Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysyimme: Mikä venäläinen kirja on sinulle tärkeä?

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Hannu Mäkelä
Hannu Mäkelä

HS kysyi ihmisiltä, mikä venäläinen kirja on tehnyt heihin vaikutuksen.

Kirjailija Hannu Mäkelä

" Juri Trifonovin (1925–1981) Toinen elämä (1975, suom. 1986). Luin sen aikanaan venäjäksi kymmenisen kertaa ja tulen lukemaan taas. Pienessä tilassa on hämmästyttävän paljon tästäkin maailmastamme, oikeastaan kaikki."

Katja Kettu
Katja Kettu

Kirjailija Katja Kettu

"Kirja, joka jokaisen pitäisi lukea kerran elämässään, on Mihail Bulgakovin (1891–1940) Saatana saapuu Moskovaan (suom. 1969)."

"Bulgakovin kieli ja kyky tyylilliseen sukkulointiin on ihailtavaa. Romaani on Stalinin aikalaiseksi 'väärin kirjoitettua' kirjallisuutta, ja niin sitä pitää myös lukea ylösalaisin. Teksti avautuu monitasoiseksi merkitysvyyhdeksi, se kertoo pelkuruudesta, ahneudesta ja vallasta ja saattaisi olla kuvaus myös nyky-Venäjästä. Bulgakov lukeutuu niihin harvoihin venäläiskirjailijoihin, joita lukiessa naurattaa ääneen."

"Leikittelin ajatuksella, että antaisin uudelle Yöperhonen-romaanilleni nimeksi Saatana saapuu Marinmaalle, mutta sen niminen dokumentti on jo olemassa. Eikä sellainen ratsastaminen sovi itsenäiselle teokselle."

Heidi Köngäs
Heidi Köngäs

Kirjailija Heidi Köngäs

"Valintani on Anton Tšehovin (1860–1904) Muistikirjasta (suom. 1979). Kuljetan kirjaa usein mukanani, nautin katkelmien lajittelemattomasta hetkellisyydestä, ikuisesta keskeneräisyydestä. Esimerkiksi käy tämä: A. ja B. ovat lyöneet vedon. A. syö vedon määräämät 12 kyljystä, mutta B. ei maksa vetoa, ei maksa edes kyljyksiä."

Kaari Utrio
Kaari Utrio

Kirjailija Kaari Utrio

"Yksi tässä on ylitse muiden jo historiansa vuoksi, ja se on Aleksandr Solženitsynin (1918–2008) Ivan Denisovitšin päivä (suom. 1963). Romaani on armoton kertomus eloonjäämisen pakosta henkisissä ja fyysisissä äärioloissa. Erityisen tärkeäksi sen tekee uusintapainoksen ilmestymisvuosi 1970, jolloin Solženitsyn sai Nobelin ja joutui lopettamaan kirjoittamisen. Suomi oli suomettunut, mutta silti teos julkaistiin."

Sirpa Kähkönen
Sirpa Kähkönen

Kirjailija Sirpa Kähkönen

"Hirmuinen tehtävä – miten valita kymmenien rakkaiden joukosta yksi? Valintani on kuitenkin Andrei Platonovin (1899–1951) Dzhan – matkalla onneen (suom. 1982).
Platonovin 1930-luvun proosa on filosofista, järkyttävää ja suoraan syvimpään sisäiseen ulottuvaa. Platonov oli byrokratian, totalitarismin ja merkityksettömän ideologisen jargonin kriitikko, järkyttävän nälänhädän todistaja, ja hänen teoksensa vaikuttivat minuun jo nuorena voimakkaasti."

Ville Haapasalo
Ville Haapasalo

Näyttelijä Ville Haapasalo

" Fjodor Dostojevskin (1821–1881) Rikos ja rangaistus (1866). Siinä kulminoituvat slaavilaisuus, olemassaolon tarpeellisuus ja itsekeskeisyys. Luen kyseisen kirjan vähintään kerran vuodessa."

Anna-Lena Laurén
Anna-Lena Laurén

Hbl:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Anna-Lena Laurén

"Luin Nikolai Gogolin (1809–1852) novellin Päällystakki (1842) ensi kertaa lukiossa, sitten kielikurssilla Pietarissa ja viimeisen kerran 2007, kun olin jo Moskovassa kirjeenvaihtajana. Luin ja itkin."

"Rakastan Päällystakkia yli kaiken, mutta en voi enää lukea sitä, koska se vaikuttaa minuun niin vahvasti. Novellin Akaki Akakijevitš symboloi kaikkia maailman pilkattuja ja väheksyttyjä. Gogolin suuruus on siinä, miten hän saa meidät sekä säälimään että halveksimaan päähenkilöään. Hän opettaa meille, mitä ihmisinho on."

Jussi Valtonen
Jussi Valtonen

Kirjailija Jussi Valtonen

"Minulle se on Sota ja rauha (1865–1869). Leo Tolstoin (1828–1910) henkilökuvaus on ylivertaista, ja romaanin yhteiskunnallinen mittakaava on uskomaton. Hänen havaintonsa siitä, millaiset motiivit meitä ajavat ja kuinka heikosti olemme usein niistä selvillä, ovat tarkkanäköisyydessään riemastuttavia. Hänen analyysinsa suuren organisaation johtamisesta ei ole vanhentunut päivääkään."

Erkki Liikanen
Erkki Liikanen

Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen

"Vaikean painiskelun jälkeen päädyin aika tuoreeseen teokseen: Ljudmila Ulitskajan (s. 1943) Vihreän teltan alla -romaaniin (2010, suom. 2014). Se kantaa koko sen ajan Neuvostoliiton ja Venäjän historian, jonka olen elänyt, Stalinista nykypäivään. Se on hengästyttävä teos, joka elää monella tasolla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat