Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Värittämisen lisäksi moni aikuinen yhä myös lukee kirjansa

Kulttuuri
 
Antti Majander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Hyviä uutisia kirjallisuusrintamalta. Tänä vuonna suomeksi kirjoitettuja esikoisteoksia on ilmestynyt yhtä paljon kuin kymmenen vuotta sitten, jolloin maan talous porskutti vielä hyvin: liki kuusikymmentä nimikettä.

Niistä kymmenen julistetaan ensi lauantaina Hesarin kirjallisuuspalkinnon finalisteiksi. Voittaja selviää 18. marraskuuta.

Halu ja kyky julkaista uusia ääniä kielii siitä, että tulevaisuuteen uskotaan.

Huono uutinen tämän vuoden määrässä on se, että nyt painuttiin alaspäin jo toisena vuotena peräkkäin.

Tasaisen nousun huippu saavutettiin vuonna 2013, jolloin palkintoraati sai eteensä peräti 90 debyyttiä. Perinteiset yleiskustantamot olivat kyllä silloin jo leikanneet listojaan, mutta uudet vikkelät yrittäjät ja omakustantajat paikkasivat yltäkylläisesti vanhojen toimijoiden jättämiä aukkoja. Kirjojen myynti oli jo laskenut, mutta into tehdä niitä ei. Päinvastoin.

Varmasti intoa piisaa yhä. Eiväthän pessimistit edes tule alalle, jonka ansaintalogiikka perustuu siihen, että ihmiset ovat valmiita näkemään hiukan vaivaa voidakseen ravistella omia ennakkoluulojaan. Toisin sanoen lukemaan sellaisista aiheista, joita he eivät tunne jo ennestään.

Intoilun sijasta nyt riennetään järki päässä. Esikoisteos-indikaattorin perusteella runouden julkaisemisessa ei ole mitään mieltä. Tänä vuonna perinteiset toimijat eivät ottaneet ohjelmistoonsa ainuttakaan lyriikan tulokasta.

Surullistahan se on. Mutta myynnin varassa sinnitteleviä kustantajia ei voi vaatia tekemään tahallaan tappiota.

Niinpä katseet kääntyvät uusiin, kevytrakenteisiin yrittäjiin, sellaisiin kuin Poesia. Toissa vuonna Hesarin palkinnon otti nuori Erkka Filander juuri Poesian julkaisemalla runoelmalla Heräämisen valkea myrsky. Ja tänä vuonna oman läpimurtonsa teki Filanderin mentorina toiminut poesialainen Kristian Blomberg kolmannella kokoelmallaan Valokaaria.

Runo etsii alustansa. Tai paremminkin: tekemisen palossa elävä porukka luo uusia alustoja.

Vanhojen rakenteiden ja tapojen murtuminen ravistelee edelleen koko kirja-alaa. Jopa jykevien rahastojen suomenruotsalaisella puolella tapahtuu: Förlaget syntyi haastamaan kapeaa markkinaa monopolisoineen Schildts & Söderströmsin.

Entisessä mahdissaan on onnistunut pysymään ainoastaan Otava. Uudenmaankadulle kertyy palkintoja ja positiivista tilinpäätöstä. Jostain syystä kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannustoimittaja Antti Arnkil otti kuitenkin ja vaihtoi alan lippulaivan pikkuiseen Siltalaan, puolipäivähommiin.

Siltala onkin vastavirtaan puskeva, ikään kuin neljännesvuosisadan takaiseen aikaan kuuluva kustantamo. Sen ohjelmassa ei ole ainuttakaan aikuisten värityskirjaa, ja silti kustantajaveljekset elättävät itsensä sekä muutaman muun. Käännöskrimitulvan sijaan heidän hihnansa työntää professori Klingen päiväkirjasarjaa. Ei niillä edes yritetä mennä pörssiin.

Koti- ja ulkomaisten laatuteosten nimeen vannovan Siltalan jääräpäisestä toiminnasta saa käsityksen, että nopea julkisuus ja osavuosikatsaukset eivät välttämättä tarjoakaan ihan koko totuutta kirjabisneksestä.

Kotimaisten kirjailijoiden tämän vuoden synkin päivä on perjantai 6. marraskuuta. Silloin ilmoitetaan kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat. Kuuden joukkoon mielii moni.

Usein mukaan pääsee myös yksi tai jopa kaksi esikoistekijää, joita sitten kutsutaan yllättäjiksi. Nyt niin tuskin käy, sillä taso ei noussut huikeaksi viime vuoden tapaan.

Ihmettelen, jos Heidi Köngäksen Hertta tai Laura Lindstedtin Oneiron puuttuvat kuuden sakista.

Antti Majander antti.majander@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kirjallisuustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat