen muistelmat tuovat kaivatun lisän: millaista oli olla huvittelunhaluinen, mutta fiksu ja kapinallinen teinityttö Pohjois-Korean diktatuurissa.

"Loikkareita on hyvin erilaisia. Haluaisin, että ihmiset tietäisivät enemmän pohjoiskorealaisten naisten elämästä."

Pian tietävätkin. Leellä on aiheesta jo uusi kirja suunnitteilla.

Kaoru Nakamaru REUTERs
Pohjoiskorealaiset itkivät Kim Il-sungin hautajaisissa 1994. Hyeonseo Lee oli silloin 14-vuotias.
Pohjoiskorealaiset itkivät Kim Il-sungin hautajaisissa 1994. Hyeonseo Lee oli silloin 14-vuotias.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat