Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljäntienristeyksestä kohti tuntematonta – kirjailija Tommi Kinnunen paljastaa päiväkirjassaan HS:n lukijoille kirjoittamisen tuskan ja riemun

Kulttuuri
 
Tommi Kinnunen
Tommi Kinnunen
Tommi Kinnunen

Tommi Kinnusen (s. 1973) esikoisromaani Neljäntienristeys ilmestyi viime vuonna. Se sai erinomaiset arviot ja valtavasti lukijoita. Kirjailija piti HS:lle päiväkirjaa helmikuussa ilmestyvän uuden Lopotti-kirjansa synnystä. Siinä maailma avautuu näkövammaisen päähenkilön kautta. Päiväkirjamerkinnät kertovat, miten vaikea tarinaa oli kirjoittaa.

Joulukuu 2013
Naputtelen viimeiset muutokset Neljäntienristeykseen päivää ennen sovittua palautushetkeä. Kesken työtä tajuan, etten tule tapaamaan näitä henkilöitä enää koskaan. Olen kiintynyt heistä jokaiseen, Lahjaankin, jota vierastin aluksi.

Moni esikoisteoksen kertomatta jäänyt tarina jää vaivaamaan. Toivon, että saisin joskus kirjoittamalla selitettyä itselleni, miten niissä kävi.

Mistä Onni on kotoisin? Miten Helena selviytyi sokeainkoulussa? Oliko Anna onnellinen? Mielessä kytee myös Tuomas, Kaarinan nuorin lapsi. Alun perin hän oli viidentenä kertojana, mutta haaltui taustalle.

Minun on aina ollut vaikea luopua ihmisistä. Lapsuudessani ystävä toisensa jälkeen muutti pois selkosilta, ja minä otin jokaisen lähdön henkilökohtaisena loukkauksena.

 

Helmikuu 2014
Neljäntienristeys ilmestyy. Sen arvioi ensin Turun Sanomat, sitten Hesari. Molemmat arviot ovat positiivisia, ja juuri se lamaannuttaa.

Puoliso kysyy, voinko enää koskaan kirjoittaa mitään, sillä samaan vastaanottoon en voi päästä. En osaa vastata. Samaan virtaan ei voi astua kahdesti. Esikoista oli helppo kirjoittaa, sillä sitä naputteli vain itselleen. Tahtoisin tehdä ravintolakabareeta tai tilannekomediaa, mutta esikoisteos leimaa minut vakavahenkiseksi mieheksi. Haastattelussa toimittaja kysyy, onko maailmassa mielestäni mitään iloista. 

Huhtikuu

Kirjoittelen kotona illansuussa omaksi huvikseni. Olen laskeutumassa alakertaan, kun makuuhuoneesta kuuluva vyönsoljen kilinä tuo mieleen sairaalamuseon lepositeet ja sängynreunaan kiinnitetyt nahkavaljaat, joilla hoidettava sidotaan paikalleen. Nousen portaat takaisin ylös, herätän koneen. Tiedän, kuka vuoteessa makaa.

Aamulla laitan viestin kustannustoimittajalle ja kerron, että uusi teksti on alkanut liikkua näkökentän äärilaidoilla. Se kertoisi sokean Helenan tarinaa. Kai. 

 

Kesäkuu
Teksti on lähtenyt syntymään, mutta se tulee ulos minä-muodossa. Yritän vääntää sitä kolmanteen persoonaan, sillä se olisi näkevälle kirjoittajalle helpompaa. En onnistu.

Otan yhteyttä Näkövammaisten keskusliittoon ja saan informantteja, jotka avaavat minulle sellaista maailmaa, josta en tiedä.

Lainaan kirjastosta kaiken sokeiden koulunkäynnistä kertovat tietokirjat, otan sähköpostilla yhteyttä tuntemattomiin ihmisiin. Haastattelen seitsenkymppistä naista internaattikoulun kurista.

Turun Sanomat pyytää kirjoittamaan kolumneja. Lupaudun sillä ehdolla, ettei tarvitse kirjoittaa kirjallisuudesta tai taiteesta. Siihen eivät yhden romaanin kasvattamat lihakseni pystyisi.

  

Elokuu
Nuutajärvellä Pentinkulman päivillä. Osallistun esikoiskirjailijaseminaariin päivisin, yöt nukun niskalaukauksen saaneen lasitehtaan vieressä anoppilan vieraskamarissa.

Aamuyöstä katselen ikkunalaudalle aseteltuja lasinpuhaltajasuvun amorfisia muistoja, ja ylös nousee uusi aihe. Yritän painaa sen takaisin, sillä sen aika ei ole nyt. Se pulpahtelee pintaan usein.

Olen paneelissa, jossa toisten ajatuksia kuunnellessani jokin lukko aukeaa.

Tajuan, että minun täytyy saada Helenan kautta Lahjaan ja Onniin uusi näkökulma. Minuutta ei ole, vaan jokainen meistä muodostuu niistä sadoista kuvista, jotka heijastuvat läheistemme silmistä. Tahtoisin saada mieleen ryöppyäviä ajatuksia ylös.

Puheenjohtajana toimiva Taija Tuominen tajuaa tilanteen ja syöttää minulle puolisalaa aanelosia, joihin kirjoitan pohjatonta vihaa. Missaan oman puheenvuoroni ja yleisökysymyksen. Kaikki ei mahdu papereihin ja lähetän kännykällä itselleni tekstareita, jotta muistaisin.

Yleisössä istunut kaveri kuvaa käytöstäni röyhkeäksi ja välinpitämättömäksi.

Turun Taiteiden yössä tutustun äikänopettajaopiskelijaan, joka kyselee, kirjoitanko uutta. Kun kerron kirjoittavani sokeasta, hän vakavoituu, lukitsee pyörätuolinsa paikalleen: "Älä kirjoita siitä liian kilttiä. Kaikki meidät kuvataan järjettömän kiltteinä."

Mietin tätä kotona kauan. Otan opiskelijaan yhteyttä facebookin kautta ja kyselen lisätietoja.

  

Syyskuu
Olen hahmottanut Helenan elämän huoneiksi, ja jokainen luku on nimetty jonkin tilan mukaan: Olohuone, Sokeainkoulun makuusali, Pietarinkadun kylpyhuone. Pidän siitä, että paikat ovat rajattuja, teräväreunaisia.

Teksti takkuaa koko ajan. Aika ei riitä. Esikoiskirjan saama huomio vie ajan kodin ulkopuolella, esikoislapsi kotona.

Äiti soittaa ja kertoilee isän voinnista. Yhä useammat muistot alkavat pyyhkiytyä hänen mielestään, yhä useammat taidot.

Isän alzheimer ja oman lapsen syntyminen ovat saaneet ajattelemaan vanhemmuutta ja isyyttä. Minkälainen isä minä olen? Millainen minun isäni? Entä sitten, kun isää ei enää ole? Entä jos ei koskaan saa olla isä?

Koetan kirjoittaa omaa isääni lähemmäs ja itkua etäämmäs. En onnistu.

 

Lokakuu
Helsingin kirjamessuilla hyppään taksiin. Tahdon nähdä vanhan sokeainkoulun.

Taksikuski, auton omistaja, kyselee, mitä haen. Kun selitän kirjan ideasta, hän napsauttaa mittarin kiinni ja opastaa minua läpi Kallion: "Mä olen asunut täällä, mä tiedän täältä kaikki." Pohdimme yhdessä raitioteiden reittejä ja sitä, missä ennen oli tyhjiä kallioita.

Kotona lapsi on aloittanut tarhan ja kantaa kotiin jokaisen löytämänsä flunssaviruksen. Minä sairastan syksyn aikana enemmän kuin koko opettajanurani aikana yhteensä. Lapsella on seitsemässä viikossa yhdeksän korvatulehdusta. Kaikki jumittaa. Kiukuttelen, ärryn ja mökötän.

Saan sähköpostilla palautetta esikoiskirjasta. Siinä kysytään, josko jo 2000-luvulla olisi mahdollista kirjoittaa homoudesta siten, ettei se olisi henkilölle itselleen ongelma. Kysymys jää sykkimään takaraivoon.

Myöhemmin etsin muistitikulta opetusmateriaalia, ja löydän Kirsti Ellilän proosakurssille kirjoittamani novellin, jossa Turku palaa jälleen kerran. Tuomas lähtee kulkemaan Helenan rinnalla.

 

Marraskuu
Hylkään ajatuksen huoneista, sillä ihmiset eivät suostu tilojen vangeiksi. He alkavat kiipeillä tuntureille ja eksyä ajoradoille. Ostavat silakoita, kännäävät ja lennättävät leijaa.

Flunssakausi jatkuu. Tuntuu, etten ole koskaan täyttä viikkoa töissä, vaan joko hoitamassa lasta tai makaamassa tautivuoteella itse. Koetan samanaikaisesti olla opettaja, kirjailija, oppimateriaalin tuottaja, isä ja puoliso. Pääni täyttyy mielisairaalahaaveista: tahdon maata ja levätä, ja joku toinen tekisi ruoan, vaihtaisi lapsen vaipat, kirjoittaisi vastauksen huoltajan Wilma-viestiin, jossa tivataan, miten rohkenen luetuttaa yseillä nuortenkirjaa, jossa käytetään kerran sanaa helvetti.

Yleisradiosta otetaan yhteyttä ja kysytään, josko taivuttaisin Neljäntienristeystä kuunnelmaksi. En vastaa pariin viikkoon, en jaksa. En ehdi, en pysty, en tahdo. Työpöydällä odottaa korjaamista 92 tutkielmaa, 118 kirjoitelmaa, 27 esseetä ja 158 koepaperia.

Lapsi ei osaa sanoa vielä 'isi'. Se on oppinut sanan 'hyss'.

En saa unta öisin, vaan kirjoittelen mieleenjuolahduksia pieneen mustaan muistivihkoon. Sen kiinnityskuminauhan ääni ärsyttää puolisoa. "Sä et näemmä sitten osaa yölläkään olla kirjoittamatta."

Herään viideltä tekemään uusintaversion kokeesta sille oppilaalle, joka "ei vaan jaksanut tulla kouluun tiistaina". Haaveilen lomasta ja sinisestä merestä ja valkeasta hiekasta. Tahdon sukeltaa syvälle sametinpehmeään veteen. Tahdon olla uppeluksissa, en nousta pintaan.

  

Joulukuu
Isällä on keuhkokuume, ja me lapset pelkäämme, kuinka käy. Soitamme pohjoiseen monesti päivässä ja kysymme tilannetta. Isä parantuu, mutta äiti alkaa soittaa minulle yhtä usein kuin minä aiemmin hänelle. "Kuinka sinä voit? Kuinka te voitte?"

Joululoman makaan Nuutajärvellä sohvalla, anoppi katselee minua huolestuneena ja hakee ylleni viltin. Vieraskamarissa puoliso nuhtelee minua iltaisin. Huomaan, että olemme aika kaukana toisistamme. Jotain on pakko tehdä. 

 

Tammikuu 2015
Heti ensimmäisenä työpäivänä kyselen rehtorilta, miten hän suhtautuisi, jos ottaisin keväällä palkatonta virkavapautta. Hän miettii päivän ja suostuu sitten.

Pähkäilemme kotona, kestääkö talous. Neljäntienristeyksen tekijänpalkkio tulee toukokuussa ja ennen sitä on monta lainanlyhennystä.

Ensimmäistä kertaa liitän kirjoittamani yksittäiset tekstit yhdeksi kokonaisuudeksi. Tiedoston nimi on Lopotti1.

 

Helmikuu
Virkavapaa alkaa hahmottua. Löydän hyvän sijaisen ja halvan työhuoneen.

Jännittää. Pystynkö keskittymään? Syntyykö tekstiä? Minkä tasoista?

Kerron pelkoni kustannustoimittajalle. Hän lohduttaa ja käskee jättämään vastuun hänelle. Lupaa huomauttaa, jos syntyy ihan paskaa.

  

Maaliskuu
Virkavapaa alkaa.

Neljäntienristeys voittaa Vuoden kirja -palkinnon, ja lisäksi saan Kulttuurirahastolta pienen apurahan. Niillä paikkaa hyvin palkattomuuden tuomaa pelkoa.

Mielessäni olen haaveillut joutilaista aamupäivistä, myöhäisistä lounaista kauppahallissa ystävien kanssa. Totuus on toinen. Vien lapsen hoitoon kello kahdeksan, menen itse työhuoneeseeni. Kirjoitan. Hotkin välipalapatukan, kirjoitan taas. Haen lapsen, teen ruoan. Lapsen mentyä illalla nukkumaan kirjoitan.

En ole koskaan tehnyt yhtä pitkiä päiviä kuin nyt, en ikinä tavannut yhtä vähän ihmisiä. Minä vain istun. Tunteet kulkevat lävitseni. Kirjoitan ja parun, kirjoitan ja nauran.

Työpöytä on puutaloyhtiön ensimmäisessä kerroksessa ikkunan ääressä. Minulle tuntemattomat asukkaat vilkuilevat lasin läpi itkuisia tai äänettömään iloon vääristyneitä kasvojani.

Tekstiä syntyy kaksi, kolmekin lukua päivässä. Lähetän ne kustannustoimittajalle, ja hän palauttaa ne ylihuomiseksi. Uppoan minulle tuntemattomien elämiin, rinnastan niitä toisiinsa ja nautin. Unohdan ajan ja paikan, ruoan ja näkymän työhuoneen ikkunasta. Sormet kaivavat koneen näppäimistä kylmyyttä ja yhdessäoloa.

Omaan elämään on palannut nauru. Käsi ei väsy antamasta keinuvalle lapselle vauhtia. Kokkaan työstä tulevalle puolisolle juhla-aterioita. Lupaan kirjoittaa monologin erään näyttelijän 70-vuotisjuhliin, vastaan myönteisesti Ylen uuteen ehdotukseen. Mietin, olenko maanis-depressiivinen.

  

Huhtikuu
Tapaan kustannustoimittajan Helsingissä. Hän kyselee, mitkä ovat päähenkilöiden ammatit. Toisen tiedän saman tien. Toista mietin monta kuukautta.

Neljäntienristeyksen käännökset alkavat työllistää. Vietän viikon Lontoossa kirjamessuilla, olen kolme päivää kotona ja lennän Budapestiin esikoiskirjailijaseminaariin. Palaan kotiin kahdeksi päiväksi ja matkustan Amsterdamiin. Saavun vain lähteäkseni Tallinnan HeadRead-festivaaleille. En ole niin kauaa paikallani, että ehtisin rauhoittua ja kirjoittaa.

Kaikki selitykseni luovat roolia. Joudun tilanteisiin, jossa sanomaani tulkitaan taiteilijan sanomisina. Unkarissa tivataan, miten poliittisena kirjailijana pidän itseäni. En osaa puhua kirjoittamisesta. En halua olla taiteilija. Tahdon olla keski-ikäinen, keskivartalolihava mies, joka siirtää päästään tarinoita paperille. Jotkut pelaavat sählyä, minä rustaan höpöjä.

  

Toukokuu
Haen pianonvirittäjää, joka antaisi minun seurata työtään. Turun kaupunginorkesterin klarinetistin puolison kautta saan vinkin yhdestä. Saamme sovittua tapaamisen, ja hän purkaa ja kokoaa flyygelin minua varten, kertoo joka ainoan osan tarkoituksen ja joka palasesta ammattilaisten käyttämän nimityksen.

Opas esittelee minulle maailmansa, jossa äänet eivät ole vain värähtelyä, vaan visuaalisia muotoja ja ilmiöiden suhteita toisiinsa. Listaan kaiken ylös, mutta kestää puoli kuukautta ennen kuin saan tunnelman sulateltua. Selitettyä asiat itselleni sellaisiksi, että voin niistä kirjoittaa.

  

Kesä
Muiden puheista saan kuvan, että kesä on ollut ruma ja kostea, mutta meidän mielestämme on jatkuvasti kaunis sää.

Lapsi kikattaa läpi kuukausien, juoksee mökkitorpalla kesäkanojen perässä ja tarjoaa koiralle tuttiaan. Pohdin, miten lapsuus muokkaa aikuisuutta ja aikuiset omiensa lapsuutta.

Rakennan leikkimökin ja saunakaivolle uuden kannen, viereen ison terassin. Levitän sen laudoille kustannustoimittajan korjaamia tekstin lukuja ja etsin niille oikeaa järjestystä.

"Etkö osaa kirjoittaa kirjaa alusta loppuun?" naapurin isäntä kysyy. En ymmärrä. En hahmota elämää polkuna pisteiden välissä, vaan satunnaisina tapauksina. Kertomuksina. Tarinoina, joita kirjoittelen siinä järjestyksessä kuin ne nousevat mieleeni.

Käymme Kuusamossa, ja etsin vanhempieni valokuvaamon arkistosta jälleenrakennukseen liittyviä kuvia. Isä asuu nykyään laitoksessa. Kun käymme siellä lapsen kanssa, hänestä tulee taas valokuvaaja: hän koettaa napsutella sormiaan ja saada muksun katseen kohdistettua haluamaansa suuntaan. Tämän muistan lapsuudesta: isä oli nero ottamaan muotokuvia lapsista.

Otan yhteyttä sijoituspankkiin, psykiatrian ylilääkäriin, näkövammaisyhdistyksiin, Itä-Suomen yliopiston neurologian proffaan ja kyselen lisätietoja. Hämmästyn, kuinka ystävällisesti typeriin kysymyksiini vastataan. Saan tuntemattomilta tarkkoja selostuksia, valokuvia, kiertokäyntejä, lupia seurata työskentelyä vierestä.

En ole ajatellut, miten rajusti koulutus ja ammatti määrittelevät tapaa hahmottaa maailmaa.

  

Elokuu
Palaan takaisin palkkatyöhön. Pidän siitä. Pidän sosiaalisuudesta. Pidän siitä, että tiedän, mistä tuloista seuraava lainanlyhennys maksetaan.

Haastattelen yhtä suuren menetyksen kokenutta pariskuntaa Turussa ja toista Tampereella. Onnistun tapaamisissa vielä hymyilemään, parun kun pääsen kotiin. Saan luettavakseni lähettämättömän jäähyväiskirjeen. Unelmien särkymisen lukeminen saa epäilemään omia tavoitteita.

Onko oikein että syön toisten tarinat ja oksennan ne paperille ominani?

Viimeinen luku valmistuu, mutta isompi työ alkaa. Koetan harsia luvuista kokonaisuutta. Siirtelen kahden kertojan tekstejä eri järjestyksiin. Jos yksi puhuu rakkaudesta, kertooko toinen erosta heti perään? Jos esine mainitaan täällä, missä se esiintyy ensi kertaa?

Kirjoittaminen on sujunut helposti, mutta nyt alan pelätä julkaisua. Miten vastata odotuksiin?

Saako kirjan luomisessa ylipäänsä miettiä, mitä joku siitä pitää? Toisaalta, voinko kirjoittaa vain itselleni? Saako kirjailija olla sellainen, jonka ajatukset pyörivät oman taiteellisuuden ympärillä. Kirjoja tehdään luettaviksi, ei itselle.

  

Syyskuu
Poistan tekstin alusta kaksi lukua. Minusta ne toimivat, mutta kustannustoimittajasta eivät. Luotan häneen.

Vaikka ne olisivat minusta hyviä, en ole onnistunut kirjoittamaan niitä siten, että niiden jättäminen mukaan olisi perusteltua.

Tarkistan olemattomia yksityiskohtia. Paistaako aurinko niskaan vai kasvoihin, jos kävelee Oulunsuuhun kesällä kello kymmenen? Saiko Suomesta lakritsaa vuonna 1946?

 

Lokakuu
Vertailen tekstiä Neljäntienristeyksen tapahtumiin ja huomaan ajatelleeni Helenan iän väärin kahteen lukuun. Joudun mylläämään järjestyksen taas uusiksi.

Lähetän kokonaisuuden kustannustoimittajalle jälleen kerran. Tiedostonimenä on Lopotti 16. Ehkä kaksi tai kolme kierrosta vielä, jouluksi pitäisi olla valmista. Lapsi laittaa itse kengät jalkaan ja tahtoo ulos keinumaan.

Anni Kössi HS
"Elämä ei ole polku pisteiden välissä". Tämä sitaatti on kirjoitettu yllä olevaan kuvaan pistekirjoituksella.
"Elämä ei ole polku pisteiden välissä". Tämä sitaatti on kirjoitettu yllä olevaan kuvaan pistekirjoituksella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat