Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenvenäläiset hakevat kirjavinkkinsä pääosin internetistä

Suomenvenäläiset lukevat nykykirjallisuutta valikoivasti. Klassikot pitävät pintansa suosikkikirjoissa.

Kulttuuri
 

Kun kotimaa muuttuu Venäjästä Suomeksi, kosketus äidinkieliseen kirjallisuuteen ei välttämättä säily kovin kiinteänä. Venäläisen kirjailijan kirjoittama teos voi viedä ajatukset entiseen kotimaahan, mutta myös muu kirjallisuus kiinnostaa.

HS kysyi viideltä Suomeen 15–30 vuotta sitten Helsinkiin ja Turkuun muuttaneelta venäläiseltä, seuraavatko he venäläistä nykykirjallisuutta, mistä he saavat tietoa venäjänkielisestä kirjallisuudesta ja keitä ovat heidän lempikirjailijansa.

Kimmo Räisänen
Vladimir Ichtchenko (vas.) ja Georgi Shurupov valitsivat luettavaa Ruslania-kirjakaupassa Helsingissä.
Vladimir Ichtchenko (vas.) ja Georgi Shurupov valitsivat luettavaa Ruslania-kirjakaupassa Helsingissä.

Turussa asuva kirjailija Zinaida Lindén seuraa työnsä puolesta venäläistä kirjallisuutta sen verran kuin ehtii. Hän matkustaa paljon entisessä kotikaupungissaan Pietarissa. Viisi hänen kuudesta romaanistaan on ilmestynyt venäjäksi. Hän myös kääntää suomalaista runoutta ja tietokirjallisuutta venäjäksi.

"En ehdi lukea uutta venäläistä kirjallisuutta systemaattisesti, mutta seuraan lempirunoilijoideni tekstejä Facebookista. Yritän seurata kirjallisuustrendejä ja kirjallisuuden kehitystä. Olen arvioinut joidenkin venäläisten kollegojen teoksia", Lindén sanoo.

Nykykirjailijoista Lindénin lempikirjailijoita ovat Ljudmila Ulitskaja ja Dina Rubina.

Kirjallisuutta hän lainaa Suomessa kirjastoista. Pietarissa hän ostaa niitä kirjakaupoista tai saa pietarilaisilta kirjailijakollegoilta.

Zhenia Gimer
Zhenia Gimer

Venäjän kielen opettaja ja konsultti Georgi Shurupov muutti Suomeen Pietarista 1980-luvulla, kun Venäjä oli vielä Neuvostoliitto.

"Neuvostoaikana klassista kirjallisuutta ja neuvostokirjailijoiden teoksia pidettiin Venäjän vallankumouksen peilinä, mutta se oli propagandaa."

Shurupovin muutettua Venäjältä perestroikaksi nimitetty kausi ja yhteiskunnan muuttuminen toivat maahan kriittistä kirjallisuutta.

"Yksi kriittinen ääni oli Viktor Jerofejev. Aleksandr Solženitsyn teoksia alettiin julkaista Venäjällä. Lisäksi ilmestyi viihdekirjallisuutta kuten Maria Dontsovaa."

Shurupov luki silloin ja lukee edelleen historiasta kertovia teoksia kuten Lev Gumiljovia.

"Historia on kiinnostavampaa ja rikkaampaa kuin kirjailijoiden teokset. Suomessa ilmestyy paljon romaaneja, joissa päähenkilö kuvailee elämäänsä ja ongelmiaan. Venäjällä on nyt paljon samanlaista taide- tai viihdekirjallisuutta. Kirjallisuus voi antaa Suomessa asuvalle venäläiselle linkin venäläiseen kulttuuriin, mutta se ei kiinnosta minua, koska tiedotusvälineistä saa tarkemman kuvan siitä, mitä tapahtuu juuri nyt. Lehdet ovat kiinnostavampia kuin romaanit"

Victoria Meerson
Victoria Meerson

Murmanskista kotoisin oleva musiikkipedagogi ja kuoronjohtaja Victoria Meerson ei seuraa kovin tarkasti Venäjällä ilmestyvä uutuuskirjoja.

Hänen lempikirjailijoitaan ovat klassikko Anton Tšehov ja neuvostokriittisiä kirjoja kirjoittanut Sergei Dovlatov.

"Näiden mestareiden kirjoissa on jotain vaikuttavaa. Rakastan heitä heidän terävyytensä ja huumorintajunsa vuoksi. He pystyvät luoman ikimuistoisia mielikuvia minimaalisella tekstimäärällä. Usein palaan myös Vasili Šukšinin teoksiin."

Meerson ostaa kirjoja matkustaessaan Pietariin. Hän seuraa suosituksia televisiosta, internetistä ja ystäviltä.

Jazzmuusikko ja pianisti Zhenia Gimer kertoo lukevansa mielellään, mutta kirjallisuuden ei tarvitse olla erityisesti venäläistä. Kirjallisuusuutisia hän seuraa radiosta ja internetistä.

Novosibirskistä kotoisin olevan Gimerin suosikkikirjailijoiden lista on melko pitkä. Klassikoista hän suosii Aleksandr Kuprinia, Nikolai Leskovia ja Vladimir Nabokovia. Nykykirjailijoista hänen lempikirjailijoitaan ovat Boris Akunin, Dina Rubina ja Ljudmila Ulitskaja.

Siperiasta kotoisin oleva insinööri Vladimir Ichtchenko valitsee kirjoja usein suositusten pohjalta. Niitä saa esimerkiksi Facebookista. Venäläistä nykykirjallisuutta hän ei seuraa. Hän on lopettanut painettujen kirjojen lukemisen ja lukee romaanit taulutietokoneelta. Niissä kirjasinkoko on mukava säätää sopivaksi.

Hänen lempikirjailijoitaan ovat Vladimir Nabokov, Andrei Belyi, Holm van Žaitšik ja Viktor Pelevin.

"Belyi perusti rytmisen proosan venäläiseen kirjallisuuteen. Nabokovin kieli on nerokasta. Van Žaitšik luo uutta kieltä hauskalla tavalla. Pelevinillä on tunnearvo. Olen lukenut häntä 1980-luvulta lähtien", Ichchenko luonnehtii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat