Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristöaktivisti Ilja Abuzjarov kirjoitti rosoisen romaanin suomalais-ugrilaisista

Ildar Abuzjarov loihti romaaniin volgansuomalaisen todellisuuden ja uskoo, että ympäristö määrää lopulta kaikesta. HS tapasi Helsingin kirjamessuille saapuvan nižnyinovgorodilaiskirjailijan Moskovassa.

Kulttuuri
 
Ildar Abuzjarov myöntää, ettei romaanien kirjoittaminen elätä.
Ildar Abuzjarov myöntää, ettei romaanien kirjoittaminen elätä.

Mitä pitäisi odottaa nižnyinovgorodilaisen tataarikirjailijan teokselta, jonka nimi on Finskoe Solntse eli Suomalainen aurinko?

Kirjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Nižnyi Hutoriin eli Alakylään tai paremminkin Tippavaaraan tai Taka-Hikiälle. Kaikki henkilöt asuvat samassa harmaassa kerrostalossa, ja useimmiten heidät tavataan talon kivijalassa sijaitsevassa kapakassa nimeltään Pelastusvene. Tai Pelastuslotja, tai asiakaskunnan vuoksi Pelastuslutka.

Pelastusveneen pöydissä kokoontuu väkeä, joilla on omituisia nimiä kuten Sirkka ja Pertti. Tai putkimies Kaakko, mallitytöt Hilja ja Vilja, taparikolliset Urko ja Upso ja runoilija Avokado. Viimeksi mainitun nimestä kirja kertoo seuraavaa: "Paikallisen runoilijan passissa kyllä lukee, että hänen nimensä on Lirri Kapanen. Mutta mitä virkaa on runoilijalla, jolla on tuollainen sukunimi! Niinpä Lirri päätti noudattaa Aleksis Kivin esimerkkiä ja nimetä itsensä Avokadoksi."

Puškin-palkittu kirjailija Ildar Abuzjarov, 40, istuu sohvalla valoisassa kerrostaloasunnossaan Moskovan luoteiskulmalla aurinkolasit päässä.

"Halusin kerta kaikkiaan kuvata katastrofin, se on siis katastrofiromaani", Abuzjarov sanoo. "Kaikki romaanissa kuolee, koska uhrilehdon paikalla olevaan puistoon ryhdytään rakentamaan kauppakeskusta."

Uhrilehdon? Tämä vaatii selitystä.

"Synnyin Nižnyi Novgorodissa, jota pidän suomalais-ugrilaisen maailman keskuksena", Abuzjarov kertoo. "Pohjoisessa asuvat marit, etelässä mordvalaiset – ersät ja mokšat. Lisäksi ennen oli sellaisia kansoja kuin meštšeralaiset, muromalaiset ja merjalaiset. Alueella on kokonainen piirikunta, jonka nimi on Meštšera, ja kaupunki nimeltään Murom."

"Nyt nämä kansat on joko venäläistetty tai ne ovat hävinneet. Olen koulutukseltani historioitsija, ja minua alkoi jo nuorena kiinnostaa suomalais-ugrilaisen historian ja kansatieteen ongelma. Ja matkusteltuani Venäjällä tulin siihen lopputulokseen, että Nižnyi Novgorodin asukkaat eroavat muista mentaliteetiltaan."

"Heräsi tunne, että olen jotakin velkaa, ja päätin tehdä kunnianosoituksen yhteisille esi-isillemme. Rakensin myyttisen Nižnyi Novgorodin, volgansuomalaisen yhteisön, joka on säilynyt näihin päiviin. Ja nimesin sen Nižnyi Hutoriksi."

Abuzjarov ei ole ehkä superjulkkis muttei myöskään aloittelija: Suomalainen aurinko on hänen kuudes romaaninsa. Teosta ei teemastaan huolimatta ole ainakaan vielä suomennettu.

Venäläinen kustantajakaan ei ilmeisesti kuvitellut räjäyttävänsä pankkia, sillä ensi painos oli vain tuhat kappaletta. Se on myyty loppuun. Kirjailija myöntää auliisti, etteivät romaanit elätä.

"Tienaan työskentelemällä toimittajana, matkustelen muun muassa kriisialueille. Olin Egyptissä vallankumouksen aikaan, Turkissa, Kirgisiassa. Nyt olen lähdössä Syyriaan. Ja sitten kaikki se löytää tiensä kirjoihin."

Kirjailijan ammatti ei ollut Abuzjarovin lapsuuden unelma. Tataarikylistä kotoisin olevien työläisvanhempien lapsi ei nimittäin tiennyt kirjallisuudesta pienenä juuri mitään.

"Luin ensimmäisen kirjan yläasteen viimeisellä luokalla, ja se oli aivan sattumaa. Isä oli sähkömiehen hommissa Kaukoidässä 1990-luvulla, tuli kotiin ja käski hakea kirjastosta jonkun kirjan. Minä nappasin kaksi käännösteosta. Oli kesä, siinä ne olivat pöydällä, ja avasin ensimmäisen. Ne olivat Italo Calvinon Jos talviyönä matkamies ja Milan Kunderan Olemisen sietämätön keveys."

"Kaikki päässäni meni ylösalaisin. Siihen saakka jalkapallo oli ollut ainut harrastukseni. Silloin ymmärsin, että kirjallisuus on kuin jalkapallo, sitä voi pelata."

Nyky-Venäjällä monet kirjailijat ovat sotajalalla vallanpitäjien kanssa. Abuzjarov julistautuu demokratian mieheksi, mutta korostaa kuitenkin enemmän oikeudenmukaisuuden merkitystä.

"Tämä kapitalistinen riisto ja ihmisten tukehduttaminen lainoilla, tämä on luotolla toteutettua maaorjuutta. Minä olen demokratian puolustaja, mutta meillä vallitsee oligarkia."

Kirjat eivät ole Abuzjaroville vaikeuksia tuoneet, mutta ympäristöaktivismin vuoksi on pamppua annettu. Kirjailija on puolustanut muun muassa lähipuistonsa koskemattomuutta kirkon rakennussuunnitelmia vastaan. Hän osallistui muutama vuosi sitten Himkin metsään rakennettua moottoritietä vastustaneisiin mielenosoituksiin.

"Nyt kaikki ne Himkin aktivistit ovat ulkomailla, kaikki pakenivat."

Itse olet kuitenkin pysynyt Venäjällä?

"No kuinkas muuten? Kansan raivo nousee. Ja vallanpitäjät pelkäävät joka tapauksessa kansan voimakkaita protesteja."

Venäjän kirjailijat ovat tukkanuottasilla paitsi vallanpitäjien kanssa myös keskenään, aivan kuten neuvostoaikoina.

"Tietysti. Luovat ihmiset ovat aina vaikeita. Muistattehan Puccinin oopperan La Bohème? Ja Kaurismäelläkin on elokuva tästä teemasta", Abuzjarov sanoo viitaten ilmeisesti Aki Kaurismäen elokuvaan Boheemielämää.

Abuzjarov kirjoitti romaaniaan Saaren kirjailijaresidenssissä Mietoisissa Koneen apurahan turvin. Hän ylistää Porvoota, Raumaa, Uuttakaupunkia, Sibeliusta, Juhani Ahoa ja Edith Södergrania.

Härmäläisen proosan sijaan kirjailijan tyyli tarinakokoelmana etenevässä Suomalaisessa auringossa tuo kuitenkin nopeasti mieleen eteläamerikkalaisen kirjallisuuden. Ja muutenkin etelän eksotiikan: Pelastusveneen pöydissä istuskelee nimittäin muitakin eksoottisia hedelmiä kuin runoilija Avokado. Muun muassa kirjailija Hariton Hurma, jonka taiteilijasukunimi tarkoittaa venäjäksi kakihedelmää.

"Minusta se on hupaisaa", kirjailija perustelee. "Ja on tärkeää, että jokainen näistä hedelmistä on kuin aurinko, vain aurinko puuttuu. Jokaisessa romaanin tarinoista tulee esiin tämä puute. Aurinko muokkaa mentaliteettia."

"Olen ympäristödeterministi. Olen varma, että jos joku etelän kansa pannaan kahdeksisadaksi vuodeksi Suomeen, heistä tulee samanlaisia kuin suomalaiset. Ja jos suomalaiset siirretään Espanjaan, hekin muuttuvat täysin."

 

Ildar Abuzjarov esiintyy Helsingin kirjamessuilla pe 23. 10. klo 17 Kullervo-lavalla ja su 25. 10. klo 14 Katri Vala -lavalla.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat