Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n toimittajien vinkit kirjamessuille – ja tärpit venäläiseen kirjallisuuteen

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Kuvataidetoimittaja Kaisa Viljanen

1 Piirustus, kuvaamataito, kuvaanto, taidekasvatus, taide – suomalainen kuvataideopetus täyttää sata vuotta. Emeritaprofessori Pirkko Pohjakallio kertoo opetuksen vaiheista esimerkkien kautta.
To 22.10. klo 14.30 Wine Cornerissa

2 Perhe voi olla niin iso tai pieni kuin jäsenet kokevat. Eroperheiden lapset valitsivat kuvaansa ihmiset, joiden tunsivat kuuluvan perheeseensä. Kirjan kuvat ovat Susanna Kekkosen, tekstit Anna-Sofia Bernerin.
La 24.10. klo 17 Louhi-lavalla

3 Tuula Arkio on johtanut Kiasmaa ja koko Valtion taidemuseota ja nähnyt läheltä nykytaiteen tulon Suomeen. Elämäkerrassa Jyviä nokkimassa – taide-elämää meillä ja muualla muistellaan taiteen vuosikymmeniä.
Su 25.10. klo 17.30 Aleksis Kivi -lavalla

Musiikkitoimittaja Samuli Tiikkaja

1 Säveltäjä Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhla näkyy kirjamessuilla. Erityisellä Sibelius-lavalla kerrotaan myös muusta musiikkikirjallisuudesta, kuten Oskar Merikannon ja hänen vaimonsa Liisan kirjeenvaihdosta. Helena Saarikoski haastattelee kirjeet kirjaksi toimittanutta urkuri Jan Lehtolaa.
To 22.10. klo 12 Sibelius-lavalla

2 Uusia Sibelius-kirjojakin esitellään: Kahdeksan kirjailijan novelliantologia Sanasinfonia ja lasten kuvakirjasta Soiva metsä – Jean Sibeliuksen matkassa.
Sanasinfonia to 22.10. klo 14 ja Soiva metsä su 25.10. klo 16.30, molemmat Sibelius-lavalla

3 Teatteri Kapsäkki esittää näytteitä Suuri ja mahtava -esityksestään, jossa keskitytään Neuvostoliiton ja Venäjän historiaan kabareen keinoin.
Pe 23.10. klo 11 Sibelius-lavalla

Kulttuuritoimittaja Suvi Ahola

1 Yksi kirjamessujen uutuuksista on tänä vuonna Lempikahvila, jossa voi kuulla kirjailijoiden puhetta rakkaudesta mutta myös silmäillä tositarkoituksella toisiin pöytiin.
Torstaina klo 16 aiheena rakkaus faktana, perjantaina klo 17 fiktiona ja la klo 16 lyriikkana.

2 Helsinkiläisen Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaat ovat koonneet Kirjakallio-haastattelusarjaan huippukiinnostavia aiheita, kuten nuorten mielenterveysongelmat, some-paineet ja sukupuoliroolit.
Kirjakallio Louhi-lavalla to, pe ja su klo 12, la klo 11.30

3 Vaikea toinen kirja? Messujen ihan ensimmäisessä ohjelmanumerossa pohditaan vaikeuksia esikoiskirjan jälkeen. Äänessä Veera Antsalo, Laura Lindstedt, Tiina Laitila Kälvemark ja Iida Rauma.
To 22.10. klo 10.15 Kullervo-lavalla

Toimittaja Ilkka Malmberg

1 Mitä mieltä Suomessa saa olla? Timo Vihavainen, Marko Hamilo ja Joonas Konstig ärsyttävät arvoliberaalina itseään pitävää väkeä. Toisinajattelijoita on aina hyvä kuulla.
To 22.10. klo 13 Mika Waltari -lavalla

2 Heidi Köngäs kertoo Hertta-romaanistaan. Ehkä syksyn kiinnostavin kirja, tosin vielä lukematta. Sodan jälkeisessä Suomessa monet uskoivat Neuvostoliittoon. Se on kiehtova ajanjakso Suomen historiassa.
Pe 23.10. klo 12.30 Aleksis Kivi -lavalla

3 Venäjän imperiaalinen tila. Kolme näkökulmaa Venäjään: politiikantutkija Hanna Smithin, kulttuurintutkija Sanna Turoman ja maantieteilijä Veli-Pekka Tynkkysen. Iso aihe, vähän aikaa, mutta ehkä kuulisi jonkin aivan uuden näkökulman.
Pe 23.10. klo 16 Takauma-lavalla

Teatteritoimittaja Suna Vuori

1 Venäjä vaikuttaa Suomeen ja toisinpäin. Kirjailijat Rosa Liksom ja Katja Kettu sekä kääntäjä Anna Sidorova puhuvat venäläisen kulttuurin merkityksestä kirjoissa.
Su 25. 10. klo 11.30 Katri Vala -lavalla

2 Kotimaisten nykynäytelmien kirjoittamisesta, lukemisesta ja ehkä esittämisestäkin puhuvat dramaatikot Marjo Niemi, Reidar Palmgren ja Laura Gustafsson.
Su 25. 10. klo 14.30 Takauma -lavalla

3 Mikä on klikkien hinta? Journalismin nopeuskilpailussa panoksena on luotettavuus, hitaudessa hävitään lukijoiden kiinnostus. Keskustelemassa toimittajat Anu Silfverberg ja Tommi Parkkonen.
Su 25. 10. 17.30 Wine Corner

Bonus: Venäläiset vinkit

1 Nykykirjallisuuden antologiasarja Granta on omistanut viidennen Suomessa ilmestyneen osansa Venäjälle, ja mukana on kirjoittajia Ljudmila Ulitskajasta Petri Tammiseen.
To 22. 10. klo 13 Kullervo-lavalla

2 Tietokirjan ja sananvapauden roolia venäläisessä kulttuurissa pohtivat kustantaja Irina Prohorova, toimittaja-kirjailija Artemi Troitski ja ruotsinsuomalainen nyky-Venäjästä kirjoittanut toimittaja Kalle Kniivilä.
To 22. 10. klo 16 Aino-lavalla

3 Karjalaiskirjailijat Dmitri Novikov, Aleksandr Buškovski ja Jana Žemoitelite tekivät pari vuotta sitten kirjallisuusretken Lappiin.
Mitä jäi käteen, selviää – myös suomen kielellä.
Pe 23. 10. klo 15 Sibelius-lavalla

4 Mikä on kirjailijan ja kirjallisuuden asema Venäjällä? Aiheesta keskustelevat suomalaisten tutkijoiden kanssa toisinajattelija Viktor Jerofejev, supersuosittu dekkaristi Boris Akunin, historiallisen proosan tekijä Jevgeni Vodolazkin ja Venäjän Booker-palkittu naiskirjailija Jelena Tšižova.
La 24. 10. klo 14 Aino-lavalla

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat