Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viikonloppuna Helsingin konservatoriolla kilpaillaan laulamisessa

Kulttuuri
 

Tänä viikonloppuna Helsingin konservatoriolla kilpaillaan laulamisessa, kun uusi Helsinki Lied -kilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa. Alkuerät järjestetään perjantaina ja lauantaina, loppukilpailu kahdessa osassa sunnuntaina.

Suomessa järjestetään jo ennestäänkin monia laulukilpailuja. On kansallisia kilpailuja kuten Merikanto laulukilpailu sekä Kangasniemen ja Lappeenrannan laulukilpailut, ja niiden lisäksi tietenkin kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu. Miten Helsinki Lied aikoo erottua joukosta?

"Me esittäydymme kamarimusiikkikilpailuna", vastaa kilpailun ideoinut Heikki Pellinen. Hän työskentelee Helsingin konservatoriolla liedin opettajana ja on myös Helsinki Liedin kilpailutoimikunnan jäsen.

"Idea syntyi siitä, että olen omistanut koko urani lied-koulutukselle, ja meiltä on puuttunut kansallinen lied-katselmus."

Lied-termillä viitataan klassisen musiikin yksinlauluihin. Liedejä on sävelletty 1800-luvun alusta varsinkin Saksassa, jossa liedsäveltämisen suuria nimiä olivat muiden muassa Franz Schubert, Robert Schumann ja Hugo Wolf. Lied-perinteessä laulu- ja piano-osuuksia pidetään taiteelliselta tasoltaan tasavertaisina, joten laulujen kerronnallisuus ja tunnelma syntyvät esittäjien yhteistyönä.

Siksi Helsinki Liedissä eivät kilpailekaan yksittäiset laulajat, kuten laulukilpailuissa tavallisesti. Sen sijaan kilpailuun osallistuvat pianistin ja laulajan muodostamat lied-parit.

"Meillä on kaksi eri sarjaa, eli alle 25-vuotiaat ja yli 25-vuotiaat. Se johtuu siitä, että laulajat tyypillisesti kypsyvät hitaammin kuin monet muut muusikot. Näin eri kehitysvaiheessa olevat laulajat voivat osallistua kilpailuun tallomatta toistensa varpaille", Pellinen kertoo.

Kilpailussa ei myöskään ole yläikärajaa, toisin kuin musiikkikilpailuissa yleensä. Tosin kilpailijat ovat tässäkin kilpailussa tyypillisesti melko nuoria, koska kilpailu on avoinna vain suomalaisten musiikkioppilaitosten oppilaille – siis musiikkiopistoista aina Sibelius-Akatemiaan.

Helsinki Lied -kilpailu Helsingin konservatoriolla (Ruoholahdentori 6). Alkukilpailut pe 23.10. klo 10, 13 ja 18 sekä la 24.10. klo 10.30, 14.30 ja 18. Loppukilpailut su 25.10. klo 12 (alle 25-vuotiaat) ja 16 (yli 25-vuotiaat).

KORJAUS 23.10.2015. Toisin kuin jutussa alunperin kirjoitettiin, Sibelius-laulukilpailu on kansainvälinen eikä kansallinen laulukilpailu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat