Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun ihmisestä tulee peto – historian järkyttävät käänteet avautuvat kirjallisuudessa

Kulttuuri
 
Hanna Mahlamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Tänä syksynä on keskusteltu Suomen talouspolitiikan pitkästä kaaresta. On muistutettu, että jo J. V. Snellman loi pohjan politiikalle, jota nykyinenkin hallitus seuraa: lainanottoa on kavahdettava, ja kansan on kiristettävä vyötä ja kärsittävä.

On pohdittu Snellmanin politiikan vaikutuksia suuriin nälkävuosiin 1860-luvun lopulla. Olisiko Snellman voinut ottaa nopeammin ulkomaista lainaa, ostaa viljaa ulkomailta ja pelastaa useampia suomalaisia nälkäkuolemalta?

Kirjallisuuden lukeminen avaa historiaan ja todellisuuteen sellaisia näköaloja, jotka vain uutisia seuraamalla saattaa ohittaa huomaamattaan.

Aki Ollikaisen romaani Nälkävuosi (2012) piirsi järkyttävän kuvan tuosta Suomen historian ajanjaksosta, joka taas on noussut keskusteluun. Äärimmäinen nälkä ja hätä saivat ihmiset muuttumaan eläimenkaltaisiksi pedoiksi. Osoituksena ihmisyydestä säilyi lohduton suru, jonka lähestyvä kuolema sai aikaan: oma, läheisten, lasten, lähellä olevien tuntemattomien.

Ihmisten elämät 150 vuoden takaisten valtavien kuolonuhrilukujen takana ovatkin yhtäkkiä aivan lähellä.

Miten historia ja tuleva kaunokirjallisuus muistaa meidän aikamme? Mistä nykyongelmista runsaan sadan vuoden päästä kiistellään – miltä nykyajan näyttämöiltä riipaisevimmat historialliset romaanit kirjoitetaan?

Olisiko Eurooppa voinut tehdä jotain toisin, kun suuret kansainvaellukset alkoivat? Miten maailman muutoksiin oli varauduttu, ja miten sopeuduttiin? Miksi ihmisten hukkumisesta Välimereen tuli päivittäistä arkea, ja asioiden vain annettiin jatkua? Entä vaiettiinko liikaa vääryyksistä, joita Venäjällä tapahtui? Opittiinko mitään?

Kaunokirjallisuuden lukeminen kehittää empatiaa, osoittavat monet tutkimukset. Ilman empatiaa emme ole oikein edes ihmisiä.

Kirjamessut keskusteluineen ja kohtaamisineen on kuin keidas syksyn keskellä niille, jotka haluavat ymmärtää maailmaa aina vain syvemmin ja oppia uutta – ja myös asettua toisen asemaan. Tänä vuonna messujen teema on Venäjä, jossa ymmärrettävää ja opittavaa riittää kenelle tahansa.

Hanna Mahlamäki hanna.mahlamaki@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuriosaston esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat