Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastenkirjallisuus ei pysy toden perässä

Kulttuuri
 
Anna Rastas
Anna Rastas

Suomessa tullaan jäljessä todellisuudesta, sanoo Tampereen yliopiston akatemiatutkija ja dosentti Anna Rastas.

Suomalainen lastenkirjallisuus ei nimittäin ole pysynyt monikulttuuristuvan nyky-Suomen perässä.

Kirjallisuus on tapa käsitellä kokemuksia ja saada välineitä oman identiteetin rakentamiseen. Siksi on tärkeää, että kirjojen sivuilta löytyy hahmoja, joihin voi samaistua.

"Suomalainen lapsuus on paljon aiempaa monikulttuurisempi ja monietnisempi", Rastas sanoo. "Lapset ovat joutuneet käsittelemään siihen liittyviä kysymyksiä aika paljon yksinään tai keskenään."

Rastas peräänkuuluttaa vanhemmille ja ammattikasvattajille lisää sekä työvälineitä että kiinnostusta muuttuvan todellisuuden käsittelyyn yhdessä lasten kanssa.

Niin lapset kuin aikuiset käsittelevät kirjallisuuden avulla kokemuksiaan ja saavat siitä välineitä oman identiteettinsä rakentamiseen.

Siksi olisi Rastaan mukaan tärkeää, että myös kirjojen sivuilta löytyisi hahmoja ja tarinoita, joihin lukijat voivat samaistua.

"Jos tapahtumat sijoittuisivat useammin monikulttuuriseen ja monietniseen yhteiskuntaan, lapset pystyisivät paremmin käsittelemään ympäröivää todellisuutta."

Lastenkirjallisuutta voisi Rastaan mielestä hyödyntää myös maahanmuuttajien, niin lasten kuin aikuistenkin, kotouttamisessa. Sen avulla voi oppia kieltä ja tutustua uuteen kulttuuriin. Eikä pidä unohtaa, miten hyvä mieli hyvän kirjan lukemisesta tulee.

Pakolaislapsilla on usein monenlaisia traumoja, Rastas muistuttaa. Joskus lastenkirjoilla voi olla ihan vain se rooli, että ne auttavat pääsemään muihin maailmoihin.

"Jokainen meistä tietää, että pahana päivänä hyvä kirja voi olla pelastus."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat