Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Leena Lander tajusi vihdoin, ettei lapsuutta muovannut uskonto vaan isän persoona

Kirjailija Leena Lander työskentelee nyt tahdissa, jonka hän on itse valinnut

Kulttuuri
 
Vesa-Matti Väärä
Leena Lander viettää 60-vuotispäiväänsä ensi sunnuntaina. Sitä hän lähtee juhlimaan ulkomaille suoraan Helsingin kirjamessuilta.
Leena Lander viettää 60-vuotispäiväänsä ensi sunnuntaina. Sitä hän lähtee juhlimaan ulkomaille suoraan Helsingin kirjamessuilta. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Vaaleansinisen talon ovella seisoo labradorinnoutaja horjuvin jaloin. Palaan äkkiä menneisyyteen: haastattelin kirjailija Leena Landeria samassa piikkiöläishuvilassa 1992, ja silloinkin ympärillä kieppui iäkäs noutaja.

"Se oli Santtu, tämä on Lumi", Lander sanoo ja huokaa. Kolmetoistavuotias koira elää viimeisiä päiviään, eläinlääkäri ja piikki odottavat.

Niin kuluu aika. Jo edellisen haastattelun aikaan Landerilla (s. 1955) oli takana kymmenen vuotta kirjailijan uraa ja kahdeksan romaania.

Silloin kohautti Tummien perhosten koti, jolla hän repäisi itsensä viihdekirjailijan roolista. Melodraamaa ja psykologiaa yhdistänyt poikakotikuvaus kilpaili Finlandiasta, kääntyi monelle kielelle ja muokkautui näytelmäksi ja elokuvaksi.

Sen jälkeen Lander ehti kasvattaa kolme poikaa aikuisiksi, erota ja muuttaa pois sinisestä, 1900-luvun alussa rakennetusta asemapäällikön talosta. Hän kirjoitti viisi kirjaa lisää, mukana sisällissodan konflikteja tutkivat Käsky ja Liekin lapset.

Nyt on ilmestynyt kolmastoista romaani, Kuka vartijoita vartioi.

Uuden romaanin aineistoa.
Uuden romaanin aineistoa.

Sekin sijoittuu historiaan. Senkin juuret ovat yli kahdenkymmenen vuoden takana.

"Vietimme koko perhe talvea Irlannissa 1993, ja joulua Dún Laoghairen pikkukaupungissa. Aattoaamun shoppailun jälkeen näimme aallonmurtajalla kulkueen soittajineen, ja mereen heitettiin seppeleitä. Siinä muisteltiin suomalaislaivan haaksirikkoa 1895 ja sitä, miten viisitoista paikallista meripelastajaa hukkui."

Uskomaton sattuma ei voinut olla painumatta kirjailijan mieleen. Meni kuitenkin vuosia, ennen kuin sitä saattoi käyttää.

"Pitkään piti julkaista joka toinen vuosi, kun perhe tarvitsi rahaa", Lander sanoo. "Nykyään saan jo miettiä rauhassa, mitä ja miten todella haluan kirjoittaa."

Se tarkoittaa perusteellisempaa työskentelyä ja verkkaisempaa julkaisutahtia, samoin nautinnollista uppoutumista historiantutkimukseen, arkistoihin ja niistä löytyviin dokumentteihin. Paperia kertyy, kuten näkyy korkkitaululta ruokasalin seinällä.

Uuden kirjan piti ilmestyä jo vuosi sitten, mutta Lander ei saanut sitä käsistään. "Leenan romaani on kuin remonttia tekisi, se ei tule koskaan valmiiksi", nykyinen puoliso, kirjailija Hannu Raittila on lohkaissut.

Lopulta tuli. Viisisataasivuisessa teoksessa meriepiikka paiskaa kättä trillerille, yhteiskunnallinen realismi romantiikalle. Meripelastajien tragediasta 1895 alkaa purkautua monta kohtaloa ja kehitystarinaa, moneen ilmansuuntaan ja ehkä trilogiaksi asti.

"Oppi-isiäni ovat aina olleet 1800-luvun romaanikirjailijat Charles Dickensistä ja venäläisklassikoista Victor Hugoon. Olen aina halunnut leikitellä heidän opeillaan ja Oli synkkä ja myrskyinen yö -tyylillä. Nyt halusin rakentaa historiallisen kirjallisuuden puitteissa toimivan vakavan romaanin."

1800-luvun klassikot kirjoittivat kuitenkin aikalaiskirjallisuutta, vakavaakin kritiikkiä yhteiskunnallisista epäkohdista.

Tämän Lander otti huomioon sijoittamalla romaaniinsa modernin aikatason. Siinä naiskirjailija puolisoineen etsii materiaalia Irlannista ja pohtii kansallisia ja globaaleja kysymyksiä.

Taso toimii kuulemma myös kommunikaationa esiintymiskammoisen Landerin lukijoiden suuntaan.

"En juuri käy kirjastoissa tai kirjakaupoissa haastateltavana siitä, miten kirjani ovat syntyneet. Siksi kerron nyt aika tarkasti tiedon hankinnasta ja työskentelystäni."

Vuosi sitten Lander pohti estetiikkansa perusteita kirjallisuuslehti Parnassossa ja teki vertailuja Anton Tšehoviin, joka ei kirjoittanut ainuttakaan romaania:

"Tšehoville sanataideteoksen arkkitehtuuri muodostuu kielestä, minulle taas ihmiskohtaloista ja niiden muodostamasta tarinasta."

Niiden on myös kosketettava, Lander lisää nyt.

"Sen, mikä siirtyy proosaan, on oltava oman elämäni kannalta tarpeeksi kiinnostavaa. On kyettävä eläytymään, niin kuin asiat tapahtuisivat minulle tai lapsilleni. On voitava miettiä, miten itse toimisin."

Monet Landerin aiheista tulevatkin läheltä. Taas on palattava vuosikymmeniä taaksepäin: lapsuudenkotiin tällä samalla seudulla, helluntailaissaarnaaja Pöyhösen perheeseen ja sukuun. Sen kohtaloista Lander on tuotantonsa pitkälti ammentanut.

Suku on samalla kertaa trauma ja voimavara, ja siitä kirjoittaminen tuo koko ajan uutta esiin myös kirjoittajasta. Nyt kun vanhemmat ovat kuolleet, materiaalia voi käyttää koko ajan rohkeammin.

"Enhän minä sisällissodasta niinkään ole kirjoittanut, vaan inhimillisistä konflikteista", Lander miettii. "Enkä merenkulusta tai purjehtimisesta, vaan siitä kokemuksesta, kun tulee heitetyksi rannalle. Sen osaan kuvitella ja tuntea."

Kirjojen henkilöillä on usein todellisia esikuvia. Uutuudessa äitiä etsivä laivapoika sai lihaa luiden ympärille Landerin merille karanneesta isoisoisästä.

Eniten variaatioita romaaneihin on saanut oma isä.

Lander ajatteli pitkään, että merkityksellistä hänen varhaisvaiheissaan on ollut helluntailaisuus. Nyt tuntuu siltä, että vahvin vaikuttaja oli sittenkin isä: saarnaaja ja kunnallispoliitikko, seuramies ja perheensä hallitsija. "Luonnonvoima", tytär määrittelee.

"Tiedän tarkkaan, miten sellainen henkilö puhuu astuessaan huoneeseen ventovieraiden keskelle. Tai miten perheriita etenee, kun hän on siinä mukana."

Seuraavaksi Lander saattaa hypätä taas 1960-luvun alkuun, niin kuin Tummien perhosten kodissa: isän jälkeenjääneissä muistiinpanoissa kerrotaan yhteyksistä oikeuskansleri Olavi Honkaan, josta puuhattiin presidentinvaaleissa vastaehdokasta Urho Kekkoselle.

Kiire ei kuitenkaan ole. "Panttaan aiheita, joihin pitää saada etäisyyttä. Tiedän kyllä, milloin on oikea hetki aloittaa."

 

Leena Lander esiintyy Helsingin kirjamessujen Aleksis Kivi -lavalla perjantaina 23. 10. klo 14.

"Kirjallisia oppi-isiäni ovat 1800-luvun realistit", Leena Lander sanoo.
"Kirjallisia oppi-isiäni ovat 1800-luvun realistit", Leena Lander sanoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat